Arnold "the Guvernator" Schwarzenegger = djurrättskämpe?

Säga vad man vill om våran käre Guvernator där borta i Cali, men nu har han faktiskt klubbat igenom något som är fantastiskt glädjande, iaf för oss som anser att djurvälfärd är något väldigt viktigt.


I samband med presidentval så röstar man även om diverse annat. 2008 så röstade man i Californien om en ny djurskyddslag som förbättrade välfärden för suggor, kalvar och värphöns. Det hela röstades igenom, mycket tack vare att Oprah vigde ett helt program åt ämnet och vad lagen innebar mm mm.

För värphönsens del gick det ut på att hönsen skulle vara "able to stand up, lie down, turn around, and fully extend their limbs without touching one another or the sides of an enclosure." Vilket i princip innebär att burar inte kan användas längre.

Motståndarna hade såklart flera argument till varför detta inte var vettigt, en var att man skulle behöva mycket större anläggningar och att det hade man inte råd eller plats med. Men huvudargumentet var att deras ägg då skulle bli så dyra att ingen skulle köpa dem och att ägg från Mexico skulle öka drastiskt. Där har hönsen det sämre och det skulle ju vara ett nedsving för amerikanska bönder att mexarna fick en större del av kakan såklart.

Men våran kära guvernator löste de problemen nu när han klubbade igenom det här. Det bestämdes nämligen att inga ägg som SÄLJS i Californien får komma från höns där kraven i Calis lag inte uppfylls. Vilket då innebär att alla ägg som SÄLJS i Cali måste komma från frigående höns, på ett ungefär.

Det är otroligt vågat tycker jag själv, inte ens i Sverige som ska vara världsledande inom djurskydd har vi sådana krav. Så det är vågat och helt fantastiskt! Och jag blir så inspirerad av det hela. Det GÅR att göra förändringar, tom i konservativa skitUSA där djurskyddet allt som oftast är rent bedrövligt.

Visst, frigående höns innebär inte per automatik att de har det helt fantastiskt bra. Äggindustrin är en av de värsta om man ska se till djuren, men ändå, det är SÅ mycket bättre än yttepytte burar där de inte kan röra sig eller utföra ett endaste av sina naturliga beteenden som de är starkt motiverade till att utföra.


Dessutom kommer det här såklart även påverka många andra delstater i USA, eftersom de måste följa Calis lag om de vill sälja sina ägg dit. WOO FUCKING HOO säger jag på den! :)




På the Humane Society of United States hemsida finns en artikel som skriver om det hela:
http://hsus.typepad.com/wayne/2010/07/california-egg-bill.html

Kommentarer
Postat av: Marie

Woooohooo! Jag håller med, kan helt klart tänka mej att betala lite extra för att dom ska ha det bra :D


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback