Masterångest

Och nu menar jag inte att jag är någon master of angst, som master of the universe fast istället för He-Man är jag nån slags Angst-Man. Utan jag menar pluggeri på avancerad nivå, att skaffa sig en högre examen, att läsa ett masterprogram. Det har varit min plan hela tiden, och är det fortfarande. Problemet är ju bara vad som togs upp i en av mina personligheter i personlighetstestet.. Att jag är bra på mycket och finner mycket intressant. Lägg till lite (eller ja, ganska mycket) beslutsångest på det så blir det stört omöjligt att välja.

17e januari, alltså nästa måndag, ska masteransökningarna vara inne. Och jag har inte kommit en endaste liten millimeter längre i mitt velande om vilket program jag ska prioritera högst. Egentligen spelar det nog inte jättestor roll, jag borde komma in utan större svårigheter (förutom kanske lite krångel med felaktiga papper eller papper man inte visste skulle in osv) vilket program jag än väljer att sätta först. Eller jo, spelar roll gör det ju, det är ju just det det gör.

Ett stort problem med alla mina alternativ är att jag helst vill vara kvar i närheten av Göteborg nu. Av mer än ett skäl. Men inget av programmen går i Göteborg såklart. Jag har försökt lusläsa vad GU erbjuder för att försöka hitta något som passar och trodde att jag kanske hittat nåt när jag kollade på deras biologimaster igen nu ikväll, där det stod något om en conservationinriktning, men när jag sen läste vidare på den mer ingående infon så hittade jag inte mycket om det. Jag har dock inte gett upp än, ska kolla via rangerprogrammet vad som finns också. Problemet är att de har jäkligt specifika förkunskapskrav som jag inte vet om det ställer till det för en om man inte läst på just GU.

Mina övriga alternativ ligger i Uppsala, Stockholm, Linköping och Lund. Linköping är staden jag är minst sugen på om man ser bara till själva städerna. Lund kan vara skoj då jag aldrig bott i Skåne och det kan ju vara kul att prova något nytt. Uppsala och Stockholm har jag ju provat på lite och jag är väl inte dödssugen men vet att det skulle funka. Om man hittar bostad vill säga. Det finns dock en backup på boende som funkar utmärkt för plugg i sthlm, lite sämre för Uppsala dock. Problemet är att jag vill ju skaffa mig ett stycke Pirihäst, vilket nog inte blir möjligt i Uppsala eller Sthlm, kanske inte heller Linkan. Lund har jag sjukt dålig koll på med det där.

Ser man till utbildningarna så vet jag verkligen inte. Jag tror att Lund lockar mest, kognitionsvetenskap! Sjukt intressant men jag har inte läst någon kognition innan så jag vet ju egentligen inte vad jag tycker om det. Nu ska jag iofs gå två kognitionskurser under våren, men det hjälper mig ju inte i mitt val till på måndag. Vi läste såklart lite kognition inom etologin men ja, inte mer än så. Det känns iaf som det mest intressanta, men samtidigt det jag har minst koll på vad jag kan göra sen. För det känns både smalt och skitbrett, men jag har verkligen ingen aning om vart man går efter det. Man kan ju enkelt plocka in välfärd och etologi i det hela, men bevarandet blir kanske svårare? Eller? Kanske inte?

I Uppsala har vi Animal Sciencemastern, som är väldigt bred med många olika kurser att välja på. Men det känns lite flumflum här utbildar jag mig till något tillräckligt brett för att min kompetens inte ska verka intressant typ. Det går såklart att styra med vilka kurser man faktiskt läser, men ja. Jag känner mig inte jätteexalterad över det här programmet men några större fel på den kommer jag inte på heller. Förutom staden då. ;)

I Stockholm finns det en master i bevarandebiologi. Just nu minns jag inte om man kunde se vilka kurser man faktiskt läste och hur intressanta de faktiskt kändes, men problemet här är att jag ju inte BARA är intresserad av bevarande, utan även djurvälfärd och etologi. Det vore dock lite skoj med Stockholm i ett par år ändå. Men utbildningen blir ju lite snäv och det är sjukt svårt med jobb inom bevarande. Det är det visserligen inom alla mina inriktningar, men ja... Bevarandet känns dock som en stor och viktig del av vad jag vill med mitt liv, som jag dock inte vet vad det är, om ni förstår vad jag menar. ;)

I Linköping finns Applied Ethology and Animal Biology. Ett program jag från början tänkte att DET ska jag gå! Det är mycket etologi såklart, lite bevarande och så lite kurser jag inte riktigt fått något grepp om. ;) Jag är både sugen och verkligen inte alls sugen på det här programmet, problemet är väl kanske att jag inte riktigt vet varför.

Egentligen skulle jag nog vilja plocka ihop en egen master och läsa lite utav allt. Problemet med det blir dels att jag inte vet om jag kan få in kognitionen (jo, jag kan börja på det programmet och sen hoppa av), men främst att det blir en jäkla massa flyttande vilket inte är helt jätteroligt såklart. Inte så enkelt heller att hitta boende överallt. Det blir en massa runthattande som jag inte vet om jag orkar med.

En annan idé är också att jag inte tvingar mig själv till att läsa bara två år, jag kan läsa i 2,5 eller 3 år om jag nu vill få in fler kurser, det går alldeles utmärkt. Men då känns det som att jag bara drar ut på tiden och aldrig blir klar.

Åh vilken röra!
HUR i hela sjuttsingen ska man göra för att välja? Och välja rätt? Redan nu? Visst, inget är hugget i sten och det går att ångra sig. Kognitionen börjar dock bara vartannat år så om jag inte hoppar på den i höst så är den "körd", resten kan man ju vänta med. Och börjar man på något som känns fel så är det bara att hoppa av eller söka fristående kurser till terminen efter. Men ändå.

Blä!!!!!
Tänk vad mycket lättare det hade varit om jag hade en exakt och precis plan för vad jag ville göra med resten av mitt liv!!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback