minkfarmen

så var det bara en dag kvar utav vecka 3. jag tycker hemskt mycket om min utbildning faktiskt, visst, vissa lärare ÄR nog militanta fältbiologer ändå, men det är inget som stört i denna veckans föreläsningar iaf. ;) såå mycket intressant har det kanske inte varit. lite skoj om han som har kursen som åker till kenya i 3an. annars mest basgrejjer om vad kursen går ut på o sånt.

men idag var det faktikst oväntat skoj!
vi skulle på vårat första riktiga studiebesök, med overaller, stövlar, tossor o allt! jag såg fram emot det med skräckblandad förtjusning, eller egentligen ingen förtjusning alls men ändå ett intresse, för vi skulle nämligen till en minkfarm!

vi kommer dit och först slås man av den äckliga stanken och hur hemskt det ser ut med minipytteburar och så sjukt många minkar! men vi delades in i två grupper, min grupp fick först en guidad tur utav förmannen. han var en riktigt trevlig nisse som var väldigt öppen och ärlig om hur dom har det. och tro det eller ej men jag blev helt klart positivt överraskad!!!!!!!!!!

jag har ju alltid varit en klar pälsmotståndare, och jag tycker inte om det nu heller, men jag får helt ärligt säga att jag inte tycker att dom har det så illa som all propaganda jag sett vill få det till. visst, burarna är sjukt små, tråkiga och det ser hemskt ut med gallergolv. men minkarna såg faktiskt inte ut att lida så mycket utav det. sen så gasas dom ihjäl, och dom somnar nästan omgående i "gastanken" och är döda på väldigt kort tid också. sen så lever dom ju inte så länge heller, föds i april-maj och pälsas i november. förutom avelsdjuren då.

sen så är det en doktorand vid SLU som jobbar med minkar och hur man kan förbättra för dom. så hon har ett försök med etageburar tex, där det är två våningar och sen ett hyllplan på varje våning. sen i några andra burar hade dom cylindrar som berikning. man har tydligen sett i studier att bara själva storleken på bur inte gör minkarna gladare, utan dom behöver komplexitet och berikningar. så både etageburarna och cylindrar var bra. och i några få länder hade man faktiskt infört att det ska vara så, etage och/eller cylindrar, jag minns inte exakt, men typ i nederländerna var det så. coolt! och något som sverige absolut bör ta efter! förmannen tyckte även han att etage var en förbättring för djuren men ändå inte gör det jobbigt för skötarna.

doktoranden sa även att bland valparna som pälsas (vilket är ca 80% av deras bestånd) INTE visar några stereotypa beteenden. inte för att det är detsamma som att dom är lyckliga, men det är iaf något! sen att det är vanligast hos avelshonorna och framförallt i samband med fodring.

jag tycker ändå att det är jobbigt med djurproduktion som är såhär. men samtidigt så tycker jag att det är ok med djurproduktion om djuren har det bra. och om man nu inte kan visa att djuren mår så dåligt så vet jag inte längre vad jag ska tycka. däremot så ska man ju absolut förbättra det som går och det som visar sig vara effektivt, såsom etageburarna och cylindrar att leka i.

men det var RIKTIGT intressant att få se en minkfarm från insidan. ett stort tack till både våran doktorand och till förmannen som visade oss allt rakt av.

och FY vad söta dom små sakerna var! :D

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback