den svarta faran och ridläraren!

Så var mina två helger med Svarta Faran (eller Salmiak som han kanske är mer känd som) avklarade. Sallebralle är en finfin häst men som inte direkt brinner för dressyrjobb. Han älskar att hoppa och det är från hopptävlingar då han är alldeles på tårna som han fått sitt smeknamn Svarta Faran. När det är dressyrlektion drar han fötterna i backen så det blir två fåror bakom honom. :D

Men det är en underbart go häst som är SÅ mysig att ha o göra med, dessutom så kan han gå riktigt fint, man måste bara veta hur man ska göra. :) Jag red honom en gång 2005, sen en gång julen 2008 och så hoppade jag honom en gång i våras. Och tog då tag i det hela igen förra lördagen. Det kändes helt OK för att vara ett eget pass på en relativt okänd häst, men hjälpen jag fick på söndagens lektion behövdes ju. Han blev superfin och det är så roligt med honom, för det är sååååååå viktigt att få loss honom i sidorna, då kommer nämligen bjudningen! Och det blir som att någon trycker på ON-knappen. :D

Nu i lördags hade jag då en plan men kände väl inte riktigt att jag fick igenom honom helt. Tänkte försöka galoppera loss honom men han bara bröt av hela tiden och jag fattade ingenting. Så hade jag en light bulbmoment och kortade tyglarna en halvmeter- och voila- hästen gick som en klocka! :P Körde sen serpentiner i trav, varierade 3 och 4 bågar, för att hela tiden kolla att jag hade honom loss i sidorna och att han följde min väg. Sen mer galopp och göra en båge med lite förvänd längs långsidorna. Kändes himla bra må jag säga, bättre än lördagen innan iaf... :D

Så lektionen igår som var våran sista för terminen. Han var väl helt OK på framridningen men ville inte lossna helt. Sen lite skrittjobb där han mest ville vara skitseg när man ville kräva lite mer, men ändå helt ok på något sätt.... Så skulle vi jobba med galoppen på samma sätt som jag gjort på lördagen, dvs med bågar på långsidorna. Och underbara häst vad fin han blev! Jag fick visserligen jobba, men samtidigt kunde jag bara sitta och tänka på mig själv också och finlira till att få till rätt hjälper, i rätt mängd och rätt tidpunkt! Och tänka sig att det kändes som att jag lyckades? ;)

Andra galoppen blev inte fullt lika bra, mest för att vi började bli lite trötta, men bra blev det. I bägge varven kom vi faktiskt hela vägen in till X i våran båge och kunde behålla balansen och engagemanget hela vägen. Inte illa va? ;) Sen skulle vi göra en halvt igenom på slutet och rida någon kortsida i galopp. Men här får vi problem för får han inte byta vill han bryta av. Tänkte att jag inte kör kortsida utan bryter av innan, då tyckte dock bralleman att nä, vi byter och fick till ett hejdundrande byte.... :P Lyckades dock nästa gång... ;)

Dags att trava av dom och då blev han så jäkla ljuvlig att jag var tvungen att sitta ner en stund och njuta lite av hur enkel han blev att rida. Sådär när man bara kan sitta och tänka att man styr runt och hästen följer med. Vilken tur att jag för ovanlighetens skull hade med mig morötter (till Mejris såklart, men hon sa att Salle kunde få en). SÅ kul pass! Även om Salle inte är något jag skulle vilja rida alltid, så har det verkligen varit två roliga helger. Självförtroendehöjar att känna (och få höra) att man kan lyckas så bra med en sån häst.


Idag var jag i stallet för att rida Piri, i skritt, 40 min... Började med att hjälpa till att ta in alla odjur från sina beteshagar och sen borsta av Piriplutt, sadla och in i ridhuset. Piri lunkade på så käckt den lilla prinsen men rumpan diggar inte att bara skritta så länge... :P Sen åkte jag hem för att slippa vara där när min älskade lilla Mejram togs bort (mer om henne i ett senare inlägg, orkar inte riktigt idag....) men behövde åka tillbaka och hålla i två lektioner då fröken var sjuk. Släppte ut hästar i sina hagar igen och höll i första lektionen som var för ungdomarna, eller ja, två av dom. Duktiga var dom men fy tusan var fort 45 minuter går! Sen en halvtimme försenat pga bilköer drog nästa lektion igång, även där bara två elever. Körde en variant på min standardövning med volt och olika uppgifter på den volten, som sakta av, öka, minska eller fatta galopp osv. Duktiga elever där med och den av dem jag inte känner så väl tyckte det var en jätterolig övning, vilket var kul att höra! Första gången jag håller lektion "på riktigt" och inte bara för vänner eller stallkamrater. Men SVÅRT att hålla tiden! Shit pommes frites! ;)


Sen bar det av ut med de sista djuren till hagen och trots att jag var klar i stallet då blev jag kvar i någon timme till med Hanna som nog nästan slog rekord idag i antal timmar hon var i stallet... :P Kom hem vid 22 så något Skara blev det inte ikväll, det tar jag imorn istället!

Kommentarer
Postat av: N

Jättefin blogg du har :D


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback