Hjärnkoll

Det KAN vara kul att plugga hjärna!!! :D
Har invigt min fina bok jag köpte från Frida till den här kursen... ;) The human brain coloring book! Kan det bli bättre? Skoj är det i alla fall. :)

 

Idag började vecka 2 i helveteskursen. Det är labvecka där labar ska göras och projekt presenteras muntligt på fredag och lämnas in skriftligt på tisdag, med möjligheten att lämna in ett utkast fram till måndag. Puh. Hamnade i en överlag bra grupp tror jag, och fick ett bra ämne eftersom vi lyckades bli klara med labandet idag. Hurra! Vi undersöker ögon-preferens och om det kan korreleras med hur bra ett öga är också. Typ. Vet inte om det är intressant men lite roligt känns det ändå. Roligt är också nog framförallt lukttesterna vi får göra i andras labar. Vanliga dofter som bara kopplar in luktsinnet kan vi inte avgöra om vi känt lukten med höger eller vänster hjärnhalva. Däremot kan vi det om trigeminusnerven också triggas, vilket den gör för vissa dofter (som ammoniak). Det är rätt coolt ändå!

Fick även tillbaka kommentarer på utkastet av sammafattningen från förra veckans presentation. Blev ganska så väldigt chockad när första kommentaren består av beröm för en utmärkt inledning. Övriga kommentarer var några slarvfel, någon ändrig där vi var för vaga, och sen två ställen där vi kanske var för svart-vita i vårat sätt att uttrycka oss. Sen i sammanfattande kommentarerna så påpekade han igen att det var en bra sammanfattning. Wow. Jag var i chock! Ska bli intressant att se om betyget på den nu när den är tillfixad blir bra eller om han bara var snäll. Haha.

 


Pälsboll

När man har sjukt mycket att göra i skolan, där det mesta av det dessutom ligger utanför de 100% man läser i programmet men ändå är obligatoriskt, så är det tur att man har små underbara pälsbollar som livar upp lite.

Fina lilla glemmpan har dessutom fått städat idag!

 

 


Domedagen #1

Det kändes nästan som ett antiklimax idag när vi var färdiga med dagens presentationer med tillhörande feedback från vår "käre" kursansvarige. Han är ganska så väldigt ökänd för sitt inte så jättefina sätt att bemöta sina studenter och kommunikation har väl inte, enligt ryktet, varit hans direkt starka sida.

Hittills har jag dock tyckt att han varit bra. Han har varit så väldigt mycket trevligare än jag hört att han ska vara vilket varit en väldigt trevlig överraskning. Det här är liksom helveteskursen, intressant men pga honom så ja.. Helvete helt enkelt. Men så har det alltså inte känts. Och vi har hört "vänta till på fredag när ni får feedback på era presentationer. Då jävlar." Så idag var det aningen nervöst, eller ganska så väldigt faktiskt.

Dagen flöt dock på väldigt bra, och även om han gav kritik så var det vettig och befogad kritik, som gavs på ett bra sätt. Kritik som i stort sett alla kunde ta till sig av. Han var även noga med att tala om positiva saker till alla och skojade till det rätt mycket så att stämningen var väldigt god. Detta gäller även tjejen som faktiskt inte lyckades komma upp i tillräcklig tid ( =skulle egentligen fått ej genomfört som betyg på kursen, men som fick skrapa ihop den extra tiden i ett nytt försök). Vi var alla i chock!

Så domedag nr 1 överlevdes. Jag fick 7 utav 10 poäng, 10 är omöjligt att komma upp i, för att bli godkänd måste man snitta 6 poäng på de 4 presentationerna. 8 hade jag kunnat komma upp i om vi haft bättre slides. Men det skiter jag i. 7 = godkänd med ett extra poäng = jag behöver inte ha PANIK inför nästa vecka o behöva skrapa ihop extra poäng. Gött.

Nu ska bara allt annat göras också. En summering på ca 500 ord av våran presentation ska skrivas o lämnas in senast måndag så vi får kommentarer o kan lämna in en bättre version på tisdag. Två artiklar ska läsas o summeras för den idiotiska extrakursen vi läser, o sen sättas ihop i nån slags critical review utav dem o två artiklar till, som en klasskamrat ska läsa. Blä. Som fan blä. Det ska in på måndag i alla fall. Sen på måndag börjar även nästa veckas projekt i neurobiologikursen. Woohaa.

Var det någon som sa liv?

Freepower!

Igår var jag o Frida och provade något nytt på gymmet! Nytt för mig i alla fall, inte nytt i övrigt kanske. ;) Passet heter Freepower och beskrivs såhär på hemsidan:

Freepower® är en förkoreograferad dansklass med inslag från yoga, afro och kampsporter. Klassen innefattar både kraftfulla och långsamma, graciösa rörelser till suggestiv instrumental musik. Man värmer upp med flödande, mjuka rörelser, ger järnet i afro- och kampsportskoreografi, och landar till sist i en yogainspirerad meditativ cool-down som förlänger din kropp och stillar ditt sinne.
Freepower® ger allsidig träning och inga förkunskaper krävs.


Jag tyckte det lät som en kul grej att prova, Frida hade redan provat men vafan, jag tyckte gott hon kunde gå igen. ;) Och i början känner man sig lite fånig när man ska vara sådär lös, ledig och följa vad ens kropp säger åt en och känna kärlek med världen o allt vad det är, men sen när man kommer in i det så blir det så gött! Jag hade verkligen så otroligt roligt på klassen, fick så ruskigt mycket energi och mådde så BRA vid passets slut! Var tvungen att säga det till ledaren tom, som blev jätteglad. Haha.

Idag kan jag dessutom säga att det KÄNNS i kroppen. Jag tyckte inte den var SÅ jobbig igår, svett som fan blev jag, men inte sådär åh nu orkar jag inte mer. Inte alls. Men träningsvärken talar sitt tydliga språk, rygg, hela magen- djupt inne, skuldrorna, baksida lår... Ah så gött!

Idag skulle det blivit Zumba, men det hann jag inte för vi fick sitta rätt så jättelänge med presentationen som ska göras imorgon, om asymmetrier i hjärnan gällande kognition. Hej o hå!

fabulous 30?

Störande är det när man har en fantastiskt fin fest och inser att man inte har ett endaste foto från spektaklet! :/

Fick en riktigt riktigt fin fest i lördags, jag är så lyckligt lottad som har så fina vänner!
Började dagen med att bara slappa och ta det lugnt hemma, sen åka iväg till lokalen för att dumpa av lite vin o sånt, försökte få hjälpa till med fix men det fick jag inte. Underbart fina vänner som sagt! Fick dessutom helt sjukt fina presenter från dem. Både fest o present. What? In till stan och checka in på mitt (och Emelies) rum på Elite Park. Perfekt rum och utökad utcheckningstid till 18:00 dagen efter- naaajs! Sen la jag mig faktiskt o vilade som den kärring jag numera är och väntade på att E skulle dyka upp. Sen förfestade vi på lite bubbel och fixade oss inför allt. La en massa tid på att locka mitt hår, men självklart fanns det knappt en lock när vi väl var på festen. Haha. Fast snyggt blev håret ändå så vafan.

Fina vänner, god dricka, gott tilltugg, många skratt och ja, en ganska så perfekt kväll tycker jag själv. Så glad är jag att de alla ville dela kvällen med mig. :)

Några av oss bestämde oss för att gå ut en svänga på kvällen sen, och på vagnen hade vi sån tur så det finns inte. Försökte övertala E att följa med ut o inte gå till hotellet, men hon skulle upp snorigt tidigt så hon bestämde sig i sista sekund för att hoppa av, och precis när vagnen rullar igen så börjar tjejen hon satt brevid på vagnen tokkräkas. Jag och en annan vän satt bakom, men jag märkte med en gång att hon kräktes så jag tog tag i honom o flyttade på oss. Sen följer alla efter. Sen ser vi att hon vid det laget även lyckats kräkas ner killen som sitter framför henne.

Grattis.

Hade E inte varit bestämd i sin hemgång hade hon blivit tokspydd på. Fyfan.

Fick sen sova ganska gott på natten o vakna rejält bakis dagen efter. E åkte som sagt i ottan men jag somnade om gott sen. Frukosten serverades fram till 12, o eftersom E inte fick äta på hela söndagen kom Frida o brunchade med mig. Synd att vara bakis när man ska äta lyxfrukost bara! ;) Blev totalt sett en bra dag även i söndags, bakfyllan till trots.

Idag var den egentliga födelsedagen, och jag har fått ungefär en miljon grattisar på fejjan känns det som. Man kan inte bli annat än lite rörd. I övrigt förtränger jag det hela, jag vägrar erkänna att jag faktiskt är 30 nu. Huga. Blä. Nä.

It's ON!

Åh vilken FANTASTISK känsla det är att vara helt FRI från allt vad skolarbete heter i hela två dagar. Det stämmer visserligen inte riktigt, eftersom jag har en hyfsat stor uppgift som ska in siste oktober, men den kan jag inte jobba på i helgen ändå eftersom den görs två och två = jag behöver inte bekymra mig.

Är inte toknöjd med min tenta, men inte totalt missnöjd heller. Nivån på mitt ordbajseri var inte vad det brukar vara tyvärr, har inte skrivit tillräckligt mycket på ett ganska bra tag nu, och det tar alltid ett tag innan jag hittar rätt skrivarmojo, men jag kan faktiskt inte riktigt tänka mig att jag inte skulle bli godkänd. Och från och med nu SKA det räcka med godkänd. Jag ska verkligen göra ett väldigt helhjärtat försök att skita fullständigt i betygen och bara göra mitt bästa utefter rådande situationer och så får det bli som det blir. Ingen stress eller panik över att något måste uppnå ett visst betyg. Nejnej. Det är en del av mitt nya, friare och inte så grubblande, jag! ;)

Ahh.. Jag känner mig ungefär 100kg lättare än jag gjorde bara några timmar sen. Tentan inlämnad, går inte att fixa på. Imorgon stora festen för att supa bort sorgen över att jag fyller 30 på måndag. Jag och ett gäng fabulöst fina vänner. Sen "romantisk" hotellnatt med Emelie. Synd att hon måste åka tåg tidigt och inte kan hotellfrukosta med mig, får se om någon annan kan komma in o ta hennes plats vid frukostbordet helt enkelt.

Nu dusch, sen skönhetssömn! Jag ska sova ut! Även om jag vaknar tidigt tänker jag tvinga mig till det! Som fan!

Skriva tenta är roligt?

Hu. Jag känner att en HELT ledig dag där jag inte ens behöver fundera över att jag inte tar tag i saker som borde göras vore väldigt skönt. Vet dock inte när jag får en sådan dag, till jul nångång verkar det som... :/

Intensiv vecka har det varit, med färdigskrivande av rapporten om korna och grisarna, och redovisning av det hela. Sen skulle man börja ta tag i hemtentan. Jag har gjort drygt hälften på den men nu måste jag sätta fart med diskussionen. Vi har till på söndag eftermiddag på oss men jag vill bli klar idag. Vilket jag är övertygad om att jag blir, bara jag kommer igång med det här sista. Tentan är utformad som en rapport och vi har fått ett dataset och ett huvudämne att använda fritt som vi vill men hålla oss till realistiska scenarion typ. Det handlar om stress och välfärd hos smågrisar/tillväxtgrisar kan man väl säga.

Det roliga med det hela är att jag faktiskt känner att jag kan min grej. Det kluriga har inte varit att komma på vad jag vill skriva, utan mer att hitta lämpliga källor, vilket känns som ett ganska angenämt problem. Drygt tre års studier och min 4e (och 5e för det är egentligen två kurser) rena etologikurs har verkligen varit värda mödan känner jag. ;) Nu är det visserligen en ganska generell tankegång, det blir svårare när man ska gå in på specifika fall av beteendeproblem, potentiella stressfaktorer osv, men ändå. Det känns gött! Till och med statistiken känns enkel, jag trodde att det var knepigt först, men jag tror att jag hela tiden tänkt rätt, bara tvivlat på mig själv. :)

Sen gillar ju jag grisar. Mer än gillar. Jag älskar grisar! Grisar är bland det bästa jag vet! :D Så den här tentan är faktiskt ganska rolig, även fast nacke o rygg värker efter 2 veckors konstant datorjobb...


God bål?

Hejhå vilken bra dag det är idag!

Redovisningarna av våra projekt är klara. Jag är klar med projektet i sig (en annan gruppmedlem ville kika på det och eventuellt lägga till en grej, men det får stå för henne. ;) ). Jag har en plan för hur jag ska tackla hemtentan och tror inte att jag kommer behöva stressa så mycket över den. Det kommer jag garanterat göra, men jag borde inte behöva det. ;) Jag har gjort inlämningen i sepekursen vi tvingas gå, och lämnat in den. Jag har bokat hotell till på lördag. Jag har bokat in tid för avresa från Linköping imorgon. Jag har ringt min teleoperatör för att höra lite om min datatrafik som håller på att ta slut o jag har lagt upp en vägbeskrivning åt folk till på lördag. Wow! Eller? Det känns effektivt! För utöver det har jag även hunnit med en gratis fair tradefika. ;)

Man märker dock att man är lite störd nu, för när vi satt med våran idiotuppgift så skrev jag att det var stor skillnad på de olika sökmotorerna vi använt (något vi skulle kommentera enligt uppgiften alltså). Och när jag skrivit det slogs jag av tanken "STOPP!!! Kan jag verkligen skriva det? Har vi testat för signifikans?"... Sen kom jag på att jag inte höll på med statistik eller någon undersökning utan helt enkelt beskrev mina egna uppfattningar. Jotack. Mindre statistik åt folket kanske? Eller en statistiker för varje biolog att ha i fickan?


Till rubriken!
Funderar på om jag ska ha någon bål att bjuda på på lördag. Men jag är kass på bål. Någon som har några goda tips?

Konstant full rulle!

Har verkligen inte haft många minuter till övers nu i dagarna till att bara vara. Jesus vad mycket man kan få att göra när man skjuter upp saker. :P

Emelie och Nyköping i lördags regerade. Åh vad fint hon och hennes fina sambo bor! Det var så fint att komma dit också, för det kändes lite som att jag hade kommit hem på nåt sätt. Fast det hade jag ju inte. Men ja. Det kändes plötsligt helt ok att vara i den här landsänden. Det blev mycket skitsnack och skvaller, lite äppelpallning, pizza, äppelpaj och Bring it on. Mycket bättre blir det inte! :)

Igår och idag har jag varit i skolan precis hela dagarna. Vi har jobbat med våran projektrapport som äntligen är klar och så såklart att få ihop powerpointen inför morgondagens redovisning. Känns helt ok. Egentligen har vi nog snubblat lite på våra slutsatser men jag orkar inte bry mig och tror inte att det påverkar våra betyg nämnvärt eftersom vi bara har godkänt och icke godkänt att välja på. :P Men 9-18/19 i skolan är inte riktigt ok i min värld. Speciellt som jag inte var klar när jag kom heller. Och då är det här inte en jobbig kurs. Hur ska det bli i nästa kan man undra?

Hemtentan har vi också fått, som går ut på att vi ska skriva ännu en rapport på ett påhittat försök. Vi har fått data från en beteendestudie på 3 veckor gamla griseknoar och ska se om avvänjning kan vara en stressvariabel typ. Problemet är att datan vi fått inte alls egentligen kan kopplas till avvänjningen på ett bra sätt. Framförallt inte med att göra enkla statistiska test, och vi ska enligt instruktionerna inte göra något mer avancerat än t-test. Whaddafack på den. :/

Så imorgon ska jag först möta min grupp i ottan för att gå igenom redovisningen, sen är det redovisningar hela förmiddagen, sen lite lunch, sen vigs nog eftermiddagen åt tenta och en annan uppgift som ska in senast torsdag som jag och en annan tjej måste göra. Det borde dock inte ta längre än en timme ungefär. Men ändå. Det ska göras!

Hade först tänkt att jag skulle åka hem imorgon så jag hade några dagar hemma i Alingsås och kunde pyssla med festförberedelser och tenta i godan ro, men nu känner jag att det nog får bli torsdag ändå. På fredag ska jag få mina däck bytta till vinterdäck så då måste jag i alla fall vara där, sen får vi se om jag hinner förbi frisören eller om jag skiter i det också. Får hoppas att tentan kan kännas vettig och att jag är på rätt spår där ganska snart. Vi har till söndag klockan 17 eller nåt sånt på oss, men lördag och söndag lär jag inte vilja sitta med den, annat med nån finjustering kanske.

Sen måste jag även klura på vad jag vill ha i födelsedagspresent. Varför är det alltid så svårt? I alla fall när man inte kan säga "en häst"... ;)

Några fler

Åh, efter att ha lagt upp bilder från Kolmården på fejjan är jag så sugen på att fota massor o pyssla med bilder hela dagarna. Det hinns ju inte med alls dock. Och lite jobbigt är det dessutom att min exdator verkar ha fuckat upp min externa hårddisk... Tack o lov ligger det inget viktigt på den som jag inte redan hunnit stoppa in i min nya dator, men ändå! Ska köpa något billigt USB idag tänkte jag så jag kan prova att få över några fler bilder som jag inte hann få över... De finns på kameran också, men ja... :P

Har inte riktigt gjort det jag skulle idag, men en av två saker är väl helt ok va? Har städat, inte plockat undan så mycket, men dammtorkat och dammsugit. Och satt upp min fina Afrikatavla på väggen. Himla fin är den!

Nu ska jag dessutom snart iväg till Emelie i Nyköping. Åh. Det är SÅ gött att ha fått träffa henne så mycket nu. Löv it. Jag skriver dock för att lägga upp några fler pics från Kolis. :)

Maror


Gibbon


Surikater


Snöleopard


Amurtiger


Saba har morgonmöte med sin personal


Bua och Saonoi kivas


Bua


Nya tider!

Efter en ganska inspirerande dag i skolan så tog jag min lilla bil och åkte ut till Tornby och Siba. Tittade lite på datorerna men kände att jo, det är nog den där HPn jag vill ha. Ett snabbt köp senare kunde jag sen handla mat till både mig o Glenn, sen åka o göra en god gärning innan jag fick kommit hem och nästan packat upp datorn. Först behövde jag fixa lite käk och prata med en god vän i telefon. ;)

Efter uppackningen har det gått förvånansvärt smärtfritt!
Fick mycket hjälp o support från ett halvoväntat håll så det var inga större krusiduller, inga krusiduller alls faktiskt! Har fått in alla program jag velat tror jag, eller ja, jag håller på med statistikprogrammet nu men det borde inte vara några problem, men man vet aldrig. Alla filer är inte över än men det jobbar jag på sakta med säkert. Orkar inte sitta med bara det heller. Det viktiga finns i nya datorn, dvs bilderna. :P Och med ny tom hårddisk kunde jag ploppa in alla kenyabilder också! GÖTT! :)

Har inte alls gjort det jag skulle ikväll dock, vilket var att städa och jobba lite med vårt projekt... Får hoppas att jag lyckas med det en sväng imöra på dagen. På eftermiddagen/kvällen nångång ska jag dock få åka upp till Emelie vilket jag ser myyycket fram emot. :) Och ikväll har fått vara vad det är... Fått gjort saker som är bra för själen, utöver fixandet o trixandet med ny dator. Pratat länge med folk på fejjan, fått ett hyfsat långt MSN-webcamsamtal med Marie och ett kortare med pappsen. Sen har Glenn fått vara med o vinka på camen också och så har han helt supersött lagt sig till rätta i mitt knä o dragit av en stor gäsp. Åh så söt han var då!

Nu är visst hämtningen av SPSS klart så nu får jag väl installera så jag kan gå o sova!
Gonatt!
Nytt?

Min dator lever än så länge. Gött. Har även hunnit prata med pappsen och komma fram till att det är lika bra att köpa en ny dator till mig nu, skulle ändå få en till jul och det känns onödigt att byta hårddisk på denna om den ändå ska bytas ut. Så nu har jag även hunnit få tips på vad jag ska ha för ny dator, fastnade lite för första bästa jag klickade på hos Siba och den verkar vara bra så det får nog bli den. Kanske. Ska åka imorgon och klämma o känna lite, fastnar jag fortfarande för den blir det köp om pengarna hunnit komma in. Tur man har bra föräldrar som ställer upp i tider som dessa! :P

Det är ju alltid lite delade meningar om vilket märke som är bäst osv men nu lutar det åt en HP i lite mellanpris sådär. En pavilion vilket min förra också var och den tokälskade jag. Tror det blir bra. Ska kika lite nu så jag inte känner att jag bara tar första bästa... Inte för att det spelar någon roll om jag kikar runt, för jag har ju inte den blekaste aning om något. :D

Projektjobben går sakta men säkert framåt. Jag har en liten jättestor uns av ångest inför nästa veckas hemtenta då den innehåller mer statistik än vad jag hade trott att den skulle göra, dock har jag inte kikat på datasetet så jag vet egentligen inte om det är något problem än. Funderar på att åka hem på onsdag när projekten är färdiga och sen åka o sätta mig i Skara en sväng på torsdag eller fredag. Där får jag ju tillgång till alla bra böcker och jag får en nostalgitripp. Åker jag på fredag kan jag dessutom få träffa ett par fina vänner. :)

Bra dag tror jag allt.
Trodde inte det från början, men jo. Jag tror det!

paniken

Ett seminarie imorn, ett utkast på projektarbetet in på fredag, en färdig version in nästa vecka, en presentation av projektet nästa vecka, en opponering på annat arbete, en större inlämning och så en hemtenta som ska in nästa fredag.

Och datorn är eventuellt på gång att ge upp. Nu.

Panik?
Nej inte alls. :(

Smakprov

Kunde inte hålla mig och fixade lite med mina bilder från Kolmården nu ikväll... Smakprov på de ack så fina elefanterna som jag fortfarande saknar att få hänga med. Även stora djur lämnar stora avtryck i ens lilla själ. :)

Saba


Saonoi


Bua

Statistik högt och lågt

Vi sitter och jobbar på för fullt med våra projekt nu... Och jag blev sååå glad när jag efter en hel del panik bland övriga gruppmedlemmar och delvis även mig själv när jag kände att jag plötsligt fick koll på vad det är vi måste göra och hur! Woohoo!

Hoppas att den känslan håller i sig imorgon efter vårat panikmöte med Pelle. :P

Tack o lov flyter ko-delen på helt okej verkar det som i alla fall. Vi får väl se bara när vi väl försökt oss på att göra några analyser på det och inte bara sorterat och haft oss. Blev en lång dag i skolan i alla fall, och lär bli det resten av veckan också.

Efter att ha druckit en lite för stor kaffe lite för snabbt i förmiddags kände jag mig lite halvt on top of the world och bestämde mig lite spontant för att sluta bry mig om mina egna fixa idéer och rädslor. Utmana mig själv på ett positivt och ändå kravlöst sätt. Våga vara dum (inte elak-dum då såklart), våga vara pinsam och fånig, våga göra fel, våga vara fel! Hoppas att den känslan kan hålla i sig. Det här får i alla fall bära eller brista, och brister det får jag se till att hitta ett sätt att fixa det också. Gamla, tråkiga, ganska osunda och väldigt hindrande vanor får det vara nog med nu. I alla fall på bra dagar. :P

Imorgon får jag dessutom fika med fina Jossan. :)

Peppelino

Haha, det är lite komiskt hur bra ridningen fungerar nu. Så som man kämpar och sliter annars, så var allt som krävdes att jag skulle sluta rida regelbundet? Hade bokat in ett pass igår igen och Jalapeno stod på schemat, tror jag skrivit lite om honom innan, e. Scandic och en riktig pärla. Har inte ridit honom jättemycket, lektion bara några enstaka gånger och själv några enstaka gånger till. Första gången jag red honom fastnade jag inte alls, men de senaste gångerna har vi klickat. :)

Igår var ännu ett klickpass. :) Började med lite för mycket mys i boxen då han är en sann kelgris, fick lite bråttom och min framridning lite kort vilket kunde vara ett problem då han ibland tar ett tag att både vänta på en och gå fram till bettet. Men att göra förhållningar redan i framskritten fungerade bra så väntandet fanns där redan när jag kortade tyglarna och då kunde jag jobba direkt med att få fram honom. Blev sen återigen ett ganska basic pass, men med bra kvalitet på basicgrejerna. Han ville inte riktigt runda sig runt skänklarna och behöva ha bogarna på plats, framförallt inte i galoppen med det kom det med. I högergaloppen kunde jag börja ta ihop honom lite mer med bibehållen energi och jäklar vad fräck han blev då. :)

Gjorde lite övergångar också, både skritt-trav-skritt och trav-galopp-trav, och det är så skoj när det blir så väldigt mycket bättre och man får till riktigt bra övergångar tillslut. Rolig är han också Peppe, för när man har honom riktigt fint mellan hjälperna så är det såklart jobbigt för honom, så då vill han inte göra det man ber honom om utan bara jobba vidare där man är. Tex du har honom riktigt bra i skritten och ber om trav ur den skritten. Det är för jobbigt säger han och föreslår istället att bara trampa på i skritten. Haha. :D

Kul var det även om jag kände att orken inte alls är på topp längre så kände jag inte att känslan var borta och faktiskt inte heller timingen. Lena tyckte återigen att jag jobbar på helt rätt och jag fick även beröm från en fd ridkompis som också ridit hästen mycket som kikade på slutet att han såg riktigt riktigt fin ut. Så peppande och precis vad jag behövde efter en ganska jobbig helg för mitt lilla huvud. Han kan annars vara lite klurig att få ner nacken på och sträcka ut halsen lite men dit kom vi ganska fort och ja.. Det stämde igen helt enkelt! :)Stressfylld

Just nu känns det som att hela jag är fylld till bristningsgränsen av stress. Ingen rolig känsla alls och jag ser inte riktigt någon ände på det heller. Tror att det blev lite mycket och intensivt i förra veckan utan att jag fått tillfälle att verkligen prata om det och reda ut alla tankar som far runt.

Igår var jag på kalas hela långa dagen, mycket trevligt att träffa många vänner och speciellt min lilla favvobebis som fyller 1 imorgon. Blev som vanligt lite rörd när jag höll henne och hon blev lite blyg och verkligen tydde sig till mig då. Så mysigt! Även sent på kvällen sen när hon vaknat och hon gosar in sig hos en sådär härligt trött. Sen fick jag även en annan barnkompis, som jag inte träffat så värst många gånger, och som inte tyr sig till folk hur som helst. Kändes allt lite speciellt det med måste jag säga när hon kom o satte sig brevid mig och fnittrade. :) Det är det där med barn i synnerhet och absolut inte i allmänhet! ;)

Sen kom dock stressen verkligen toköversköljandes när jag skulle åka hem. Blev fysiskt illamående av det och har sovit sådär riktigt crappigt som jag gör när jag inte har någon uns av ro i mig. Drömde stressdrömmar i en ny tappning också, som fångade upp allt tror jag fast på ett ganska konstigt vis. Jag jobbade i ett kostall, som dock var jättekonstigt, o jag skulle skrapa ner salt på korna som jag sen skulle borsta bort... Jag var ny hos kossorna och han som skulle lära upp mig var en av elefanttränarna. Vi hade dock kul och jobbandet fungerade väldigt bra, så egentligen förstår jag inte varför jag vaknade med andan i halsen av det. Men att vakna var fruktansvärt för jag kan inte släppa oron.

Tur som bara tusan att jag ska till stallet och rida om en stund.

Nära blodet!

Idag fick vi komma riktigt nära! :) Snälla Andreas skulle ta blodprov i örat på Bua o då lägger han henne varpå vi kunde få vara med där inne o kolla! :)

Ett äpple var fick vi ge henne också men tyvärr var hon ändå inte helt nöjd med det hela och bestämde sig för att resa sig mitt i allt... Så vi fick lite snällt smyga ut igen! :P

Coolt ändå måste jag säga! :)


Dagens elefant

Jisses, idag bjöds vi på action när vi påbörjade våra observationer på morgonkvisten ute i skogen. Det hinner jag dock inte skriva mer om nu utan ni vår vänta till senare i helgen eller så för den. Men jag lovar att det nog är en dag jag sent kommer glömma!

