Vill ni läsa fler hästbloggar?

Matilda gjorde en insats och bad alla med bloggar som på något sätt var hästrelaterade skriva en kommentar med länk och liten presentation om sin blogg. Just precis nu när jag skriver fanns där 81 kommentarer, så jag antar att det är runt 80 bloggadresser. :)

Så har ni tråkigt nån dag och är hästintresserade rekommenderar jag att ta en kik!
HästbloggarHalloween!

Passade på att göra en Halloweenhälsning till bloggen, när jag ändå fixade lite.

Tryck F5 om ni inte ser den. :)

färg

Jag ville ju uppdatera designen på min blogg. Men har dels inte vetat hur jag skulle vilja ha det annorlunda, eller haft orken att göra det. Dessutom trivs jag ändå med den, även om det börjar kännas gammalt. Men så gjorde jag en facelift light idag. Och är mycket nöjd! Om jag inte kikar med iphonen förstås, för då är färgerna inte alls som de ska. Eller så är det min dator som inte är som den ska? Tänk om det är så illa?

Ska kolla från nån annan dator, innan jag får panik och känner att jag måste kalibrera om min skärm eller nåt... :p

Det värmer i ens hästhjärta!

Dagen i stallet var som sagt en riktigt bra sådan. Det började redan när jag kom dit, Andy var redan där och hade tagit ut Jada och börjat göra iordning. Tamara var inte där än så jag tänkte gå bort och säga hej till Dreamy så länge, det är sällan jag får ordentliga pratstunder med henne nuförtiden, så varför inte passa på? På vägen dit går jag förbi Monets box, så jag kikar in för att säga hej. Hon står ute i solen i fållan som tillhör hennes box, tittar upp, ser mig, gnäggar högt och går fram till dörren. Och alla hästmänniskor vet hur det värmer i ens hjärta när hästarna gör så. :) Så hon fick lite pussar och pannkli innan jag gick vidare ner till Dreamy.

Gjorde sen iordning Monet, tog henne på lina en stund utan inspänningar bara för att känna sig lite fri, sen var tanken att T skulle sitta upp en sväng innan mig. Men Andy hade en crapdag och inget fungerade med Jada. Så T fick sitta upp på henne istället och Andy upp på Monet. Men det funkade inte heller då ryttaren hade knutit en rejäl knut på sig själv mentalt. Hon fick inte ens fram hästen i trav. Något som faktiskt inte är det minsta svårt... :P Så hon la ner och jag fick sitta upp. Skrittade först en stund för att hitta känslan, och började sen trava runt och hitta känslan där med. T jobbade Jada så det blev till att jobba själv och det fungerade bra tycker jag. När T var färdigriden fick jag börja ställa lite högre krav på mer engagemang från Monet. Det är svårt att hålla handen så stilla som hon vill, se till att hon aldrig skaffar sig glapp i tygeln, engagera bak så man får en stor trav och samtidigt balansera och se till att det inte går för fort. Det är mycket att tänka på på en stor häst som är väldigt känslig för minsta grej man ändrar. Men bra gick det och fin var hon!

Över till högergaloppen som är den svåra, jobb på volt och att hitta lagom engagemang och stöd där med. Fick tänka inner överskänkel till ytter fotled, vilket funkade bra med att få henne inramad och ihop. Vi körde några rakor också och hon var SÅ duktig, hon kan inte riktigt galoppera rakt fram mer än några steg, men nu gick det oehört bra för att vara hon. Avbrottet blev också ovanligt bra med en stor fin trav efteråt som faktiskt inte rann iväg. Sen lyckades vi tom med avsaktningen till skritt. WOW! Sen skulle vi skrittpausa och ta vänstern, men jag tyckte att vi skulle nöja oss när hon ändå vart SÅ duktig, för hon var TRÖTT, även mentalt. Vi har börjat hitta varann, jag och Monet, så det är bra att bli än mer kompisar och avsluta när allt känns superduper! Och på tisdag ska hon förhoppningsvis klippas, så då lär hon orka lite mer igen. Det har vart varmt igen nu och då är det inte kul med vinterpäls, även om man i Sverige knappt räknat hennes päls som vinterpäls... ;)

Efter en snabb sväng till mitt favvosmoothiehak blev det eftermiddagschill i solen. Världens Bästa Ponny fick vara lös på ridbanan medans en dam red lektion på Dreamy och Ts dotter hoppade Jada. Säkerhet? Jomenvisst... Vi höll i Ponny när det hoppades, och i övrigt hyser han stor respekt för stona, så vafan. Men här kom iaf del två i saker som värmer ens hästhjärta. Jag gick in på den stora ridbanan och gick o satte mig i stolarna. Ponny var låååångt bort på andra sidan då. T kom och satte sig. Ponny vänder sig om, tittar på oss och börjar trava rakt mot oss. Jag tänkte att han skulle säga hej till sin matte men nix, väl framme kommer han rakt fram till mig och lägger hela sitt huvud i min famn. Åh! Underbara lilla söta sak! :D

Visst är han så söt att man vill ha en egen?


Nämen! Där sitter ju ni, bäst jag springer bort o säger hej...


Sen blev det kanske lite väl närgånget...


Jag skulle kunna lägga upp en hel hög fler bilder, men jag nöjer mig med denna som avslutning

Såna skillnader

Idag var en superhärlig dag i stallet. Ridningen gick riktigt bra och mina tränartvivel var borta. För nu iaf. :) Men mer om det sen när jag orkar koppla in kameran så jag kan visa några bilder. Inlägget om prisskillnader får också vänta. För igår läste jag något väldigt "intressant" på det amerikanska dressyrforumet jag läser på när jag har tråkigt (slutar dock nästan alltid med att jag blir lite mörkrädd).

Dressyrprogrammen har ändrats till 2011, och även vissa regler. Som att man nu får välja mellan nedsittning och lättridning tom First Level, förr var det bara tom Training Level, och så valfritt på travlängningarna i First.

Så först:
Training Level- det som ingår är typ LCgrejjer, fast enklare i de nya. De som gäller tom i år var lite svårare tycker jag nog. Det är 20metersvolter, fri skritt o så. Inga konstigheter helt enkelt och visst, varför inte tillåta lättridning... 3 program finns det här.

First Level- LB-LA, fast en fin blandning av de tu typ, i dessa 3 program. I första är det lite halva 10metersvolter som i LB:0 men annars bara 20metersvolter och bara förlängd steg/språnglängd i ökningarna. I andra programmet är det 15metersvolter i galopp, skänkelvikning i trav, men fortfarande bara förlängd steglängd. Och fortfarande bara mellan och fri skritt, ingen ökad skritt. I tredje programmet är det lite som i de två första men här kommer även förvänd galopp i form av en båge längs långsidan och 10metersvolter i trav, och så skänkelvikningarna såklart.

I både Training och First ingår alltid en 20metersvolt där hästen ska stretcha fram och ner under lättridning.

Alltså jag tycker att det hela är lite intressant, att man inte behöver kunna sitta hjälpligt i trav, men man ska kunna rida förvänd galopp? Det roliga var dessutom att läsa på forumet om hur det här är så bra för nu kan ryttarna som inte lyckas utveckla sina hästars gångarter tillräckligt för att kunna sitta i traven tävla högre än Training... Vilket bara kändes lite bakvänt? Eller är det jag som tänker fel?

DESSUTOM, så i Second Level, där man måste sitta, så börjar det bli rätt så avancerat om man jämför med tidigare program. I första programmet ingår: samlad galopp, enkla byten och förvända visas i en serpentin med 3 bågar, 10 metersvolt i galoppp, mellangalopp, mellantrav och öppna i trav. Alltså en liten blandning av LAklasserna om man jämför, men det är först här man behöver sitta ner i traven. Hej o hå!!!

Vilket enormt kliv det blir mellan svåraste First och lättaste Second... Kan inte vara lätt att ta det klivet inte!

strömlöst

Idag har vi vart strömlösa. Precis hela dagen också! Försvann nångång inatt och sen borta tills tidig kväll. Och det är lite fascinerande hur handikappad man blir när man är här hemma utan ström. Man får nästan lite panikkänslor över det hela, speciellt när den är väck så länge. Och sen måste man ställa om alla jävla klockor o skit. Det är nog det tråkigaste med strömavbrott. Dessutom har jag fått en fråga om vad det kostar med häst här, och det skulle jag sammanställa o svara på, men tji fick jag, det får bli en annan dag!

Men det är ju lite intressant att man blir så frustrerad av några timmar utan ström. I Kenya klarade jag mig i en månad utan. Eller nä, nu ljuger jag ju, för vi hade ju ström på flera ställen. Men tex i Amboseli och Magadi, där hade vi ingen tillgång till ström alls. I Mara kunde vi ju åka till lodgerna o få lite ström, förutom på eftermiddagarna när de stänger av strömmen för att spara på det hela.

Men där var det sällan jobbigt att inte ha ström. Bara när batteriet på mobilen började bli lågt. Man kom rätt snabbt in i det hela med att ha fick/pannlampa nära till hands när mörkret började lägga sig. Att inte äta eller dricka något kallt.

Fast å andra sidan var man ju iväg på fantastiskt fabulösa game drives hela dagarna. Det hjälpte nog en del...


Elefanter i Amboseli NP

Blandade känslor

Det var sååå skönt att få åka ut till stallet idag, men tyvärr blev inte ridpasset någon höjdare. Idag var en sån dag då jag anser att min tränare här gör allt bakvänt, och då känns det inget bra. :P

Gjorde iordning Monet och longerade henne en sväng, hon mår bra av att bocka ur sig spänningar och hade dessutom gått på en vecka, förutom några longeringar. Hon jobbade på bra på linan vilket var skoj, förr fick man JAGA runt henne för hon tyckte det var tråkigt, nu sträcker hon ut fram och ner och frustar loss i bra tempo. Härligt! :) Fast tyvärr tar hon nästan ut sig istället, och har fått rätt tjock päls o det var varmt ute, så det blev till att skritta en stund så hon fick återhämta sig. Jobbade lite själv med att hitta känslan i skritten, att hon låg bra i handen och inte ville takta, vilket fungerade helt utan problem, även när jag bad om sidvärts eller mer engagemang. Skoj!

Sen började vi och tog lite trav, fick tyvärr inte trava tillräckligt länge för att jag skulle hitta en go känsla, eftersom vi skulle jobba med galoppen, men galoppen blev väl skaplig ändå. Problemen är att hon behöver så jäkla mycket frihet i hals och nacke, hon har en lång hals och har man för korta tyglar blir hon väldigt spänd och missnöjd. Men när tom jag, som har grava kroniska problem med för långa tyglar, tycker att tyglarna är för långa, då känns det inte bra. ;) Nästa del i problemet är att hon inte har någon styrka i galoppen och därför släpper bettet, varpå man absolut får för långa tyglar och 0 möjlighet att påverka henne när man inte är dödsskicklig och kan rida enbart med sätet. :P Sen i traven så i ena stunden så ska jag få ner huvudet på henne och i andra måste jag hålla händerna blick stilla, utan att det finns någon logik i när det är det ena eller det andra som gäller. Förra passet tyckte jag att vi fick koll på det. Att hela tiden ha ett stöd men kommer nacken för högt så snabbt visa att nej sök fram ner, där för du mer plats. Vilket det passet fungerade VÄLDIGT väl.

Sen får jag inte titta dit jag ska, eftersom min tränare och hennes tränare (tävlat OS två gånger, FEI domare) anser att titta dit man ska gör man bara på bebisar. Jag blev väldigt frustrerad eftersom:
1. hur ska jag kunna navigera mellan hinder, bommar och koner om jag inte får se vart jag ska när jag sitter på en svårmanövrerad häst och
2. hästen ÄR en bebis!!!!! Inte åldersmässigt, men utbildningsmässigt.

Sen är det klart att det blir lite knas om hästen är van vid att ryttaren alltid bara tittar rakt fram, så händer det saker man kanske inte vill när en ryttare helt plötsligt börjar titta framåt-inåt på volten man rider på, vikten ändras ju.

Nåja. Passet var faktiskt skapligt på det stora hela och vissa delar riktigt bra. Men det var en sån dag där det inte bara kändes bra efteråt. Jag saknar att göra saker på mitt sätt haha. Eller vissa saker. Idag kände jag liksom att jag inte litade på tränarens kunskaper igen, vilket händer då och då. Men innan har jag ju bara vart här ett tag och sen fått åka hem och bara vara inspirerad på vägen. Nu slog det mig att jag ska vara kvar här länge och jag blev lite nervös över att faktiskt inte komma hem som en bättre ryttare.

Byta tränare är inte riktigt aktuellt heller, problemet när man är god vän med sina tränare. :) Dessutom har hon haft det rätt tufft ett tag så jag skulle inte palla. Men hon berättade idag att i november ska hon iväg till hennes tränare med ponny + Monet, och att hon ville att jag följde med, så det ska jag såklart. Det känns bra ändå. Sen får jag väl komma ihåg att det oftast känns väldigt bra och ge det en helhjärtad chans innan jag deppar ihop totalt. :P

Huga.
Hur skulle ni tänkt om ni var i min sits?

Upp i sadeln

Imorn ska jag äntligen få rida igen. Över en vecka sen sist pga väder. Igen. :P

Undra om det blir Monet eller Jada. Skitsamma. Skoj lär det bli!
Sen får jag nog boka in en hopplektion snart, är så sugen! :) Och så funderar jag på en westernlektion på Dreamy. Blev så inspirerad av en Trailfilm jag såg, med en bana som var SJUKT svår. Hade vart kul att testa liksom. :)


Ska nog sova nu. Så det blir imorn lite snabbare. I need hästlukt!!!

renovera

Jag funderar på om det är dags för en renovering av min lilla blogg igen. Men jag vet inte om jag orkar. Jag är ju inte så skicklig på sånt så det tar sån tiiiiid innan jag hittat allt jag måste ändra osv. Och så har jag ju ingen som helst inspiration eller idéer till hur jag vill att det ska se ut. Bara att som det är nu börjar kännas lite gammalt. Hmm...


(Kanske dagens intressantaste blogginlägg...)

En affärsidé eller två

Egentligen har jag inga affärsidéer alls. Bara några tankar. En är att köpa lite hästprylar som är billigare här än i Sverige, och sen sälja när jag är hemma igen, till ett lagom mellanpris. Inte mycket saker, inte starta någon större import och tro att jag ska tjäna storkovan. Utan bara bara lite småprylar sådär. Tänkte på det en gång när jag såg en flaska green spot remover som här kostar $12, till salu för flera hundralappar på en lite finare ridsportaffär. Och idag tänkte jag samma sak igen, när jag fick veta att Sprengers kandarstänger kan vara hela 800:- billigare här.

Min andra tanke är att jag ju vill ha en häst. Här finns massvis med billiga hästar. Så jag tänkte helt enkelt att jag borde köpa mig en billig en och sen förhoppningsvis sälja för lite mer när jag flyttar hem. Nu är jag dock inte så dum att jag tror att jag kan göra en vinst på det hela totalt sett med uppstallning och träningskostnader. Men jag är tämligen övertygad om att det skulle gå bra. Tänker bland annat på en häst jag red ett par år sen. Hank hette han och var ursöt. Nån kallblodskorsning av nåt slag, skimmel, och så namnet då- Hank! :D

Det var inga fel på Hank, han var bara oskolad. Han hade kostat mellan $1000-2000 men kunde efter ganska kort tid säljas för 10, om ägarn hade velat. En snäll och trevlig häst helt enkelt som bara behövde ridas av en någorlunda OK ryttare. Det finns så många här nämligen som köper häst utan att kunna rida alls typ. Så det är rätt lätt att verka duktig. :P Dessutom är det bara att säga att hästen ridits till av en svensk, så går priset upp. ;) ;) ;)


Nåja. Det lär inte bli så mycket av min hästköparvilja, även om min käre far inte var helt emot det. Tror dock stallhyran blir lite saftig. Så för att ta en paus i dagdrömmandet snor jag ännu en lista från
http://showjumper.blogg.se , som i sin tur snodde den från nån blogg som låg på förstasidan på blogg.se! :)

~ Hästarna ~
Första hästen du red var: Om man ska räkna red på riktigt så är det nog det lilla söta russet Julia, första ponnyn jag red på ridskolan. Annars kan jag tänka mig att det var Bob, min fasters stooora snälla dressyrhäst, jag satt framför henne en stund på en framridning en gång. :)
Hur gammal var du när du red för första gången: Om vi inte räknar när jag satt på Bob, så var jag nog 8 när jag ÄNTLIGEN började på ridskolan.
Hur många älsklingshästar har du haft: En hel hög såklart. Men om jag ska räkna de som betytt lite extra mycket, så är det Micke, Mascot, Fuzzy, Obelix, Bamse, Corro, Amanda, Herda, Mejram, Piri och Axious. En hel hög det med. :P

~ Utrustning ~
Hur många
ridbyxor har du:
Jag vet faktiskt inte, men här i USA har jag bara 3 par faktiskt för tillfället.
hjälmar har du: en här i USA, två hemma i Sverige. Borde dock köpa en ny här.
spön har du: i Sverige vet jag inte, något enstaka bara, här hade jag ett, men tror jag gav det till tränaren, har inte behövt ett eget.
ridvästar har du: om man menar en klädesväst så är det väl 2 rena västar och en jacka man kan ta av ärmarna på. Har bara använt en av dem mycket dock, i vintras. Den som är en jacka är ny, tog med den hit om det skulle bli kyligt nångång när man red, vilket inte har hänt än iaf. :)
ridskor har du: en liten hög hemma i Sverige, bara ett par här.
ridstövlar har du: var redig och gjorde mig av med de par jag hade men aldrig använde, så bara ett par!
grimmor har du: inte en enda, har ju ingen häst! :P
täcken har du: samma som ovan...

Vilken färg var dina första ridbyxor:
Tror de var mörk/marinblå, kanske svarta...
Vilka färger har dina nuvarande ridbyxor: Har alla möjliga färger, men de 3 jag har här går alla i beiget. Ett par helbeiga, ett par beige-brunrutiga och ett par andra rutiga med lite grönt-rosa i.

~ Vad har du gjort inom ridningen ~
Hoppat [ja]
Ridit dressyr [ja såklart! det är ju bäst]
Skänkelvikning/sidvärts [ja]
Galopperat [ja]
Piaff [ja, fast på läromästare som kan, eller provat att trampa lite med medhjälpare som håller takten åt hästen]
Passage [ja, men återigen på läromästare]
Töltat [jopps]
Badat med en häst [nja]
Ridit på egen hand [ja]
Testat voltige [nej]
Suttit på en häst som skenat [nja, ingen sken där hästen förblev okontaktbar nej]
Tappat kontrollen över hästen helt [njae]
Ramlat av [ja]
Bakdelsvändning [ja]
Framdelsvändning [ja]
Ridit dressyrprogram [ja]
Tävlat i hoppning [ja, fast bara ridskolemästerskap :) ]
Tävlat i dressyr [ja]
Tävlat i fälttävlan [nej! huga!!!]
Tävlat i någon annan kategori [eh... gills caprillitävling på ponnyridskolan? :) ]


Axious, absoluta favorithästen någonsin.. Hingst med mycket bestämda åsikter såklart.
23 år på bilden.

 

Och Westwind, världens bästa läromästare, fick prova seriebyten och piruetter på honom, trots att jag knappt kunde rida. Och så bjöd han självmant på både passage och piaff när han var uppspelt och glad. :) 27 år ung på bilden. :)


Önskelistan

Jag fyller år på söndag. Sista födelsedagen innan 30. Blä.

Min önskelista i år ser ut såhär (precis som alla andra år):

1. En hästHelst den här

En rolig dröm senare...

Nu känns det nästan som att jag är nån konstig stalker eller nåt... Men jag känner ändå att jag måste berätta om min roliga dröm som jag drömde nångång imorse.

Jag hade precis fått jobb hos Matilda, aka showjumper, som jag snodde listan av i mitt förra inlägg bland annat. Men hennes stall var en blandning mellan stallet mina torihästar stod i ett tag, och ett annat stall jag drömt om innan. Hon hade en hel hög med olika hästar, alla var helt underbart supertrevliga att ha o göra med. Vi var ett väldigt härligt gäng som jobbade där, eller det kändes så iaf, jag tror att det var min första dag på jobbet. Men det var en sån go och lättsam stämning över det hela där alla hade nära till skratt.

Det som verkligen fastnade i mig var hur härligt positiva hästarna var till ALLT. Det enda jag gjorde i drömmen var iofs mocka skit o pussa på hästar, tillsammans med ett par andra i stallpersonalen. Men hästarna var verkligen så fina och även väldigt väldigt väluppfostrade. De hade humor och utstrålade sådant lugn och harmoni att jag fick vakna med en härlig känsla i själen.

En konstig dröm var det!
Men ack så rolig! :D


(Fråga mig dock inte vart jag fick det hela ifrån, för det har jag inte den blekaste aning om! Jag har aldrig varit på gården, träffat Matilda eller någon av henens hästar... Men att hjärnan är ett mysterium, speciellt när vi sover, är kanske inget nytt... ;) )

Har jag berättat... (snodd från showjumper)

Matilda (http://showjumper.blogg.se) la upp den här roliga listan, så det tänker jag följa såhär när natten börjar krypa på och jag inte är det minsta trött än!

Har jag berättat....

att jag vill - hoppa hinder! med en häst såklart. Sjukt hoppsugen just nu...
att jag har - övertalat en park ranger att inte ta parkeringsbetalt av mig idag nere vid stranden
att jag lyssnar mycket på - min konstiga spellista på Spotify, som innehåller allt från Darin, till Mötley, till Britney, till NiN...
att jag funderar på - om folk är riktigt kloka som tror att de har kunskapen att träna om och "träna rätt" Totilas och lyckas bättre med honom än Edward Gal gjort.
att jag pratar – världens bästa svengelska när jag är på det humöret!
att jag inte gillar – mänskligheten
att min första riktiga kyss – inte var min sämsta kyss
att jag avskyr när folk snackar - goja när de är folk/organisationer/dylikt som andra litar på ska ha stor kunskap i ämnet, tex när Sea World sprider rena lögner om späckhuggare
att kärlek är – helt hopplöst eftersom det alltid slutar med att minst en part blir lämnad ensam (dvs även om man håller ihop hela livet kommer den ena sedan dö).
att jag gillar – att klä upp mig, sminka mig ordentligt, fixa naglarna osv men att jag sällan orkar hålla efter allt...
att jag alltid kommer att – undra vad som hänt om jag gjort si istället för så, i en mängd situationer i mitt liv
att sist jag grät var – idag, i bilen
att min mobiltelefon är – min nya bästis som jag inte vill leva utan? ;)
att när jag vaknar på morgonen – känner jag nästan alltid "fan också" som första känsla
att innan jag går och lägger mig måste jag lösa soduko eller korsord för att rensa hjärnan, annars blir det ingen sömn
att idag har jag – varit ute o kört bland ruskigt fina gårdar och lyxvillor i närheten av stallet
att jag just nu tänker på - att jag inte borde vända fel dygnet såhär som jag gör, världen är inte anpassad till nattmänniskor...
att i kväll ska jag – fixa med bilder inför min Kenyaresapresentation på onsdag... Fast kvällen är slut o jag kom aldrig särskilt långt...
att i morgon kommer jag – hålla tummarna för att min ridning inte regnar bort
att jag hoppas – på att få lite klarhet i vad jag vill att nästa steg i mitt liv ska bli
att jag verkligen vill - bli swept off my feet


3 ridpass senare

Veckans ridning har varit väldigt rolig! Om än ganska svår.

I tisdags var det Monet som gällde. Gick bättre än det gjort innan men vissa problem fortfarande med att hitta knapparna- framförallt hitta läget med handen där hon är nöjd OCH har stöd på bettet. Inte helt lätt på henne men jag började hitta rätt och vips så blev hela hästen så mycket bättre. Vi jobbade med öppnor och med lite rakriktning och det blev bättre och bättre genom hela passet. Jag lyckades tack vare det få känna på vilken fantastiskt underbar trav hon har! WOW säger jag bara! Nog den bästa trav jag någonsin suttit på, samtidigt som den var ganska mjuk och alltså inte omöjligt att följa med på. En bra kombo! ;)

I torsdags var det istället Jada som stod på tur. Vi skulle köra samma arbete men det gick lite sämre. Hon testade mig hela tiden och ville bara komma undan. Undan kom hon inte men bra blev det inte heller. Traven var inte bra med andra ord! Galoppen däremot gick desto bättre. Helt bakvänt eftersom det är traven vi brukar vara bra på och galoppen lite mindre bra, speciellt som tom fattningarna fungerade, vilket de aldrig gör annars! Dock ville hon INTE byta. Haha. Vi körde direkt över cavalettin, men vad vi än gjorde vägrade hon byta. Hon var otroligt bestämd på den punkten, och då har jag ALDRIG någonsin haft problem med att få hästar att byta över hinder. :P

Vi, jag och Tamara, kom iaf överens om att det nog var mina händer som spökade, bland annat. Jag är för mjuk. Hahaha. ;) Det är ju en av sakerna jag inte riktigt gillar här, att det är mycket hand med mycket mer stöd än jag vill ha. Nu är ju tanken att man inte ska ha så mycket stöd hela tiden, utan att det ska bli lättare, vilket det också blir, men ja. När man ridit Piriplutt som man måste vara så jäkla lätt på hela tiden så blir det lite kortslutning för mig. Jag tillåter att hästarna leker runt för mycket och när jag ska säga åt dom så blir det för mycket jox istället.

Vilket då leder till dagens pass på Monet igen, där fokus var mina händer och mina händer enbart. Jag hittade det faktiskt väldigt fort och när Monet väl bestämt sig för att jag visste vad jag höll på med blev det bara lättare o lättare och tillslut hade jag en underbart skön lätt kontakt som var alldeles lagom och inte det minsta skör! Woohoo! Vi kunde tom jobba på att få ett bra stöd i galoppen. Wow! Dessutom skrittade vi en hel del och hon taktade inte en endaste gång. Hon är sådär superkänslig så bara man spänner sig det minsta eller gör något ogenomtänkt så blir hon spänd i ryggen och taktar till. Men inte idag inte! Gött mos! Riktigt lyckat pass idag som var så himla roligt.

En "rolig" sak var att medans jag skrittade fram så slänger hon runt huvudet för att ta en fluga eller nåt, men slår i min stövel/stigbygeln rätt rejält hårt. Tamara hade pratat med stalledrängen ( ;) ) och kommer tillbaka och utbrister "What the fuck? Is that blood?" och jo, jag tittar ner och ser blod ur munnen och tänkte att nähä, inte fick man rida idag heller... Men det var tack o lov bara ett liiiitet sår på utsidan underläppen. Såg mer ut bara. Haha. :P Dessa djur!!!

Stöveltillbehör!

Jag har tyckt lite synd om mina stackars stövlar (ridstövlar alltså) som aldrig blivit särskilt väl omhändertagna... Inte bara är allt jäkligt dammigt här, utan eftersom det vart så varmt har hästarna svettats som fan = en härlig sörja av hästhår, hästsvett och damm som gnos in i stövelstackarna varje pass. Nog för att tanken var att slita ut dem här nu o sen köpa nya, men ändå!

Åkte iväg till två ridsportbutiker (fast både igår och idag, för igår åkte vi för sent o den ena affären hade redan stängt) och inhandlade lite tillbehör. Stövelsträckare, ett putskit från Petrie och en stövelväska. Nu känner jag mig fit for fight igen! Blev även en flaska Green Spot Remover- ett absolut MÅSTE om man har en skimmel! Helt oslagbart. *spray spray* *gnugga 1 sekund med trasa* *pissefläck borta*

Gillar den ena butiken som fan, fick med ett gratisprov på en sadeltvål som görs av en kvinna som bor nånstans här i närheten, hemgjort alltså, och så luktar den grapefrukt! Coolers! :D

När jag kom hem gav jag mig på stövlarna såklart. Och ojojoj vilka väl investerade 150:- Petries putskit var! Stövlarna ser så gott som nya ut! Men stackarna söööööög åt sig själva putskrämen, man skulle gnugga in den, vänta nån minut och sen torka bort överflödet... Ehh... Vilket överflöd? :D :D :D Nåja, nu står de rena och fina i den nya väskan och väntar på att få åka till stallet igen imorn. Kändes dock lite hemskt att ta på de skitiga sporrarna på stövlarna igen, men jag oooorkade inte göra rent dom också. :PBilder från Derbyt!

I söndags åkte jag med ett par vänner på min första amerikanska tävling. För att titta då, inte tävla. Det var derbyhoppning, en tävling som är en rejäl tradition här och som kändisar som Meredith Michaels Beerbaum ridit många gånger tidigare i sin karriär! Det ni! ;)

Det var ganska roligt att kika på, och hoppsugen blev jag fast inte på terränghindrena.. :P Dessutom blev jag nästan positivt överraskad över nivån på ekipagen. Trodde att det skulle vara fler som var riktigt urusla ryttare. ;)

Anläggningen var helt underbar! Oj vad många vackra ställen det finns härikring. Jag skulle INTE banga en ranch nånstans i närheten kan jag säga. Om man blir miljonär nångång...


Några bilder då...

Andra hindret utanför själva banhoppningsdelen, i kombination efter första hindret som hoppas uppför ut från banan. Tyckte hästen var sååååå jäkla söt. :D Vilket iofs inte syns på de här fjuttebilderna, men när jag kollar orginalet så! ;)


Ut ur skogen och mot vattenhindret, en av de få (den enda?) killen som var med i år... Var tydligen lite tråkig uppslutning.


Vattenhindret, tyvärr inga (ryttare) som plumsade i... :( Det är tydligen annars en klassiker! :)


Ibland tog det tvärstopp också... Hihihi vad låg hästen blev också, nästan som en shettis. ;D


Min favorit av hästarna. Så jäkla fin! Kom tvåa. Bilden är från omhoppningen, var bara 3 som klarade sig felfritt runt, och den här ryttaren med två hästar... Skitkul omhoppning, eller inte... :P Men ja, hästen var FIN! :)


Jo men ja...

Det verkar som att många har haft 0 blogginspiration det sista. I många av bloggarna jag brukar läsa lyser nya inlägg med sin frånvaro. Kan det vara hösten som sätter trötthet i folk så att fokus ligger på annat?

För min del handlar det inte om höst. Hösten verkar vägra komma hit. Förutom de få regndagarna vi hade (typ 2) så har det varit riktigt rejält varmt igen. Lite sådär för varmt hela tiden. Nu på kvällen kom lite moln inrullandes från havet, så jag hoppas att det blir lite mildare väder imorn.. Enligt min telefons väderprognos ska det bli det under veckan också. Hoppas hoppas!

För att komma igång lite kopierade jag en lista som fanns hos nån tjej som blogg.se tipsade om. Jag gillar ju listor, så även om jag tror att jag gjort den här så gör jag den igen. :P


Klädsel
Vad har du på dig idag:
träningskläderna från yogapasset jag körde ett tag sen..
Vad använder du just nu för skor: oftast tofflor, hittar inte mina flipflops så det har fått bli dom!
Favoritfärg på kläder: vilken svår fråga, det beror ju liksom på... Så man får väl vara tråkig och säga svart...

Senaste person som
Sov i din säng:
Emelie! Fast inte med mig i den. :D
Du pratade med: Min bror.
Du delade en drink med: Delade en drink? Menas det vem man drack med sist? I så fall min bror + Marie. Eller nej! Hela familjen faktiskt, vi delade en pitcher margaritas häromdagen på mexrestaurangen.
Du gick på bio med: Hmm.. Emelie och Karin är jag hyfsat säker på. I rymden finns inga känslor eller vad den heter.
Du gick på stan med: Här går man ju inte riktigt på stan, men det blir väl mamma och/eller Marie? Kanske? vettefan..
Skällde på dig: Skällde o skällde, men min tränare tjatade lite skarpt när jag red sist. ;)

Senaste
Låt du hörde:
Best of you- Foo Fighters
Film du såg: Flickan som lekte med elden? Eller vad heter film nr 2 i millenieserien?
Mat du åt: Enkel wok på bambuskott, broccoli och nudlar. :P
Kram: Mamma o pappa imorse när jag släppte av dem på flygplatsen
Puss: Hästen Monet! :D :D :D
Fest: Fest o fest... Borde vart min "hejdåfest" hos Lou och Fidde innan jag åkte hit om man inte ska räkna häng bara.
Känslan: Mätthet. :D
Ilska: Ilska vet jag faktiskt inte alls.
Resa: Hit till USA en månad sen knappt.

Glädje: När jag såg ett riktigt bra avsnitt av How I Met Your Mother nyss. ;)
Dröm: Imorse efter jag kommit hem från flygplatskörningen sov jag en sväng till, drömde massa konstigt, men minns det såklart inte längre.
Boken du läste: Håller på med sista Harry Potter igen.
Personen du träffade: Marie, innan hon åkte till jobbet.
Personen du pratade i telefon med: Pappa
Personen du fick sms av: Hmm.. Tränaren igår, hon var några min sen o ville att jag skulle börja fixa iordning hästen.
Gången du åt en 7-eleven korv: Vad är det för fråga då? Aldrig. Äter inte korv. "Västkustvegetarian" som man är.
Gången du var utomhus: Imorse, vid flygplatsen...
Gången du sov: imorse..
Saken du köpte: Eh öh.. Hmm.. Sak? Vet faktiskt inte. Ett garnnystan kanske?

Om dig

Namn: Lisa
Ålder: Fyller 29 om inte alltför många dagar.
Längd: 175
Vikt: Vet faktiskt inte, inte stått på en våg på länge.
Civilstatus: Solokvist
Smeknamn: Har inte så många.. typ lizan bara.
Syskon: Min 2 år äldre bror.
Sysselsättning: Arbetslös i väntan på att få svar nån jäkla gång från Santa Barbara Zoo.. Groomar iofs åt min tränare också men ja.
Bra egenskaper: Tålamod, lojal, nära till skratt kanske? Äh man behöver ju ha lite inspiration för sånthär. ;)
Dåliga egenskaper: Enveten, skjuter upp saker till sista stund, prestationsångest.
Hårfärg: brunt allt som oftast.
Ögonfärg: blå
Skostorlek: 39-40


underbara dag!

Dagens stallande gick sååå mycket bättre än gårdagens. ;) Ridkarmat var förbättrat, åtminstone för idag. :P

Vi möttes upp strax efter 10 och började med lilla unghingsten, som är en bedårande och otroligt vacker morgan, dock väldigt väldigt smart och med en ägare som inte är särskilt konsekvent eller har bra gränser att ha när det gäller unghingstar...

Efter en kik på rundcorallen som fortfarande stod under vatten, om än nååågot mindre än gårdagen, och en kort promenad in på stora banan insåg vi att det fick nog bli dressyrbanan. Den är tack vare sitt läge mycket bättre dränerad och efter en harvning var den PERFEKT! Dock har den bara låga dressyrstaket, och längst ena långsidan och ena kortsidan går det rätt brant nerför precis på andra sidan dressyrstaketen, så det är ingen optimal bana att rida unghingst på. Men vi började med pyssel och lillkillen var så duktig så. Även han lyssnade bra på svenska, jag jobbar hårt på att alla Tamaras hästar ska kunna svenska... ;) Hon ville se hur han uppförde sig med en för honom ganska okänd person så jag fick göra en hel del, även leda ut honom och runt en svänga medans vi hämtade en cavaletti. Han uppförde sig bra men tyvärr är det rätt tydligt att ägaren inte är så konsekvent som hon borde. Nåväl, T var nöjd med att se att han uppför sig även med andra, bara man gör rätt.

Det blev longering av honom, med inslag av att han fick skutta cavalettin. Hon skojade även till longeringen lite genom att inte bara köra runt runt runt utan gå med honom ibland så det blev lite rakt fram o så. Han fick tänka rätt mycket och det behövde han, så sjukt uttråkad som han varit det sista! På slutet ställde hon sig upp i ena stigbygeln och stod i någon sekund bara för att se hur han reagerade (han är alltså inriden, men inte mycket mer än det) när de var på den banan men han var coolers så hon hoppade ner igen och vi tog in honom. SÅ nöjd han var med sig själv och SÅ trött han var i huvudet. :) En helt annan häst att ta hand om. Han sover nog gott inatt. :)

Sen tog vi ut världens bästa ponny och Dreamy så fick de också bli longerade, och då även med cavalettiinslag. Min favvoponny är så jäkla skoj att jobba med, han är lite ängslig och vill så gärna vara till lags jämt. Han jobbade på bra så han behövde inte springa så länge. Dreamy tyckte det var SKETAskoj med cavalettin och hade hur kul som helst. :P Ponnyn behövde bada så medans jag badade klart honom och sen spolade av Dreamy fixade T iordning Jada och Monet så gav vi oss ut igen. Först lite longering, men ingen av dem var särskilt på hugget så vi satt upp istället. Det var riktigt skoj att få rida Jada "själv", det är nog första gången. T var ju där såklart men hon red så även om hon höll ett öga så sa hon ingenting förutom att det såg väldigt bra ut.

Det jag försökte mig på fungerade, och även om kvaliteten kanske inte alltid var den bästa så gjorde hon det hon skulle när jag bad om det. Det sköna var att hon inte kom med en enda protest. Puh! Det behövde självförtroendet. :) Galoppfattningarna blev inge bra, men det tar jag på mig. Även om T tyckte de var rätt så bra faktiskt. Jag jobbade med öppnor och slutor i både traven och galoppen och varvade det med att se till så hon sträckte fram och ner, men jobbade inte dödslänge eftersom hästarna inte gått sååå mycket det sista. Som avslutning körde vi lite styrka genom att skritta upp för den mycket branta backen bakom gården, som är sådär brant att mycket brantare hade man inte velat rida. Men sen tar det branta slut och det är mer lagom en bit. Vi red bort så man ser hela grannskapet och det är SÅ vackert! Måste ta med mig kamera upp nån dag. :) Ner igen och duscha av hästarna innan alla fick gå in och få mat.

Så jäkla skön dag!
En sån dag som fyller på alla energidepåer. T tyckte dock att det var så jäkla synd att hon inte kan betala mig något för det, men jag tycker att pengarna jag sparar är betalning nog, jag gör inte mer än jag brukade göra på K. Typ. :P Dessutom fick jag idag reda på hur mycket pengar hon förlorar varje månad pga saker som hände tidigare i vår. Fyfan vad folk kan vara idioter!


Inte helt lätt att ta en bra bild när solen stod som den gjorde... Pierre syns inte alls i skuggorna, men Världens bästa ponny är ju så söt! Och man kan typ urskilja fina Morganhingsten också till höger. De stoppar alltid ut huvudena och säger hej hej när man kommer dit. :) Får ta bättre bilder nån annan dag...


Vad hände med mitt ridkarma?

Men tjena vad mycket som kan gå fel så att man inte får rida.
Dagens i-landsproblem jag vet, men ändå!

Först var det för varmt i typ 1½ vecka.
Sen red vi en dag.
Sen regnade igår bort.
Idag var ridbanorna alldeles för blöta (om man rider i dem när de är såhär blöta och blandar upp allt, blir det som knögglig cement sen när det torkar, inte riktigt samma lervälling man är van vid i paddockarna hemma i Sverige).

WTF!!!!!!!

Nytt försök imorn. Vi hoppas att vädret då även är tillräckligt soligt för att låta alla hästar rulla sig i lite lera och sen bli badade. Hela gänget behöver det efter hettan, massa damm och smuts låååångt in i pälsen!


Det som blev gjort idag var lite sårvård på lilla morganhingsten. Så jävla fin han är. Men vilken smart liten sak. Ojojoj vad han behöver få jobba med hjärnan. Han vill INTE bara gå i hage hela dagen. Han behöver tänka! Ska bli skoj att få vara med och se honom utvecklas. :)

detta väder

Förra veckan var det ju rekordvärme här med rätt så vidrig hetta. Det blev väl liiiiiiiite svalare framåt söndagen men fortfarande riktigt varmt.

Så i måndags regnade det lite på förmiddagen. Sen bara lite mulet på tisdagen. Natten till onsdagen kom det rejält med regn liksom skurar på ffa förmiddagen. Vi skulle iväg på lunch och vattnet forsade fram rätt bra över parkeringsinfarten.

Idag skiner solen och det är rätt så varmt igen.

Helt perfa!
All mark som behövde regn fick regn, och nu kommer solen och ser till att allt börjar leva ordentligt igen. Det som ska leva nu såhär på höstkanten. Det är ju långt ifrån alla växter som tar vintervila här så. :)

Tillbaka i sadeln!

Idag fick jag äntligen ridit igen. Jag är inte van vid att inte rida massor när jag är här, så det blir lätt lite rastlöst om jag inte får... Tack o lov är hettan borta och igår fick vi tom lite regn!!! Idag vart det mulet och ca 20 grader varmt, rätt perfa för ett dressyrpass!

Kom till stallet och möttes av Jadas ägare som sa att hon hade bråttom så jag fick gärna rida Jada om jag ville istället för Monet. Hurra hurra sa jag och såg fram emot passet. :) Fick börja med att ta henne på lina eftersom alla hästar stått i över en vecka. Hon var rätt lugn på linan förutom ett par brallar där man får lägga hela vikten i linan för att hålla emot. Haha.. Men så är hon ju kallblodskorsnining och har typ den starkaste nacken ever.. :P

Satt upp och tog ett varv på lång tygel innan vi började jobba och tänka sig att skritten faktiskt funkade rätt så bra! Började trava och hann med något varv innan problemen kom. Gjorde en helt vanlig volta, när hon körde upp huvudet och stannade. Fick fram henne igen men rätt så omgående provade hon igen. Fick lite snällt bända in näsan på henne inåt så att hon inte skulle fundera på om hon kunde resa sig/bocka och det tog faktiskt inte jättelång stund innan hon kände sig övertygad om att hon behövde jobba idag trots allt... Hon blir ju väldigt testig när hon inte gått på ett tag, och T har inte ridit henne på länge heller sa hon, och då blir hon alltid värre eftersom hon kommer undan med en hel del med ägaren. Nåja. Efter vi tagit oss igenom den lilla oenigheten så blev hon riktigt fin. Mjuk i sidorna och följsam med ett bra stöd i en lagom låg form. Vi jobbade med lite öppnor och slutor som fungerade rätt så bra.

Jag får dock erkänna att jag blev lite spänd inför galoppen eftersom hon bråkade redan i traven, men förutom fattningen (som dock var åt vänster, det vi brukar vara bäst på) som var katastrofal så gick galoppen väldigt bra. Hon var lite väl pigg och stark men något annat kan man ju inte riktigt vänta sig när hon stått så länge. När man väl galopperar är hennes galopp helt underbar! Hon är så jäkla stark i galoppen så man riktigt känner hur bra den är. Samma jobb i galoppen med lite öppnor och slutor. Efter en diagonalsluta fick jag göra ett enkelt byte till högern. Högern är våran bråkiga sida men tack vare att jag inte fick reda på att jag skulle fatta ny galopp förrän jag precis brutit av till skritt så hann jag inte fundera och fattningen blev riktigt fin. Samma jobb i höger och sen en skritt paus efter några till enkla byten. Så skulle vi prova några riktiga byten men det gick inte alls. Det var alldeles för längesen jag gjorde sånt och hästen har dessutom gått massor med förvänd innan värmeuppehållet. Så T drog fram en cavalettibom och så fick jag byta över den.

Det är ju lite intressant att sitta med långa dressyrläder på en häst som man vet ÄLSKAR att hoppa och man VET kommer ta ett rejält språng över. Speciellt när man inte vet hur hon kommer reagera av att man kommer fastna totalt i munnen på hästen i det språnget, eller om hon kommer vilja bralla av sig efteråt. Hmm... Men det var ju bara o göra. :)

Och hoppa det gjorde hon. :D Men bytte gjorde hon också och sa man bara "woah" efteråt så stannade hon så snällt så. Vi gjorde det ett par gånger och eftersom det funkade varje gång så avslutade vi passet och bestämde att vi borde hoppa henne snart. För OJOJOJ vad glad hon blev! Det var som att sitta på en helt annan häst. Haha. :D Hon ääääälskar att hoppa vilket tyvärr hennes ägare inte gör. Så då får man väl ställa upp? :)

Det var SÅ skoj att få rida Jada igen. Och åh vad jag hoppas att jag får göra det lite nu fram över. Tycker att ägaren kan få mycket att göra i skolan eller nåt o inte hinna med själv. :D


Iaf... Blev kvar ett tag o hjälpte till med lite ditten o datten. Gjorde iordning sötponny för sin lektion o linade honom lite. Bytte sen med T som passade på att rida Monet i "pausen" hon hade mellan mig och ponnylektionen, så att hon fick ponny och elev, och jag tog Monet och pysslade iordning och ställde in. Jag får en sjukt bra rabatt för att jag hjälper henne lite. Det är ca $250 i månaden jag sparar. Så jävla värt för mig som älskar att pyssla o dona i stallet. :)

Horror Nights på Universal

I ett par år har jag velat åka till Universal Studios såhär innan Halloween eftersom de då kör Horror Nights på helgkvällarna. De stänger parken som vanligt, sen är det fullt ös medvetslös och så öppnar de en ombonad park som är som ett enda stort spökhus. Det finns Scare Zones och "Mazes" att gå igenom och så är ett par åkturer o så öppna. Man får bland annat åka tåget som annars kör rundturen runt hela Universal o så åker man ut o går ut o går igenom en maze o så. Mazesarna (fin swinglish!) är spökhus, som Gasten på Liseberg fast SJUKT mycket bättre, o man måste inte gå o hålla i personen framför osv. Men det är ingen labyrint, utan man går bara. Men det kan droppa "blod" på en, det kan hänga lik eller kadaver från taket, läskigheter kan hoppa fram på en osv.

Sen när man går genom Scare zones i parken så kan det vara grismänniskor med motorsågar, clowner med motorsågar, clowner med yxor, andra läskiga djurmänniskor, med eller utan diverse vapen, eller vad sägs om en armé med uniformsbeklädda varianter med motorsågar? Fast favvon var nog narrclownen på styltor.. Sjuuuukt bra... :D

Man vet aldrig när var hur de kommer dyka upp heller.

Det var SÅ jäkla roligt. Rob Zombie hade stått för ett av "spökhusen" och då var det dessutom i 3D... Typ hela huset och allt i det. Så jäkla sjukt att bara det var läskigt. Jag vet inte om det var i tågspökhuset (tema Chucky) eller Sawspökhuset, men i ett av dem blev jag så skrämd i början att jag skrek till en sträckning i magmusklerna. Hahaha... :D

Jag har lite filmer o bilder, dock inte så bra eftersom de är tagna med ifånen... filmerna får komma sen, men en bild kanske?


Ingången till Rob Zombies House of 1000 Corpses... Spökhuset med det temat alltså... Det som var i 3D och sjukt bra... :)

Jävla värme!!!

Åkte ut till stallet idag men väl där så kände jag nästan med en gång att det nog skulle vara för varmt även idag. Vi började bygga om hindrena som stod framme och det var fruktansvärt varmt och kvavt på ridbanan. Så vi bestämde att vi skippar idag med.

Hästarna här vet ju inte riktigt att de inte behöver någon vinterpäls, ffa sötponny har rejält med päls som inte hunnits med att klippa än. Så att tvinga dem att jobba i 30+ med vinterpäls känns inte riktigt OK. Hästarna fick gå ut i rundcorall/vara lösa på ridbanan och ett par av dem fick en härlig kalldusch också. Och vi människor satt o tjöta i skuggan på den lilla uteplatsen under träden.

Tränare Tamara har en hel del killintriger i sitt liv så det blev en del prat om det, och frågor som en hästägare frågade sina Tarotkort om. Det är superintressant att se henne jobba och få höra om korten osv. :) Synd att jag inte hade några frågor själv att ställa. Vore intressant att prova nångång bara känner jag och se vad korten säger. :)

Iaf, dagens lärdom är att inte involvera sig med "kändisar". Huga!

Väl hemma satte jag mig o läste i solen en stund, funderade på att gå ner till poolen men orkade inte. Haha. Latmask. :) I övrigt blev det mest en massa chillande. Imorn är det fredag och vi ska hänga med lite polers, vet inte om vi är här o kör rockbandkväll eller vad vi hittar på dock. Sen på lördag blir det ÄNTLIGEN av. Vi ska på Horror Night på Universal. Woohoo vad skoj! Hoppas jag... Marie har pratat om det i några år nu och jag har velat gå jag med, men är ju aldrig här såhär års.. Men nu! Nu jävlar ska jag bli skrämd. :D