försöksdjuren på astra zeneca

det ingår ju en hel del försöksdjurskunskap på våran utbildning, för att vi ska ha den utbildning vi behöver för att få utföra djurförsök. och då menas det inte att testa nya mediciner, utan även etologiska studier o sånt är ju djurförsök.

astra zeneca tycker om att tala väl om sig själva och deras djurförsök för människor som oss. det är nog rätt viktigt för deras framtid att vi som kan komma att påverka lagar mm har en ganska god insikt i deras verksamhet också. vi har ju varit på EBM på göteborgs universitet och sett hur deras försöksdjur har det, men nu tog vi steget vidare till den privata och kommersiella forskningen.

bussen gick klockan 7. rena döden ju! men jag tog med mig kudden o sov nästan hela vägen dit. sen var det först fika och föreläsningar om företaget och verksamheten o lite allt möjligt. mestadels intressant! sen var det en riktigt förvirrande lunch (massa olika val o olika köer o sallad man inte fick ta av osv....). efter det började äntligen det intressanta, vi delades in i två grupper, min fick gå upp till hundavdelningen och se hundstallar och se 3 hundar och vad som gjorts med dem för att kunna utföra försök. otroligt intressant! beagles och labbkorsningar använder dom sig av, och har väldigt mycket fler hundar än jag trott! men dom har det faktiskt rätt så bra. inte så jättemycket att säga om det faktiskt!

sen gick vi till avdelningen där dom avlar (höll på att skriva odlar... :P ) GMOmöss. Jag trodde att alla som var genmodifierade kallades för transgena, men tydligen inte! Transgena var dom när man tillsatt gener, och knock-outmöss om man tagit bort.. nåja, spillerill! där fick vi mest information om hur det går till när man avlar fram dem o så fick vi se några möss i 3 olika burar. Där blev jag lite besviken faktist, hade velat se mer! Hade velat se djurrum och kaninerna, marsvinen och hamstrarna också. Råttor o möss har vi ju sett förut... Men ändå!

Sen fick vi fika igen o fick åka hem! Intressant dag! Jag ser verkligen på djurförsök på ett helt annat sätt nu än jag gjorde för några år sedan. Var inne på djurens rätts hemsida häromdagen inför våran PBL om försöksdjur och suckade o stönade mest över att man ska vara så jobbig. :P Men samtidigt sitter djurens rätt med i alla (tror det är alla iaf) etiska nämnder i sverige, alltså där man beslutar om ifall försöken ska få genomföras eller inte. Och enligt de vi pratat med som är med i dessa nämnder så är det INTE så att dom ofta säger nej men röstas ner, utan dom brukar hålla med övriga gruppen... intressant!!!

Kommentarer
Postat av: Marie

Intressant intressant! Tänk vad jag inte skulle kunna om jag inte hade känt dej :D


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback