Djurskyddskonferensen- mina tankar

på djurskyddskonferensen fick vi höra Eva Eriksson gå igenom sin utredning av djurskyddslagen och förslagen hon ger till revideringen av den. Ni som sett eller läst om presskonferenser och annat som sagts och skrivits om det har hört/läst samma info som vi fick där, men ja. Tänkte ändå att jag ska ta upp det jag tyckte var viktiga punkter.

Hon tog upp att det ska finnas mer utrymme för flexibilitet, men för att få den flexibiliteten så kommer det krävas större ansvar av djurhållarna. En väg att nå dit är genom att branschorganisationerna inför fler egna kontrollprogram, något som jag verkligen välkomnar. Kontrollprogram kräver engagemang, vilket är nog så viktigt att ha med sig från djurhållarnas sida. Jag tror att bra kontrollprogram verkligen kan vara ett jättebra medel för att få bransch och djurskydd att mötas på ett väldigt bra och konstruktivt sätt. Det kräver ju dock att branschorganisationerna VILL skapa dessa kontrollprogram, men ja... Jag tycker att det är bra. :)

Vetenskapliga råd ska finnas med när man ska göra om och skapa nya föreskrifter. Väldigt bra, behövs absolut och i sådana råd kan man få in mer expertis. Kräver ju dock att det finns pengar till det...

Hela andan om att djurskyddsbrister ska förebyggas känns så självklart att det nästan är fånigt att det behöver tas upp. Men det behövs ju uppenbarligen så det är verkligen jättebra att det ska vara tydligt redan i lagen.

Att naturligt beteende klargörs är också något positivt såklart. Det kan bli väldigt abstrakt när man bara säger att djurens naturliga beteenden ska främjas eller liknande. Så förtydligande och klargörande behövs. De har fokuserat på några beteenden och det känns ändå vettigt.

Tidelag har ju varit på tapeten nu ett tag. Jag har varit lite kluven eftersom jag har sett vissa svårigheter i att få till en bra lag, samtidigt som vi har djurplågeri som inte är tillåtet, men som inte riktigt fångar upp allt. Jag tycker att Eva Erikssons kommentarer om detta var mitt i prick. Vi ska förbjuda sexuell användning av djur för att attityden gentemot djur, respekten för dem, försämras om vi tillåter det. Och inte bara i de rena sexuella akterna, utan även att lägre respekt och sämre attityd ökar risken för att djur ska fara illa.

En av mina favoriter, som jag verkligen hoppas går igenom, är att sjölejon och elefanter ska förbjudas på cirkus. Det går inte, det är STÖRT omöjligt, att hålla dessa två arter på ett lämpligt vis på cirkus. Det går inte att åka runt med tillräckligt stora bassänger, det går inte att ge elefanterna tillräckliga utrymmeskrav. Det är dessutom två VILDA arter. Nej nej och åter nej till hållandet av dem annat än i bevarandebiologiska syften säger jag. Så håll tummarna för att det går igenom!

På samma spår så välkomnar jag förslaget att förbjuda hållandet av vissa andra djurarter, som faktiskt inte passar som sällskapsdjur. Också vilda djur, där ingen form av domesticering skett och där det är alldeles för svårt att ge dem en tillfredsställande miljö. Me like!

Jag tycker även om att alla katter ska märkas. Kattens status behöver höjas och ett steg i den riktningen är att se till att katterna går att identifiera och även veta vem som äger dem. Det underlättar dessutom i arbetet att åtgärda alla problem med de över 100 000 herrelösa katterna vi har idag...

Som avslutning tycker jag även om förslaget med en sekretessbrytande regel där hälso- och sjukvårdspersonal/ socialtjänst får anmäla djurskyddsbrott.


En annan viktig poäng, som kom från en av våra favvolärare Janne Hultgren, är att djurvälfärd inte är det samma som djurskydd. Och för mig är det då extra viktigt med de delar av den nya djurskyddslagen som minimerar riskerna för dålig välfärd. Som naturligt beteende, kontrollprogram och allt förebyggande arbete.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback