färdigvirkat!

Jag skrev ju att jag köpte garn igår så att jag kunde virka klart mina tofflor. Och färdiga blev de! Tyvärr blev den högra lite större än den vänstra, eller om det bara är att fötterna är olika stora... Öronen blev kanske inte riktigt så fina som jag hoppats, men fyller sin funktion även om de syns lite dåligt på bilden. :)

Jag hade planer på att virka en hel hög med olika tofflor, inspirerad av en tråd på buke där en användare virkat ett gäng med skitsöta tofflor, men nu när jag gjort klart första paret så måste jag nog säga att jag föredrar mössor.. SÅ mycket enklare. ;)


Vad tycks?


oinspiration

Jag har känt mig väldigt oinspirerad de senaste dagarna. Kanske har något att göra med att jag inte kan sova något alls nästan. 4 timmar natten till igår, något bättre idag med nästan 5½. Skitskoj när man är en sån som mår som bäst på mellan 8 och 9 timmar.

Fick iaf kommit iväg idag o köpt mer garn så jag kan virka klart mina tofflor som jag började på en evighet sen. Och så råkade det bli ett par jeans/leggings (inte riktigt jeggnings, men inte jeans heller). Snygga och på halva reapriset, så det blev ca 150 pix för dem! Sweet!

En crappy bild på dem kan ni ju få

När jag kom hem märkte jag att grannarna slått på stort med julpyntet, de hade gjort så fint men nu hade de lagt till lite fler grejjer, och även om det är en rätt ful grej så tycker jag ändå att det är skitmysigt. För det är så man får julstämning här. :)

Varför inte en crappy bild på det med? ;)


Den mystiska svullnaden

I onsdags när jag kom till stallet hade Tamara tagit ut lilla ponny som skulle jobbas lite lätt på linan, men han hade en mycket märklig svullnad på halsen som vi inte riktigt kunde förstå. Svullnaden var dessutom öm och han gillade inte när vi kände på den. Det såg ut som att svullnaden runnit ner för halsen, med en grop i mitten, vilket inte kändes helt hundra...

Fotade för att vi skulle kunna se om det förändrades...

Så det blev till o tempa och kolla allt det vanliga. Men i övrigt verkade han helt OK och dessutom pigg o kry i sinnet. Så vi tänkte att vi kollar hur han rör sig ändå och då såg vi att han hade en till svullnad på magen, men mer normal. Efter lite undersökning hittade vi en bautafästing mitt i den knölen. Så in o gräva i manen ovanför där svullnaden börjar, vi hade ju kollat lite snabbt men inte grävt, och mycket riktigt TVÅ fästingar. Ingen satt särskilt hårt och jag fick "äran" att plocka dom, van som jag är från somrarna med fästingar överallt hemma i Sverige.

T ringde och hörde med sin vet senare som sa att han nog bara vart lite överkänslig, så bara o avvakta o hålla koll så det blev bättre och inte sämre. Sen fick T lite bråttom eftersom skithingsten tog ungefär 3 gånger så lång tid än tänkt, så jag plockade ut Dreamy för lite motionering i westernsadeln. Hittade flera "bett" på henne också och även där ett par fästingar, men med mer normala reaktionsknölar än vad ponny hade. Vi gissar att de hade fått med sig fästingarna från söndagens långritt ute i naturen...

Mat, mat, mat, mat, mat och REA!!!

Idag var det en av USAs absolut viktigaste högtider. Nämligen Thanksgiving. Så idag har gått ut på att försöka äta så lite som möjligt fram till middagen då man byter taktik och äter så mycket som möjligt. :P

Traditionen här är att våran familj samlas hos ett par vänner till oss och äter middagen hos dem, och så kommer de till oss på juldagen. För mig var det min första Thanksgiving i USA sen jag var bebis. Inte för att det gör nån större skillnad eftersom jag nästan alltid varit med på middagarna som våran familj och mammas amerikanska väninnors familjer haft tillsammans varje år hemma i Göttelaborg. Förutom de sista åren som jag missat. Men sen gör det inte så mycket om man missar Thanksgiving, för det är precis samma mat igen på julen så vafan. :P

Thanksgiving är alltid på en torsdag, och fredagen efter kalls Black Friday och då är det TOKREA precis överallt. Våran Outlet mall här i stan öppnar midnatt, och folk köar i timtal till de största butikerna och polisen får ha ett helt gäng med folk där för att ta han om trafik, parkering och bara alla horder med människor som samlas. Man ser ju stället från motorvägen och när vi åkte förbi på vägen hem var klockan 21:24 och köerna var redan rejält långa.

Andra ställen öppnar inte riktigt så tidigt, utan väntar till tiiiidigt på morgonen.
Marie har tur, för H&M som hon jobbar på öppnar 5, men hon har ett vanligt 9-18 pass! Gött mos för henne!

Får se om jag vågar mig ut i galenskapen imorn. Nu ska jag nog förpassa mig till sängen och förhoppningsvis inte vara lika mätt fortfarande när jag vaknar imorn... :P

I behov av värme

Ok det här känns ju inte riktigt rätt att skriva när man läser om snön hemma i Sverige, men vafan. Man är där man är!

Det regnade lite i helgen, egentligen inte så mycket, förutom natten till igår då det kom en hel del. Nu skulle jag ändå inte rida så det störde mig inte. Men så idag frågade T om jag kunde åka ut och longera Ponny, Monet och Dreamy så vi kunde rida imorn. Så jag åker ut på eftermiddagen och inser att nä, det blir ingen longering. Halva rundcorallen står under vatten, andra halvan är klegglera. Stora banan är hård som cement. Dressyrbanan är en äckligt hal lera som dessutom var som gjord för att hästskor skulle ryckas av och sitta kvar i leran... Höll på att trampa ur mig mina skor flera gånger det lilla jag gick över banan för att kolla läget. Och alla 3 hästar väntar på hovis och två av dom bör INTE få tappskor. Vi får se om det hunnit torka upp tillräckligt till imorn, jag tvivlar dock på det eftersom det inte är tillräckligt varmt ute. Så därav behöver jag lite värme här så att det blir torrt och ridbart igen. :)

Det jag kunde göra var att släppa ut lillhingsten en sväng. ÅH vad jag önskar att ägaren kunde gå med på att knipsa kulorna på honom för han är fan inte rolig och på tok för smart för att dessutom vara hingst. Han har även börjat bli stressad och rädd vid hantering för att han inte får tillräckligt med konsekvent och rättvis hantering, utan ägaren gör lite hipp som happ. Han har egentligen bra respekt för mig, men så kan han liksom inte låta bli att testa (unghäst som han är), samtidigt som han inte vågar testa och hans reaktioner på allt man gör blir inte direkt bättre. Nåja. Springa fick han göra, och resa sig, och bralla av sig, och springa runt med en pinne i munnen och vilja leka apporthund. :D När han väl lugnat sig passade jag på att ta in honom igen innan han fick ett nytt ryck så jag fick in honom innan det blev mörkt. Men roligt att hantera honom är det inte, för han har LÄTT för att gå upp. Visst, extra långt grimskaft och han är ponny så man kommer ju en bit ifrån om han skulle göra det, men ändå.

Knipsa kulorna för guds skull! :P

man vänjer sig ALDRIG

Om man har med djur att göra, och de djuren inte är typ sköldpaddor och papegojor, så får man ju tyvärr vara med om att en hel del av dem måste tas bort. Det är ju en naturlig del av livet såklart, men alltid lika tråkigt. Och nu är det dags igen. :(

Älskade fina Salmiak har blivit utdömd. :(

Det känns skit att inte kunna säga hejdå till honom. Jag har alltid tyckt väldigt mycket om honom, även om jag inte red honom särskilt mycket, men mina pass på honom på slutet av vårterminen gjorde verkligen att han steg 700 grader i mina ögon. En sån underbar individ!


Dra åt h....

Huga vad pisstrött jag är på människor just nu känner jag. Jag vet inte om det är jag som hamnat i en allmän människofientlig svacka pga olika omständigheter, eller om det är så att folk är ovantligt idiotiska just nu? Jag har ingen fristad att ta vägen till just nu känns det som, ingenstans varken "på riktigt" eller på den stora vida webben där man kan få prata med lite normalt folk och andas lite. För överallt dyker idiotin upp.

I stallet har vi alla idiotidéer som finns här, och all frustration jag känner inför läget där.

På hästforumet har surkärringarna nått nya höjder i sitt surfitteri (ursäkta ordet men jävlar!!!! vad de håller på) och det känns inte längre som att flera delar jag tidigare tyckt mycket om att läsa och diskutera på är värda att ägna en blick åt ens. Samma lilla gäng som enligt dem själva är världsbäst som tar över precis allt, ska svara på precis allt och motsätta sig precis allt som någon annan kanske säger eller tycker, och om de inte ger med sig på en gång, eller någon ny kommer in och håller med "fel" sida så möts även de av formuleringar som är så långt under någon form av värdig nivå att jag nästan kräks. Jag vet inte om det är mig det är fel på, dom som är "internetsocialt" inkompetenta eller om dom faktiskt bara är idioter?

På fejjan dyker den ena idiotkommentaren upp efter den andra.

Det hela leder till att jag blir på pissigt humör och tycker att ännu fler är idioter vilket gör mig på ännu pissigare humör och så är den onda spiralen igång. Men jag skiter i det och tänker fortsätta mitt förakt ett tag. Och försöka fokusera på de få som finns och som lämnar avtryck här o där som faktiskt är allt annat än idioti.

Dramatik inför Harry Potter

Igår märkte vi något underligt, nämligen att Harry Potter inte hade premiär förrän idag här, dvs fredagen den 19e november. Skitknasigt! Men det positiva är att det aldrig är överdrivet svårt att få biljetter till nya storfilmer även väldigt tight inpå och direkt efter premiären. Så igårkväll köpte mamma VIPbiljetter till ikväll, får dock ingen bekräftelse att skriva ut så hon ringer upp dem för att kolla så att bokningen gått igenom eller om hon måste göra om det hela, men våran bokning fanns sa dom till henne. Gött mos!

Men så kommer vi till bion ikväll och ska hämta ut biljetterna i automaten som då säger att nixpix, ingen bokning hittas, gå till disken istället. Där säger de tyvärr samma sak, mamma blir sur, managern meddelar att det tyvärr kan bli så om två personer bokar samma stolar samtidigt, men det borde kommit upp när hon ringde upp för att kolla och de borde inte ha sagt att vi hade våra bokade platser. Vilket inte direkt hjälpte oss. Men han var mycket service minded så han kollade såklart direkt upp vad det fanns för platser kvar på samma visning och det fanns platser, dock mycket sämre, men vi kunde få dom gratis. Jatack sa vi på en gång, för det är ändå drygt $60 som sparades. Gött mos igen!

Sen fick jag äntligen se filmen och ojojoj vilken positiv överraskning! Den var ju faktiskt bra till skillnad från de tidigare 6 filmerna. Det var inte SÅ många störiga detaljer de missat och verkligen allt var så mycket bättre än tidigare. ÄNTLIGEN liksom. Varför kunde de inte gjort såhär från början istället så man slapp lida sig igenom alla andra filmer men ändå behöva tycka om dom bara för att det är Harry Potter? :P

Ska bli spännande att se hur nästa film blir. Jag verkligen längtar, samtidigt som jag verkligen bävar inför hur de gjort med Snape... Förstör de det så kommer det verkligen inte bli ett bra avslut, men jag både tror och hoppas att de är kloka nog att lyckas.

fri ridning

Har fått två dagar med ridning på egen hand nu då käre T haft aningens fullt upp med alla konstiga saker hon råkar ut för. Helt ok för min del då det är skönt att pyssla och dona själv och få rida själv också. Igår var visserligen Jadas ägare i stallet också, men hon var färdig före mig och stack före mig (hon frågade dock om jag ville att hon skulle vara kvar tills jag ridit klart). Hon är lite rolig, när vi pysslade iordning våra hästar pratade vi lite skillnader på hästeri i Sverige och här, hon blev chockad över att mockning och fodring inte ingår automagiskt i alla stall och hon kunde inte förstå hur folk hinner mocka själva... Jisses amalia! :D Hon tyckte dock att det var bra med utevistelse och att det nu är lag på det. Men hon fattade väl inte helt o hållet grejjen med många fodringar per dag, 3 kunde hon gå med på, för det kör dom på hos den "tyske" tränaren som T stått hos och rider för ibland. Men mer än det tyckte hon verkade underligt...

Jag struntade i att lina Monet innan jag satt upp, tänkte att hon ändå gått rätt normalt det sista och dagen innan hade visst både T och en nybörjarelev ridit. Och det hade visst gått super även för den eleven och efter Ts beskrivning förväntade jag mig något helt annat än jag satt upp på. Hon var fin i skritten visserligen, jag passade på att skritta mer än vad vi brukar göra annars, men sen började problemen. Hon tjafsade som fan i käften, minsta lilla tygeltag och hon gick emot, lät jag bli henne började hon veva runt hela huvudet istället. I högern blev det dock fort rätt så bra, troligtvis för att jag är bättre i högervarv med en stark högerskänkel, åt vänster var det tämligen katastrof. Hon vägrade ställa, hon vägrade böja och hon vägrade ta vänster skänkel. Det enda hon ville göra var tjafsa i munnen och ha högerbogen en mil utanför kroppen. Dessutom var hon PIGG som fan med massssa frustande och ville antingen gå i myrtrav där hon blir totalt tygelhalt eller älga på som världens bulldozer... Charmigt värre!

Efter ett tag insåg jag att jag inte riktigt kunde lösa det i trav och gick ner till skritt och ruter ess vilket tillslut gav resultat och jag fick henne att ta vänster skänkel, då blev såklart även traven bättre men jag nötte inte det utan gick direkt över till galoppen som fungerade helt OK.. Har inte galopperat henne på ett tag och hon har en ovan galopp för mig men kraven där är låga så jag är nöjd. När vi gick tillbaka till traven kunde hon äntligen fokusera lite mer och hon slappnade äntligen av, började andas med mig och öronen blev flaxiga. För första gången ever sa det "schlopp" och så hade jag en låg, låg och rund häst med fin kontakt och bra takt i traven. Woohoo! Skönt att lyckas avsluta bra ändå men det var nog ett rätt tufft pass för henne för hon fick trava mycket med inte så mycket paus som hon brukar få kanske..

Idag erkände jag för T att jag var beredd att ge upp igår och inse att jag inte var redo att rida Monet på egen hand än, men att att jag sedan fått koll på läget, men ändå frågade hon om jag kunde rida själv idag med. Åkte ut lite senare i grått höstväder och hoppades på att slippa regn så att jag faktiskt kunde rida, och det kunde jag! Funderade på att lina hästen men kände att nä, jag vill prova igen utan och hon verkade inte överdrivet pigg...

Var ännu mer noga i skritten idag och började med vändningar och kontroll att hon verkligen tog bägge skänklar, vilket hon gjorde. Så mycket variera fyrkant med vändningar och rund på volter. Och tänka sig att traven fungerade helt ok idag! Inget WOW men helt klart några mil bättre än gårdagen. Hon bet fortfarande fast i vänstersidan men inte alls som igår och hon tjafsade inte runt med huvudet, hade en bra takt och kändes rent allmänt väldigt mycket bättre. Tills Edgar våran stalledräng kom och tog in de två hästar som gick i hage på den änden av anläggningen. Då tappade hon ALLT fokus och blev precis lika illa som dagen innan. Så jävla typiskt för jag hade precis tänkt avsluta men kunde inte göra det när hon blev sån... Det satt dock inte alls lika långt inne att få tillbaka henne igen och när hon var där avslutade jag direkt. Inte alls lika länge idag och bara fokus på att hitta ett bekvämt men bra läge för oss bägge efter gårdagens kamp. Så jag borde vara nöjd!

Men det är jag såklart inte. Hästen är SUPERFIN egentligen, hennes trav är verkligen helt amazing när man hittar den bra traven, men det sitter så sjukt långt inne och det är bara när hon går så bra som hon är riktigt rolig att rida. Hon är supergo att pyssla med och en riktig pussgurka men nä, hon är inte rolig att rida när hon inte är klockren. Hon är ett tråkigt sto som beter sig som värsta ridskolehästen i stallet. Det går liksom inte ens att skita i allt vad arbete och form heter på henne, för då blir hon ännu tjurigare... Så jag har en till svacka istället som jag hoppas går över snart. För nu är det inte roligt och jag längtar hem till världens finaste Piri....

Sportsligt imponerad

Jag har alltid blivit väldigt imponerad av folk som är väldigt duktiga på något. Det kvittar egentligen vad, jag blir verkligen awestruck (ok, jag vet, svengelska är skitfånigt.. men jag kom inte på något bättre ord, och tydas översättningar av awestruck var skräckslagen och vördnadsfull... jag tycker awestruck är bättre... ;) ) när jag ser riktigt skickliga människor utöva det de är skickliga på.  Ibland kan det nästa gå överstyr, att jag blir förbannad eller nästan känner mig lamslagen. För jag vill OCKSÅ vara sådär sjukt duktig på något, det är liksom inte rättvist! ;)

Basket är ju sporten nr 1 för mig och pappa här borta i USA. Det började egentligen som en kul grej, vi gick o såg en Clippers-Lakersmatch så jag kunde jävlas med en kille jag kände då som avgudade Lakers. Sen började pappa kolla på basket på riktigt och lära sig allt, så började jag göra det också och vips så var man ganska fast i det hela. Det passar mig, jag gillar sporter när det händer mycket hela tiden, är ärligt och schysst spel och där det kan vända fort. Tex har jag alltid gillat handboll, av samma orsaker, men basket är nog snäppet bättre. Fotboll tycker jag är dötrist, för det händer inget, alla bara kastar sig ner på marken och gråter så fort en annan spelare tittar på dem och det är sensation om bollen ens sparkas åt rätt håll. BLÄ så tråkigt. Hockey i Sverige tycker jag om, men NHL är verkligen inte samma sak.

Lakers hade förlorat ett par matcher och skulle iväg på 3 bortamatcher, en igår, en idag och en på fredag. Så det blev till att kolla på TV igår och idag för att se om de lyckades rycka upp sig och inte hamna i nån dålig svacka. Och det gjorde de! Igår var det lite knackigt nu och då men de lyckades ro hem det ganska tryggt tillslut. Idag spelade de skiten ur Pistons, som vann över Lakers i finalen 2004. Tyvärr var inte "bänken" (dvs spelarna som inte är förstafemman) alls lika bra som igår, igår var de verkligen på topp, men de fick ihop det tillslut. Tyvärr var det nog "min" spelare som var sämst. :P Hopplös han kan vara då!!! Men kommentatorerna påpekade ändå att Lakers bänk är helt klart den bästa, alla spelare dom har skulle lätt passa i förstafemman hos de flesta anda NBAlagen. Undra om det känns bra eller dåligt för bänkspelarna? Större stjärnor i ett annat lag, eller spela med mästarna och lära sig från dem?

Kobe storspelade som vanligt, 33 poäng idag igen, utav 108. Det är helt sjukt hur han alltid kan sätta så mycket. Han ÄR en tredjedel av deras lag. Förr var det ännu värre. En match för flera år sedan satte han 81 poäng. Det är mer än vad ett helt lag får på en dålig match. Det är sjukt! Han anses vara en av de absolut bästa basketspelarna någonsin, om inte DEN bästa, och att se honom i storform är faktiskt riktigt härligt. Jag beundrar alla som är så jäkla skickliga, målmedvetna, självsäkra och ja allt som behövs för att vara världsbäst på det man gör.

Efter matchen idag intervjuades han, de frågade vad som fick honom att gå ut så stenhårt och målmedvetet på kvällens match. Det tog inte ens en millisekund innan han svarade "2004". Och fick sedan i följdfrågorna förklara att jo, känslan från när Pistons slog dem i finalen 2004 sitter kvar så stenhårt än, att det finns inget annat i huvudet hos honom än att slå dom från början till slut. Men det är väl sånt tänk man behöver, om man ska vara så bra som honom.

Och jag måste säga att jag är glad att jag INTE är NBAspelare och måste möta honom. För när han drar igång GÅR det inte att stoppa honom. Måste kännas sjukt hopplöst. :P

Nåja. Shout outs till Kobe Bryant idag! Han har min fulla respekt!


en underbar sommarkväll!?

Ja idag på eftermiddagen kändes det verkligen som en såndär underbart härlig sommarkväll hemma i Sverige. Det börjar bli mörkt, luften börjar bli lite frisk och småkylig och det luktar sådär underbart gott som det gör då. Men det var ju ingen sommarkväll i Sverige, utan en vanlig novembereftermiddag i Moorpark. :P

Kom till stallet vid 12, snackade lite skit, gjorde iordning Monet, lät henne springa av sig på linan (fast förutom ett monsterutbrott där jag verkligen inte trodde att jag skulle kunna få stopp på henne då hon vände och drog rätt över volten hon var på utan att jag var beredd och brallade som faaaaan.... fick jag mest jaga henne för att hon skulle röra sig alls). Satt upp och skrittade ett tag, men hon var fortfarande dödsseg. Började jobba och det blev bättre och bättre. Dock var hon en riktig märr, fick inte ens peta på henne med spöt för då kickade hon, och när jag petade igen bockade hon. Hehu! Där var det tur att hon har en rejäl och lång hals jag kunde ta emot mig på med ena handen.. Hon bockar och sen sparkar hon bakut i det hela, och eftersom hon är rejält stor får man en rejäl skjuts vill jag lova! Lättare ur galopp men ur trav sitter man inte helt säkert... :P

Nåja vi började komma överens istället och började då jobba på att byta varv och ha henne med mig, och sen tyckte Tamara att jag skulle få träna 10metersvolter med henne, eftersom kära Monet varit mycket ovillig sist T red henne. :P Men tänka sig att det ganska så snart blev riktigt hyfsade volter och vi gick över till att göra två halva volter, också de helt skapliga! Wow! Så vi avslutade med det och var nöjda alla 3. :)

Pysslade lite medan T åkte för att hämta sin dotter på skolan och fick sen i uppdrag att göra iordning Dreamy och värma upp henne lite och kolla så hon inte hade för mycket överskottsenergi inför sin lektion. Kvinnan som skulle rida dök dock inte upp så jag red runt och lekte runt med westernbitarna jag lärt mig medans barnlektionen och dotterhoppningen höll på. Det var verkligen en PERFEKT eftermiddag att sitta till häst! Underbar luft, glada hästar, glada ryttare... Ahhh... :)

Stereotypa beteenden hos kattdjur

Jag skrev ju lite kort om delar av den misär som är på San Diego Zoo igår när jag kommit hem. Jag tänkte att om jag får ur mig all misär så kan jag sen fokusera på det bra. ;)

Här har vi två afrikanska servaler, som bodde i en bur som inte borde inhyst något såpass stort som en serval, än mindre två av dem, det kändes lite som att det var en fågelvoljär som blivit tom och då stoppades katterna dit. Här är en liten film på dem, och deras stereotypa beteende.

Pacing är tyvärr väldigt vanligt hos vilda kattdjur i fångenskap, men det här var rejält illa. Och jag förstår dem, de har ju inte mycket annat att välja på tyvärr. Den pyttelilla buren inbjuder ju till det i princip...

 

Filmen laddade jag upp på fejjan, men den är publik så jag hoppas att det funkar att se...


Blandade zookänslor

Är egentligen jättetrött efter en vecka med alldeles för lite sömn, och ännu mindre sömn inatt efterföljt av en heldag på San Diego Zoo... Men jag har ingen lust alls att sova. Ni vet den där känslan när man verkligen bara inte vill gå o lägga sig, men man vet egentligen inte varför...

Det är blandade känslor om zoot. Tänkte skriva mer om det när jag orkat fixa med lite bilder.

Å ena sidan blev jag SJUKT besviken på något som ska vara en av världens främsta djurparker. Jag tror att något världsrekord måste satts i hur mycket onormala, stressade och stereotypa beteenden som kan visas upp i en och samma djurpark. Det var på sina håll ren menageriekänsla över hur djuren hölls och visades upp och dessutom var det rejält många arter som inte var hotade alls.

Å andra sidan fanns det djur med otroligt genomtänkta och välanpassade hägn, konstruerade efter konstens alla regler och som man verkligen blev GLAD av att se.

Nåja. Min tanke med att önska mig resan i födelsedagspresent var ju för att jag ville se parken igen för att kolla läget. Och det gjorde vi ju, jag hade bara inte förberett mig på att det som var illa skulle vara fullt så illa.

San Diego Zoo

Nu ska vi förhoppningsvis snart åka ner till San Diego, bo en natt på hotell (det blir dock verkligen bara en natt eftersom vi inte kommer ner förrän närmare midnatt) och sen spendera hela dagen på San Diego Zoo imorn. :)

Woohoo! :)

Slå över...

Idag var en ganska chillig dag ute på ranchen igen. Först satt jag mest och babblade med Tamara medans hon klippte ben + mage på Monet så att det bara är det enkla jobbet kvar sen med klippningen. Sen iordning med henne och ta på hopputrustning, inte för att jag skulle hoppa, men trava bommar och eventuellt lägga till ett litet cavalettiskutt på slutet. Fick rida fram mer eller mindre själv då T var upptagen med Jadas ägare och det kändes bra att få rida runt och att det funkade. Hade longerat henne lite först eftersom hon vart koko i sin fålla innan klippningen började, och lite koko var hon allt på linan också. Men i ridningen var hon fin. Fick försöka få henne så rund och djup i formen jag kunde åstadkomma, vilket inte var särskilt runt eller djupt alls om man jämför med andra som rider djupt och runt, men för Monet var det mycket och hon behöver det, det var nog egentligen mer en helt vanligt LCform... Det är ganska roligt, för när man får henne dit så kan man ÄNTLIGEN börja driva på och få igång bakkärran på rätt sätt. Man kommer inte dit utan att få igång henne, men att komma vidare och få bättre engagemang i bak kräver att hon får sträcka runt sin långa hals helt enkelt.

T var supernöjd med hur hon gick så vi började trava över bommarna, först stannade hon upp som en häst man styr mot ett hinder som hästen inte alls vill hoppa, men det var ju bara att hålla om så travade hon fram och sträckte sen ut fint över bommarna. "Hopptränaren" som hoppade henne häromdagen lyckades ju bara med motsatsen, huvudet uppe i det blå, trav som knappt var ponnytrav samtidigt som hon fortsatte bromsa hästen... Så vi fokuserade på lång hals och friskt tempo, vilket gjorde underverk och Monet blev nöjd och glad och sträckte ut riktigt fint. Vi valde att nöja oss och tar cavalettihinder nästa gång istället. Jag blev rejält trött, det blev apvarmt på ridbanan och Monet var också rätt svett så dumt att förstöra något när hon gjorde precis som vi ville. :)

Sen fick T flera ordentliga snack med Jadas ägare, och hon har äntligen insett att något måste göras för hon tycker inte det är kul att rida sin egna häst just nu. Så Ts dotter, T och jag ska rida hennes häst medans ägaren rider de andra hästarna för att se om hon hittar glädjen igen. Skoj skoj tycker jag. :) Och för första gången någonsin fick jag pratat med ägaren utan att det var den bortskämda snorungen jag pratade med, utan en ödmjuk tjej som bara var ledsen över att hon inte funkade med sin häst ridmässigt.

Lilla hingsten blev jobbad i lina av sin ägare sen. Lilla hingsten reste sig och jag såg direkt att motståndet han fick i munnen av inspänningarna när han reste sig inte var popis och hur han funderade på att gå högre upp, men valde att gå ner... Hon fortsätter longera tills han ännu en gång får spunk men börjar tokbacka istället. Ägaren får stopp och kastar av honom inspänningarna (en typ hon aldrig använt) och skyller på dem. T kommer för att hjälpa till och tar över med inspänningarna på igen. Då ser hon vad som händer, både träns och bett är PÅ TOK för stora, vilket hon påpekat för ägaren flera gånger, varpå liten hingst får tungan över bettet och får lite småpanik. När då inspänningarna tar emot när han försöker komma ifrån det hemska i munnen blir det ju bara ännu värre... Och innan tränaren han stoppa honom så gick han upp och slog över... Sadel hade han på sig, bommen verkar ha klarat sig dock, tyvärr säger jag eftersom sadeln inte passar honom nånstans... Ägaren fick iaf eld i baken och nytt träns fixades på stört. Synd att han skulle behöva slå över för att det skulle ske bara.. Han var ganska rejält tagen efteråt, men verkade inte ha ont nånstans och travade rent o så, men ja.. Usch stackars liten!

Hästkostnader i södra cali: del 2

Äntligen tänkte jag ta tag i del 2 i min lilla rapportering om vad det kostar med hästar och ridning här runtomkring där vi bor. Och den här gången är det ridningens tur att kosta!

Saker är såklart inte riktigt samma här som hemma i Sverige. Ridskolor finns såklart, men det är min uppfattning att det är ganska låg nivå på ridskolorna. Man lär sig rida hästen i alla gångarter men inte så mycket mer om man inte håller på med hoppning. Jag har ännu inte hittat en ridskola här som erbjuder dressyr, inte ens på lättklassnivå egentligen. Utan ridskolorna går främst ut på hunting, eventuellt hunter/jumping. Skillnaden är egentligen att i hunting så rider man inte, man åker häst och man ska inte rida utan låta hästen göra allt och så stilbedöms det och om det syns att man faktiskt rider får man avdrag. För att ge en något negativ bild av det hela. ;)

De flesta som sen blir "för bra" för ridskolorna köper antingen egen häst eller leasar en häst, på hel eller deltid. Oftast är det ridskolan eller tränaren som skaffar hästar som är lämpliga och så leasar de ut dem till sina elever. Vanligt medrytteri har jag inte hört så mycket om och verkar inte vara vanligt, dock finns det de som gör som de som står med min tränare gör- låter tränarens elever som inte har en egen häst rida lektioner på deras hästar. Och såvida man inte behöver en medryttare för att hästen måste gå oftare än man själv hinner med så finns det ingen anledning att skaffa en, eftersom det är få ställen som inte erbjuder fullservice i form av fodring och mockning.


Hur mycket ridskolorna tar verkar variera en del.
Om man INTE har egen häst går en privatlektion (oftast 30-45 min...) på mellan $60-100 (dvs runt 420- dryga 700kr). Och då kan jag väl påpeka att det inte är några fantastiska hästar man sitter på, utan de jag sett ser ut som de mindre fina ridskolehästarna hemma i Sverige gör, överlag.
Om man INTE har egen häst och rider grupplektion så varierar det inte lika mycket i pris, utan går på mellan $40-60 (ca 280- 420).
Många ridskolor erbjuder dock bara lektioner upp till ca 70cm om man inte har egen häst, så vill man hoppa högre och komma vidare så är det leasa eller köpa som gäller. Och eftersom de bara erbjuder hoppning så ja... :P

Många rider ju kvar på ridskolorna på leasehästar som erbjuds från ridskolan, eller är med på sina egna hästar på ridskolornas lektioner. Grupplektionerna kostar i regel ungefär samma, men privatlektionerna blir ca $20 billigare på de flesta ställen jag kikat på.

Så hur mycket kostar det att leasa en häst?
Ja det var svårt att säga. :) På ett ställe där vi var idag kostar dom bra hästarna ca $1000 (ca 7000kr) i månaden i leasekostnad, men då ingick stallhyra. Dessa hästar hoppar upp till typ 120, de som inte hoppar lika högt var tydligen billigare. Och om hästen blir halt så försöker man byta ut den snarast möjligt mot likvärdig häst. Om man ville deltidsleasa, 2 dagar i veckan, kostade det $350 i månaden. Det var inte helt tydligt om lektioner också ingick i priserna eller hur det var, men jag tror det. :P Om man leasar har man sin egna utrustning till hästen, sadel, träns, benskydd, schabrak, borstar, flugspray och allt vad det är man behöver.


Och då kommer vi till tränarna och vad de kostar. Och precis som hemma i Sverige varierar deras priser väldigt, ibland med erfarenhet och utbildning, ibland bara för att tränaren vill ta ett högre pris. :P De flesta erbjuder dock paket så att det blir billigare ju fler lektioner man binder upp sig för. De flesta erbjuder half eller full training vilket innebär träning för tränare, eller att tränare jobbar hästen 5-6 dagar i veckan om man har full training och ca hälften så många pass i half training. Ofta ingår full grooming i dessa varianter med rykt, hovkratsning, manvård, klippning, duschning osv. Sånt man själv aldrig skulle vilja bli av med! ;)

Full training inkl full grooming verkar ligga på runt $700-1000 (ca 4900- 7000kr) i månaden om man rider för normala tränare. ;) Dock ingår inte stallhyra i det, och vissa ställen erbjuder träningen utan grooming, och då blir det ca $150-200 billigare. Half training inkl grooming verkar kosta ca $500-750. Ett ställe i närheten erbjuder lite extra fint full training men det kostar $1800 i månaden, alltså ca 12600kr. Då ingår stallhyra, fodringar, mockning, full training och grooming, att hästen görs iordning åt en före och efter ridning (dvs rykt, sadling osv), och även om hästen behöver ges mediciner eller liknande.

Vill man inte ha någon full eller halv träning kan man rida per gång också såklart, med egen häst kostar en privatlektion (ofta ca 45 min) $45-80, eller ca 300-560kr. Har man inte egen häst går priserna upp $15-25. Det blir dock mycket billigare om man köper paket om flera lektioner och betalar i förskott. Då kan man tex få 4 träningar i månaden för $140 om man har egen häst, eller $180 på "skolhäst", det blir $35 (245kr) resp $45 (315kr) per lektion. Köper man istället 12 lektioner på en månad kan man få det för $350 om man har egen eller $450 på "skolhäst" ($29 resp $37,5 per lektion). De senaste siffrorna är min tränares, jag har dock märkt att hon ligger lite lägre än många andra, så normalt betalar man kanske lite mer.

Då har vi kommit till de lite större namnen. Min tränare rider för två olika tränare. En är fd tysk men amerikan sen ganska många år, han är reserv i amerikanska landslaget i dressyr och ganska överlägsen här i området på toppnivå. I Tyskland var han bland annat beridare hos Herbert Rehbein och åker till Tyskland regelbundet för att träna med tränare där. Vill man stå hos honom så krävs det i princip full training, eventuellt half... Min tränare var lite osäker på exakta priser och exakt vad som ingår, men ca $2000 i månaden för stallhyra och träning, dock ingick nog inte ALLT i det priset. Jag kan tycka att det är ett ganska bra pris om man jämför med vad andra ställen kostar och vad man faktiskt får för tränare här. Det är ju mer eller mindre världselit, även om han "bara" är reserv i laget. ;) Stallet är otroligt fint, har faktiskt GRÄShagar (bevattnade såklart) och det är 5 min skritt bort till nationalparken med ändlösa ridvägar. Vad han tar för enstaka träningar hade min tränare inte heller koll på, jag ska se om jag kan få reda på det.

Den andra tränaren min tränare rider för red i det amerikanska landslaget för många år sedan och har tagit OSmedalj och är FEIdomare. Hon är betydligt billigare än förra men där hade tränaren min ingen större koll på paketpriser. :) Vill man stå hos henne kostar det bara ca $400 och träningarna kostar $80 per gång.


Så vissa delar känns väldigt billiga, medans andra kanske är lite dyrare. Eller de är nog inte dyrare, bara att konceptet inte finns i Sverige. Det känns ju helt GALET att betala 14 000kr i MÅNADEN!!!!! för sin häst och ens träning, även om det innebär mycket träning för en landslagsryttare. Sen skulle jag nog inte VILJA ha full training, 3 träningar i veckan är asbra, men jag hade gärna fått rida själv inemellan också om jag nu hade en egen... Eller vad tycker ni?


Groomiga dagar

Eftersom mina planer på vad jag skulle göra när jag var här inte riktigt gått som planerat så hjälper jag min tränare desto mer och leker assistent/groom/whatever åt henne. Något jag måste säga att jag trivs väldigt bra med. Att hänga ute på ranchen när vädret är perfa och hästarna underbara är inte helt dumt.

I lördags fick jag äntligen rida efter förra veckans värmebölja. Gjorde iordning Monet och longerade henne några varv då hon vart TOKIG dagen innan, sen skulle Tamara upp o rida lite innan jag satt upp. Under tiden tog jag in Dreamy o gjorde iordning henne så T kunde rida henne lite samtidigt som jag red Monet. Dreamy är en paint med reiningstam som skulle bli allroundhäst med engelsk ridning, något hon dock aldrig trivdes med så sedan ett tag tillbaka går hon mest som westernhäst. Jag har varit lite sugen ett tag på att ta mig en westernlektion så jag gick ut och frågade och visst kunde vi göra så. Så T red hela passet på Monet och jag satt upp i westernsadeln och hade hur kul som helst!

Jag känner mig helt handikappad där jag sitter och ska ha koll på min kropp. Jag insåg ganska snart att även om man inte håller balansen i tyglarna, så gör stödet man ändå har med hästens mun väldigt mycket. Det ger ens händer ett ställe att vara på, ett ställe jag saknade enormt där jag satt med mina långa tyglar och skulle göra krumelurer. ;) För även om jag inte kan western så fick jag ändå jobba på med saker Dreamy inte är 100% på. Så efter jag fått hitta joggen och den långsamma galoppen jobbade vi med en 8volt i galopp med enkla byten. Sen lite sidvärtsjobb och jag fick hitta sidepassen, sen över till början på spins. SÅ himla skoj och SÅ himla svårt innan man hittar rätt känsla. Och sen när man hittat rätt känsla så försvinner den ju igen! Vafan! :D

Vi bestämde att jag skulle rida western lite nu o då när det passade in i schemat, dels för att det nog är nyttigt rent kroppskontrollmässigt, men även för att det bara var roligt. :) Så igår blev det en till westernlektion som återigen var jätterolig, dock hade lilla Dreamy krut innanför brallan och var på toppenhumör, så det var inte helt lätt att få tillbaka galoppen så mycket om jag behövde... Senare på dagen fick hon springa av sig. Och JÄVLAR vad hon sprang!!! Jisses! Pappa hade kommit på besök och han blev nästan rädd så som hon höll på. :P Efter Dreamy fick jag skritta fram Monet som skulle hoppas av gårdsägarens (vuxna) dotter. Det hela gick bra men amerikansk hoppning är lite intressant ibland... Andy fick psykbryt igen när hon sen skulle rida lektion och resten av eftermiddagen gick åt till att fundera över en lösning åt henne och hennes stackars underbara häst som aldrig har en ägare som är nöjd med henne. Hingsten fick sig en träning i att stå still och vara lugn på stallgången innan söta ponny skulle ut och ridas lite av T innan hans lektion med litet barn. Underbar dag!

Idag filmade jag först Dreamys förra ägare som fick sin första westernlektion, sen iordning med Monet och upp på henne. Hoppryttarens sätt att rida hade dock fuckat upp henne rätt rejält så T fick sitta upp och försöka få ordning på torpet. I dom lägena önskar jag mig en häst som INTE varit felriden från början så att det ständigt är en kamp att inte falla tillbaka i gamla ovanor som idioter till människor skapat... Innan vi bytte av åkte dock en annan tjej i stallet av sin häst när hon skuttade ett litet cavalettihinder, och det var lite otäckt eftersom tjejen stönade jättekonstigt när hon landat och sen låg väldigt konstigt utan att säga något eller röra sig i något som kändes som en evighet men nog bara var en sekund eller två. Det var dock ingen fara med henne och hon kunde sitta upp igen och skutta över cavalettin ett par gånger utan problem.

Hingsten fick ett till stå still pass och lilla ponny ett underbart härligt dressyrpass med T. Härlig dag idag igen och imorn får jag göra om det! Vet dock inte vad det blir för häst... Var snack om hoppning med Jada, vi kan ju hoppas men samtidigt inte eftersom jag tycker att de börjat hoppa henne lite väl mycket nu, även om det är väldigt lågt så är hon ju inte van..

Det har blivit så underbart grönt överallt nu... :)


Hämta liten söt hingst


Passa på att ta kort på omgivningarna


Ts dotter med liten söt hingst

Mer film!

Ojoj vilken fart det blivit där de ska filma brevid stallet! Så jäkla mycket mer folk och idag blev hela bensinmacken "färdig". Och innan jag åkte från stallet hade de riggat upp kranar med lampor osv. Så kanske började de filma nu ikväll? Kanske ska de bara filma på kvällen så jag inte får se något roligt?

En av elevernas mamma hade stannat o frågat vad det var för film idag när de skulle in till stallet, men det fick de såklart inget svar på, eftersom personen de frågade inte fick säga något. :P

Men Paramount hade visst frågat våran gårdsägare om de fick använda våran parkering, vilket de såklart fick mot betalning. Och eventuellt fanns det viss "risk" för att skådisarnas trailers är det som ska parkeras hos oss. Oh yeah! Det håller vi tummarna för- OK?

Tycker att det är rejält spännande faktiskt att se vad som händer. :) När jag åkte hem var det så mycket folk i rörelse och fotografer och folk med headsets och listor i händerna överallt. Och med tanke på vilket pådrag det är så finns chansen att det är nån rätt så stor film med rätt så rejäl budget.

Spännande som sagt. :)
Dock svårt att ta fler bilder/filmer på det hela, när det kryllar så av folk överallt...

Tanden och glömskan.

Jag hade tänkt skriva ihop ett till inlägg om prisskillnader när det gäller hästeri här och i Sverige och då ta upp vad ridning och träning kostar. Jag tänkte såklart då även ta med vad min tränares två tränare tar, vilket kändes ganska relevant med tanke på deras nivå, men jag har ju glömt fråga min tränare om det! Får göra det imorn helt enkelt... Om jag kommer ihåg! ;)

Vill inte riktigt skriva utan att ta med dom, eftersom den ena är OSmedaljör (det var dock några år sen) och FEIdomare, och den andra är reserv på landslaget här, så det är ju toppryttare så det känns som att det kan vara intressant. Eller?


Annars har dagen vart slö. Började dock tidigt hos tandläkaren eftersom jag fick hemskt ont i en tand när jag tog en rejäl tugga bagel häromdagen. Men tandläkaren hittade inga som helst fel på min tand men förklarade att tänder kan få typ blåmärken, så det kan vara det och då borde det gå över, annars får jag åka in igen.

En vän skrämde dock upp mig med att han hade ungefär samma symtom, tandis hittade inget och såg inget på röntgen, sen fick han apaont som fan, de borrade upp en lagning och insåg att japp här behöver rotfyllas. HUGA!!! Så det hoppas jag INTE på.

Fler Harry Potternördar?

Jag är ju väldigt långt ifrån ensam om att vara en riktig nörd när det kommer till Harry Potter. Jag fullkomligen älskar böckerna och har sett fram emot filmerna också, även om de flesta av dem varit hyfsat värdelösa. ;) Men tack vare filmerna så har ju sagan inte tagit slut. Vi har alltid kunnat se fram emot nästa film.

Tills nu.

Om bara 11 dagar kommer den första filmen av de två som utgör sista boken.

Och för en gångs skull ser jag VERKLIGEN fram emot filmerna. Trailersarna ger mig rysningar och det känns som att de fått ordning på allt. Visst, jag tvivlar på att Daniel Radcliff mirakulöst blivit en bra skådis, men det har jag vant mig vid så det stör faktiskt inte. Men resten. Ohhhhh.... :)

http://www.youtube.com/watch?v=YzfEH0UPEBo
Kändisarna vs. Lakers

Pappa ville iväg o sen Lakersmatch så det är klart man följer med när han erbjuder såna utflykter! Helt OK platser även denna gången, i ena hörnet på motsatt sida från där lagen sitter. Rätt bra kändisspaningsplats med andra ord. ;)

Matchen var mot ett lag de ofta har problem med, dock var det inga problem idag och de hade hela tiden en trygg ledning och vann utan problem och med "andralaget" på plan hela sista delen av sista perioden. Vilket jag tackade för så att jag faktiskt fick se min blivande make spela, och efter en foul och ett missat skott så fick han ordning på torpet och slängde i rätt många bollar. Gött mos. Han är så söt. :)

Eftersom matchen inte var så spännande så fick man ju extra tid till att spana kändisar. :) Det är ju alltid kändistätt på deras hemmamatcher så det är halva aneldningen till att man tar med sig kikaren. Vi satt så att vi inte kunde se exakt den stolen som Jack Nicholson brukar ha, och två brevid honom, men som tur var så var han inte där, så jag slapp vara sur över att inte kunna spionera på honom. Dock är det lite tråkigt att jag nu prickat in två Lakersmatcher utan honom. Jag vill ju se honom in action! Och Snoop vill jag också se. :)

I övrigt var det gott om kändisar. I vintras lärde jag mig vart Andy Garcia brukar sitta, så honom såg jag när han gick till och från sin plats (i övrigt var det svårt att se pga vinkeln). Men den första jag hittade var nog Michael Clarke Duncan, ni vet han den superstora killen i Den Gröna Milen, och vad han nu varit med i mer.

Kändis nr två var Justin Timberlake, som satt på Lakerspelarnas bänkrad, så han småpratade allt med Kobe Bryant mellan 3e o 4e! Men det var lite roligt att sitta o spana på honom. Haha. Ja, jag är töntig när det kommer till kändisar. :)

Sen såg man såklart en hel hög som man känner igen men inte kan placera, några av dom är säkert inte kändisar, men andra är jag bombsäker på. En tjej var ruskigt lik Hillary Duff, men jag kan inte säga om det faktiskt var hon, troligtvis inte. Dyan Cannon satt på bortre kortsidan längst fram också, fast jag kunde inte komma på vad hon hette just då. :D Blev lite impad över mig själv när jag kände igen Jaleel White, mest känd som Steve Urkel, för det var ett tag sen jag såg det programmet och killen är några år äldre nu. ;)

På främsta raden på våran sida plan satt det en hel del folk som är kändisar fast ändå inte, musikproducenter och sånt som vanligt folk kanske inte känner till så noga. Något som skvallrar om deras kändisskap är dock när Justin Timberlake går dit för en pratstund i pausen. ;) Men den raden var lite svår att se från där vi satt såklart... 

Att fota på håll med en iphone leder inte till världens bästa bilder direkt, men jag gjorde det ändå! Justin är killen med ryggen mot, svart skinnjacka och gubbkeps. Killen i rött är Polow da don, musiksnubbe (producerar, skriver, gör eget... skrivit några av Christina Agulieras senaste), och killen med den ljusa kepsen till höger om dem är Jimmy Iovine, också musiksnubbe.


"Bensinmacken" aka The movie set

Jag lyckades idag filma "bensinmacken" när jag körde förbi den på väg till och från stallet. Blev ju inga fantastiska filmer direkt, eftersom jag var tvungen att främst fokusera på bilkörningen... ;)

Men här kommer en liten skymt av hur det ser ut, tyvärr är det widescreen på filmen, så om jag bäddar in blir det fult, så ni får bara länken:
http://www.youtube.com/watch?v=aPrfhhNuI-s

Sen läste jag skyltarna ordentligt idag, "vägarbetet" börjar på måndag kl 07 och pågår fram till midnatt den 15e. Så det blir några dagars filminspelning det! Ska bli spännande att se om man får se något av det hela osv. De har infört parkeringsförbud en bra bit längs med vägen också, men det står ingenstans om att de ska stänga av, så det antar jag att de inte gör. Kanske väldigt tillfälligt i så fall.. Ska se om jag lyckas ta fler/bättre bilder/filmer på det hela. :D

Köp någon annans liv!

Jag tog inte med mig en enda bok hit, förutom sista Harry Potter som jag ville läsa om innan första filmen av de sista två kommer. Och det har inte varit något större problem att inte ha några böcker, eftersom jag sällan läser. Jag kan inte läsa på kvällstid nära inpå att jag ska sova eftersom jag då drömmer rätt jobbiga drömmar om böckerna. Och det är sällan jag får ro att sitta och läsa mitt på dagen.

Men det känns ändå som en bra grej att ha en bok att ta till de gånger man känner för att läsa, så efter stallet idag tog jag tillfället i akt och åkte till en musik och bokaffär i närheten. Planen var att köpa Heroine Diaries, Nikki Sixxs självbiografi, eftersom jag länge velat läsa den. Dessutom fick jag för mig att det var den jag började läsa på svenska (lånade en väns bok) men inte läste så mycket i eftersom jag ville läsa det på engelska. Men när jag kom hem insåg jag att det var ju The Dirt, boken om hela Mötley, och inte Heroine Diaries. Nåja. Bägge ska läsas i vilket fall tänkte jag.

Innan jag hittade boken jag ville ha i Memoarer/ Självbiografihyllorna såg jag att de lagt fram Russel Brands nya bok på tipsbordet. Och jag fick en väldigt lust att köpa den också. Han var gäst hos Ellen häromveckan och var så jäkla störtskön att det nästan var sanslöst. Och så bara själva titeln på boken gör ju att man vill ha den. Fast jag kände att man inte kan köpa My Booky Wook 2, utan att ha läst My Booky Wook, så det fick bli den först. My Booky Wook 2 kommer finnas kvar. :)

Så två böcker följde med hem. Och väl hemma kikade jag snabbt på kvittot och såg att affären tyvärr kursat och kommer stänga i början på januari. Och om 10 dagar börjar deras utförsäljning. Så å ena sidan känns det lite surt att ha köpt två böcker som jag troligtvis inte kommer läsa mycket i på de 10 dagarna, så jag hade kunnat vänta o köpt dom billigare, åtminstone en av dom. Men å andra sidan har vi ju både The Dirt och My Booky Wook 2 som väntar på mig! Och så finns det nog en hög till jag vill läsa. Marilyn Manson, Keith Richards och säkert någon mer! Det känns som att man måste passa på o shoppa en hel hög med böcker iaf, när det ändå är utförsäljning. :)


Och man MÅSTE ju inte köpa biografier heller, även om det är det enda som jag känner lockar mig nu. Då vet jag på något sätt att jag vet vad jag får. Jag är nämligen rätt kräsen med böcker och har svårt för att läsa klart. Harry Potter har jag ju inte kunnat lägga ifrån mig. Men i övrigt har det varit desto svårare. Da Vincikoden älskade jag, men de andra har jag inte lyckats börja på ens (förutom kanske 20 sidor i Änglar och Demoner). Sagan om Ringen tycker jag mycket om, men lyckades inte ta mig igenom dom heller förrän filmerna kom. Historikern var väl rätt bra men det tog tid innan jag kom igenom hela. Twilightböckerna är ju inte direkt strålande men jag gillar grejjen ändå. :P

Summan av kardemumman är nog att jag gillar böcker med rejäl verklighetsflykt alternativt massa spännande detaljer och kunskap om saker jag inte vet något om (typ DaVincikoden och Historikern).

Så om någon har några tips på bra böcker så tar jag MER än gärna emot dem!

Bara i närheten av Hollywood

Gården som gränsar till den där stallet ligger har hållt på att bygga en hel del det sista. Dels ett rätt så rejält stort hus som ligger en bit in men som man ser toppen av från ridbanan, det har dom hållt på med ett tag och det känns som att det gått i ganska normalt tempo. Men så började man bygga på ett till hus, precis vid vägen, och fort gick det också. En dag var det bara där och fullt med folk! Nästa dag hade de kommit sjukt mycket längre och ja det hela kändes lite "what?". När man har en stor fin gård med avocado och apelsinträd åt alla håll o kanter, kan man ju tänka sig att ett litet hus precis vid vägen inte är det stället man valt. Men så tänkte jag att gården kanske är gigantor och detta skulle vara ett hus till "tjänstefolket"... ;)

Men så i måndags var där vakter vid bygget, tyckte det verkade lite skumt, visst, de parkerar ju i vägrenen precis där, men det är en lång raka och inte en supertrafikerad väg, så det är väl inget att ha vakter om? När jag sen åkte hem lite senare än jag brukar så var där ingen kvar, förutom två vakter som stod och ja, vaktade. :)

DET kändes faktiskt lite konstigt. Varför vakta ett litet ofärdigt hus mitt ute på landet? Det kändes inte riktigt rimligt. Och idag fick jag svaret på mysteriet med det lilla vaktade blixtsnabba bygget. Det är en movie set. :D

När jag svängde in på vägen fanns nu en skylt, där det stod om vägarbeten (kikade inte så noga om datum och tid, vilket jag kanske borde gjort insåg jag sen) och att om man hade förfrågningar skulle man ringa nån snubbe på Paramount Pictures... Ahaaaaa tänkte jag! Spännande med filminspelning precis nästgårds (150 meter kanske). Undra om det är nån stor film med stora kändisar liksom? :D

Så när jag körde förbi idag tittade jag ju extra noga, och det lilla bygget var nu en nästan färdig bensinmack.

En ANING mal placé där bland fruktodlingarna, men vafan. Lite roligt är det faktiskt. :) Ska kika ännu mer imorn när jag kör förbi tänkte jag. Och så ska jag se om jag kan lyckas ta ett litet kort på det hela. Jag tycker faktiskt att det är lite sådär barnsligt roligt med kändisar och sånt. ;)
PS. Ingen ridning idag heller... Tog ut häststackarn för lite springaavsigpålinan innan jag satt upp.. Och hon var ganska tokig och brallade mer än nånsin utan att jag ens behövde "jaga" igång det hela. En gång var det nära att det gick lite sådär eftersom hon stack iväg utan att jag var beredd på att dra till mig huvudet så hon hamnade rakt ifrån mig. Weehoo! :o Nåja. Hon blev aldrig av med bralligheten riktigt, men däremot sjuuuukt trött eftersom det var 30+ även idag, dock lite mildare. Så jag kände inte att det var någon idé att ta en kort tur ute med tränare + två nybörjare... Hehe... Släppte henne lös på ridbanan när utrustningen var av. Det uppskattades av henne. :)

Vinden har vänt

Värmeböljan vi haft i några dagar nu beror på att det blåser från öster, dvs öknen. Normalt sett blåser det från havet, och då är det ju alltid lite mer lagom temperaturer, men så kommer Santa Anavindarna lite då o då och ställer till det. Varm varm varm luft drar in och det blir som det blir.

Såhär såg det ut idag. Och jo, det var i skuggan. Och ja, det är november här med, och höst. ;)Förhoppningsvis så leder det hela till mer grönska dock, eftersom det regnat en del i omgångar så att marken hunnit med att ta upp det. Och så varmt på det sen. Perfa! Massa grönt gräs som bidrar till att hålla brandrisken nere. Och så blir allt så grönt och fint att se på. Det är som att man får vår en extra gång. Extra härligt brukar det vara eftersom allt är brunt och torrt efter sommaren. Skönt med lite andra årstider! ;)

Iaf så har vindarna vänt nu igen. Så förhoppningsvis får vi känna på svala havsbrisar imorn. Det känns nästan som att det kanske kommer in liiite kyligare luft från fönstret redan nu. Jag håller tummarna för att jag vaknar till en svalare värld imorn. :)

Den där drömmen

Ja drömmen om en egen häst alltså. Jag har funderat rätt mycket på det hela i några dagar nu. Kikat på annonser för att se vad som finns och till vilka priser. Funderar över stallplatser och tränare. Och ibland ger det mig bara en sån otrolig ångest. Ridhus, ordentlig dressyrsadel, fina träns, dyra tränare, transport, anläggning, snobberier. Eller ja, det var visst svårt att sätta ord på dom tankarna... Men jag tror att ni förstår vad jag menar.

Ibland vill jag bara skita i allt och köpa mig ett kallblod, eller ännu bättre en tori, och bara ge mig ut i skogarna och mysa. Rida på bana såklart också och träna på hobbynivå, helt utan krav på att rida högre klasser. Stå ute på landet med mina goa vänner som jag saknar så och bara vara.

Egentligen vet jag att det inte är fullt så svart/vitt och att jag inte behöver välja en av de tu. Jag kan köpa en snäll dressyrhäst som jag kan ut och busa med, jag måste inte ha alla prylar och jag måste inte tävla för det. Jag kan stå med mina vänner (om det finns plats ;) ) och ändå rida bort till ridhuset och träna när jag vill det. Och jag FÅR köpa ett kallblod eller en tori om jag vill det också. Jag måste inte känna några andra krav än att ha roligt. Men ibland är det svårt att tänka rätt! Speciellt när man saknar sina snälla, men ibland lite tokiga, fyrbenta vänner av den grövre varianten... :)


Liten fjörd kanske inte räknas som så grov, men han är ändå en av dom... :)


Underbara "Boris"

Spännande

Jag har satt ett inlägg på sån tidsinställd publicering, mest för att prova för att nya funktioner är roliga... Ska bli spännande att se om det funkar. :)

(Fast jag är lite tidsförvirrad nu eftersom det är vintertid i Sverige...)

Osis

Ibland kan jag inte låta bli att bli lite fascinerad över vissa människor och hur de kan ha sån jäkla otur när de tänker. Speciellt när de sen håller fast vid oturstanken när folk förklarar på ett pedagogiskt vis att de har tänkt fel. Eller när de ska bevisa att deras oturstanke var rätt genom att ta upp fler oturstankar. Dessa personer finns det såklart några stycken av på buke... :)

Jisses Amalia!
Men för att rädda karmat får jag väl säga något positivt om det hela- underhållande är de iaf ofta, dessa människor. :)

Otroligt trött på väder

Man hade ju kunnat tänka sig att här där vi bor i Södra Cali, i ett område där klimatet är det närmaste perfekt, så behöver man inte bli tvingad att skippa ridningen pga vädrets makter. OK i kalla och regniga Sverige, där kan det vara trist utan ridhus, med snålblåst och piskande regn. Eller isgatorna som aldrig smälte bort så att hästarna fick stå i ett par veckor. Max.

Jag har nog aldrig vart med om maken på mer inställd ridning pga vädrets jäkla makter. Jag blir så jäkla TRÖTT på det! Först var det ju för varmt, sen red vi en vecka, sen regnade det en vecka, sen red vi en vecka, sen blåste nån dag bort, sen regnade någon mer dag bort.

Nu har jag inte ridit på en vecka igen. Igår skulle vi, men på morgonen innan det blivit för varmt blåste det storm och eftersom hästarna aldrig rids när det blåser kan ju inte jag försöka mig på att trotsa vinden heller. På eftermiddagen hade det mojnat en aning, men då var det istället 35 grader varmt i skuggan. Idag ännu varmare. Imorn lika illa. Sen kanske möjligtvis några grader svalare på fredag, men fortfarande äckligt varmt. På lördag ska det bli normalt igen.

Så på lördag får vi börja om från början. Igen. Hästarna står så mycket att man aldrig kommer vidare och kan bygga på det man gör. Man måste longera dom först för att de inte fått röra på sig på 1- 1½ vecka. Helt jävla idiothopplöst!


Igår åkte jag ut ändå för att hjälpa till med klippning av Jada. Badade henne först och fick sen ge mig på att klippa för första gången. Var faktiskt ganska nöjd med min insats även om jag inte gav mig på några kluriga ställen direkt. Klippte lite ben förståss men inga svåra vinklar eller vrår. Lät även bli kanterna som måste bli snygga och slapp köra under magen. Försökte ta kort på mitt underverk men kvaliteten på bilderna blev ju kass pga ljuset...


Men här kommer ändå några bilder från dagen.

Försökte ta ett sött kort på gamla Pierre... Jag misslyckades...

Stallkatten började skrika på mig så fort jag stängt av bilen. Efter en period som vildkatt har hon blivit sjukt social!


Dags för bad! Och som hon njöt! Det svala vattnet var nog skööööönt...


Medan vi väntade på att hästen skulle torka satte jag mig i skuggan på ena uppsittningspallen... Då kom min kompis tillbaka...


Se så fint jag klippte... ;)Ditt liv genom musiken

Det här lilla listan har varit med förr, i bloggar och på andra håll. Idag drogs den upp på buke igen, och jag tycker det är roligt med sånthär, för det kan bli nästan hur roligt som helst! :D (Kommer jag nånsin växa ifrån detta? Jag hoppas inte...)

Gör såhär:
Ta all din musik, sätt på shuffel och voila- låttitlarna svarar på frågorna!

Will it be ok? In Your Room - Depeche Mode
How are you feeling today? Post Blue - Placebo (tycker det började lite deppigt... :P)
How do your friends see you? Harder Better Faster Stronger - Daft Punk (tummen upp! ;) )
Will you get married? Lost Boys - The 69 Eyes (hur ska jag tolka den här egentligen? som ett nej?)
What is your best friend’s theme song? Running up that Hill - Placebo (inte världens roligaste theme song kanske :( )
What is the story of your life? I Hunt Alone - Mustasch (*moahahaha*)
What was high school like? Tick Tick Boom - The Hives (nog för att jag ville vara en rebell, men SÅ illa var det väl inte?)
How can you get ahead in life? LoveGame - Lady Gaga (haha, jag som hatar spel!!! ;) )
What is the best thing about your friends? Time and Again - Corroded
What is tonight going to be like? Hypnotize - Audioslave (ja, jag är ju rätt så segis ikväll)
What is in store for the reminder of this weekend? Let Your Body Decide - The Ark (OH YEAH!!!)
What song describes you? Relax- Take it Easy - Mika (var det nån som sa slacker?)
To describe your grandparents? Kings and Queens - 30 Seconds to Mars (hyfsat klockren tycker jag själv! ;) )
How is your life going? Your Guardian Angel - Red Jumpsuit Apparatus (eh?)
What song will they play at your funeral? Smack My Bitch Up - Prodigy (hahaha, jag tvivlar STARKT på att den kommer spelas på min begravning ;) )
How does the world see you? Try Sleeping with a Broken Heart - Alicia Keys (vill världen att jag ska prova det, eller tror de att det är det jag gör? eller va?)
Will you have a happy life? Black City - Mustasch (all min musik finns inte på den här datorn, men har en rejäl spellista som användes. Den här låten la jag till precis innan jag körde. Hahaha.. Tolkning?)
What do your friends really think of you? I Need You - Tommy Lee (awwww)
Do people secretly lust after you? Karma - Darin (pinsammaste låten helt klart... har inte orkat ta väck den... men inte så logiskt svar?)
How can I make myself happy? Lithium - Nirvana (KLOCKRENAST!!!! :D :D :D Får gå till läkarn och be om ny diagnos helt enkelt så jag kan få litium utskrivet ;) )
What should you do with your life? One Last Breath - Creed (känns väääldigt allvarligt......)
Will you ever have children? Life On Mars? - David Bowie (hahaha)


Jaaa.. Jag hade roligt iaf! :D
Vissa klockrena, andra inte det minsta roliga egentligen... Det gäller dock att ha rätta lagom trötta humorn tror jag. ;)


Kommer nog INTE spelas på min begravning nej.... ;)

Mer val- med omöjliga val?

Imorn är det val i USA, inte presidental men en hel hög med andra val, som senator, guvenör, en massa lagar som ska röstas för eller emot och mycket mycket mer. Det är skitsvårt att sätta sig in i det, och alla jäkla politiker verkar vara lika idiotiska.

Pga systemet blir det lite svårt att rösta som man vill också. Jag vill tex inte rösta varken democrat eller republican i varken senat eller guvernörsvalet, men jag har inget val känns det som. För om jag röstar på det jag vill så finns ju risken att republicans tar posten, vilket enligt mig är mycket värre än democrats förstås. Tyvärr är de andra partierna alldeles för små och deras kandidater har ingen suck att vinna. Samtidigt så känner jag att det aldrig kan bli någon ändring om folk inte vågar rösta på de mindre kandidaterna, att vi måste börja våga göra det så att fler får upp ögonen för att fler alternativ finns- bättre alternativ i många fall- och också de vågar gå ifrån de två stora partierna. Samtidigt vågar jag inte det, för tänk om det är min röst som avgör att det blir en republican som vinner?

Till senaten har vi en mycket sympatisk kvinna i det republicanska lägret. Hon är emot fri abort och homoäktenskap. Tyvärr är democraternas kandidat inte något att hänga i granen direkt, men vad har man för val? Jag KAN inte rösta på den mindre kandidaten jag vill se som Californiens senator, när risken då är att en så otroligt konservativ person vinner. Fri abort liksom. Okej att man är emot det i delstaterna i bibelbältet, men Californien???

På guvernörsfronten har jag egentligen ingen aning. Våran käre guvernator Arnold måste tyvärr avgå eftersom han suttit det han får. Inte för att han är så fantastisk han heller, men han har verkligen tagit djurens sida under sin tid vilket jag ser som en stor bonus, trots att han är republican. Ingift i democratsläktet nr 1. Hur gick det till egentligen??? Nåja, blir samma sak här, rösta democrat för att slippa republican...

Förutom alla andra personer som måste röstas på så har vi ju även folkomröstningarna, som tex om marijuana ska legaliseras eller inte. Jag tänker rösta nej, det räcker som det är nu att man kan få det på recept. En annan viktig lag som jag tänker rösta för är att höja nån skatt (tror det var bilskatten?) och att de pengarna är öronmärkta till våra statliga parker. Det är katastrof på den fronten rent ekonomiskt, och parkerna behövs och behöver hållas iordning. Solklart val helt enkelt.


Nä usch vad tråkigt det är med politik.
Tur att det dröjer till nästa val när det här är över...

Hur länge varar Halloween?

Jag tycker det är så tråkigt när högtider tar slut och man måste ta ner pynt, det blir så definitivt att nu var det roliga slut. Det kommer ju visserligen åter om ett år och livet vore ju tråkigt om det alltid var samma. Men ändå.

Så jag funderar lite supernördigt över när jag ska ta bort mitt halloweenpynt från min ö i spelet Island Paradise på fejjan. Och om jag ska byta till min andra nya header och lägga undan halloweenvarianten. Eller om jag ska vänta med det i ett par dagar?

Halloween är ju över, det var i söndags. Men Dias de los Muertos pågår tom imorgon (tisdag) och eftersom jag bor i södra californien är ju den mexicanska kulturen stor, så man kanske ska go with the flow? ;)

Hmmm..
Det känns nästan lite sorgligt att se alla pumpafält och försäljningsställen som fortfarande har mängder med pumpor i alla storlekar kvar... Visst, pumporna ska användas till både thanksgiving och jul, men ändå.. De känns så bort glömda nu... Haha. :)

Hästkostnader i södra cali: del 1

Jag fick ju en fråga några dagar sen eller så, om vad det kostar med hästar här, typ stallplats, lektioner, träningar, medrytteri osv, och det tänkte jag att det kunde vara intressant att svara på.

Runt L.A. ska vara ett av de dyraste ställena i USA att ha häst på, enligt vad folk säger på det amerikanska dressyrforumet jag hänger på, och kan nog hålla med om att det känns lite väl dyrt nu när jag kikat runt lite. Jag har ju egentligen inte jättestor erfarenhet, jag har aldrig haft egen häst här och bara ridit för samma tränare förutom en lektion på ett annat ställe. Och L.A. är så enormt stort om man ska räkna "storL.A." att det är omöjligt att ge en bild om hur det ser ut i hela området, det är som att säga vad det kostar att ha häst i södra Sverige, vilket såklart varierar om du bor i Göteborg eller en by i Småland.

Så jag har främst kollar härikring, i områdena runt där jag rider. Det är väldigt hästtätt och det finns många anläggningar av varierande mått.

Tänkte börja med stallplatser.
I de allra flesta fall så ingår lite mer i stallplatserna här än i Sverige, mockning ingår så gott som alltid 6 dagar i veckan (billig arbetskraft i form av mexare), hö och höfodring likaså. I vissa fall ingår hage, men då är det ofta bara att släppas ut i en rundcorall eller något typ av paddock en stund, och i många fall kostar det extra. Täckesservice kan ingå, men täcken är ju inte dödsvanligt här så.

Billigaste alternativet är såklart "lösdrift", jag skriver det inom "" eftersom det inte är riktigt som hemma, utan helt enkelt att de går ute i en hage och eventuellt har ett regnskydd/skugga i form av nån hörna/länga med plåttak men inga väggar. Det fungerar ju dock oftast alldeles utmärkt här i det klimat vi har. Dessa kostar runt $300 i månaden, i dagsläget dryga 2100kr.

Sen har vi en variant med fållor, där en del av fållan är under plåttak för skydd mot regn och sol. Oftast är det inga hela väggar mellan fållorna. Storleken på fålla varierar väldigt, men från kanske 15kvm till lite större, men inga jättestora direkt. Billigaste jag sett var $325 i månaden, dyrast $400.

En länga med fållor

Uteboxar som är som fållorna, fast där hela är under tak och i "stallängor" som vanliga boxar, bara att det är öppet åt alla håll. Taket är ju oftast högt också. Blir ju väldigt trevlig miljö i dessa "stall" och eftersom man sällan behöver ett vanligt stall pga väder här så vad tusan! :) Priserna här kan variera massor, men vanligast verkar vara runt $500 (alltså ca 3500kr).

Ungefär såhär kan det se ut

Förutom fållorna och "uteboxarna" är det nog vanligast med en box + fålla, alltså en box som sen går att öppna ut till en fålla, himla trevligt tycker jag själv. Boxarna är ofta ca 9kvm men det finns ju såklart större precis som hemma. Fållorna kan variera i storlek också men MINST lika stora som boxen, ofta dubbelt så stora. I vissa stall har man lite större fållor, så att två boxar delar samma fålla, så är en häst ute i taget. Väldiga variationer på pris, billigast var $475, dyrast med 9kvm box var $550, ville man ha 12kvm box (lika stor fålla dock) kostade det $650 på det stället.

Boxar + fållor från utsidan

Sen finns det såklart helt vanliga boxar. Även om miljön i stallarna brukar vara lite mer öppen än i Sverige såklart så det känns luftigare. Vanligaste storleken är precis som i Sverige ca 9kvm. Vanligaste priserna verkar vara runt $500 men har hittat allt från $425-600 (upp till dryga 4200kr).

Det finns garanterat både billigare och dyrare varianter. De ställen jag hittat info om har garanterat inte varit de allra billigaste ställena (de har inga hemsidor), men självklart inte de dyraste och finaste anläggningarna heller (de har inga priser på sina hemsidor). ;)
Så det här var del ett i kostnaderna att ha häst här, tänkte ta ridning/träning i ett senare inlägg, mest för att jag inte orkar skriva mer nu och så blir det så himla långt! :)