Imorgon är sista dagen här och jag är faktiskt riktigt ledsen över det. Jag har verkligen fallit för våra elefanter och trivs så himla bra nere i elefanthuset bland dem och personalen där. Framförallt blir jag frustrerad över att få så himla lite tid till ett så himla instressant ämne. Visserligen görs det redan massor och har redan gjorts massor med exakt samma sak, men ändå. Jag vill också bidra!

Bra saker idag är att jag har knutit lite kontakter och kanske sått ett frö på ett exjobb som skulle kunna vara väldigt intressant. Tål att tänkas på!

Tänkte att jag måste bjuda på en dagens när det kommer till elefantbilder. Kan säga att jag är tveksam till om jag någonsin vågat sätta mig under ett så stort djur, som ändå dessutom är ett vilt djur. Tamt och dresserat såklart, men ändå vilt. :P


Nya dofter

Idag luktar jag elefant, och jag inser att det är en lukt jag trivs med att bära. :) Egentligen luktar inte elfant särskilt gott, det luktar lite som kossa typ. Men just nu just idag så känns det som helt rätt variant för mig. Två dagars riktiga studier har vi gjort nu och själva studerandet har gått rätt så bra. Det blir ingen perfekt studie när man har så lite tid på sig men så är det ju.

Jag har insett att det är riktigt trevligt att börja sin dag med en lugn stund i skogen med lite vänner, skötare och elefanter. I alla fall nu när vädret har varit fint också. Tänk om man alltid kunde börja dagen så? :) Vi har även bjudits på lite action både igår och idag när det har varit lite tjaffs mellan två av elefanterna, eller vi vet inte om det är tjaffs eller vad det är, men något var det i alla fall. Ska lägga upp en film sen där jag hoppas att jag fick med "brummandet" de gör. Sjukt häftigt ljud!

Blir lite mer sugen på att göra exjobb med något zoodjur nu... Får se hur det blir tillslut, det är som det brukar, det man håller på med för tillfället känns alltid så himla spännande. :P

Saba blir glad när de sprutar vatten i munnen på henne. :)

hellre tre elefanter i skogen än...?

Idag påbörjade vi vårat andra delprojekt i vårt större projekt vi gör i etologikurserna. Ut till Kolmården fick bilen brumma och väl där fick vi hänga lite tills vi fick gå ner till våra fina elefanter och påbörja planerandet inför resten av veckans riktiga observerande. Så vi kikade på dem och fick ett ställe att vara på ute också så vi kan se dem överallt. Lite bekymmer var det när vi var ute eftersom en av våra elefanter då tyckte att vi var dumma som bara glodde på henne och inte underhöll henne = hon började med sina stereotypier av den anledningen. :P Försvann dock visserligen i princip så fort skötaren gått in igen, vilket han förutspådde, men det är ändå något vi måste vara medvetna om.

Sen fick vi höra att de skulle gå ut till skogen med dem på eftermiddagen och att vi gärna fick följa med, eftersom vi gärna vill studera dem där. Så vi tog lunch och så skulle de ringa oss när de visste mer när och lagom till att vi var på väg tillbaka ringde de och sa att de skulle ge sig ut en stund senare. Perf! Det var liksom det här vi såg fram emot. All heder till skötarna för de gör verkligen så gott de kan med de resurser de har, men att hålla elefanter på ett bra sätt är skitsvårt, och det är inte alltid superskoj att se elefanter på djurparker. Skogen var däremot något nytt och spännande för oss! ;)

Vi fick gå i förväg med en praktikant till den alldeles nya "hagen" de gjort i skogen de har utanför elefanthuset. Hagen är alltså en bit skog där de dragit en eltråd, utan el, runt träden för att få en avgränsning. Hehe. Funkar visst så länge det finns bete i hagen. Som hästtjej kändes det lite komiskt. ;)

Och åh vad fantastiskt det var att få se elefanterna komma upp på stigen till hagen. Att höra deras brummanden sen och det glada slitandet av gräs, och ett och annat mindre träd. :D Inte en enda stereotyp fick vi se (vilket vi inte trodde heller såklart), och det var verkligen en helt annan energi bland dem där uppe.

Ser ni alla tre pelefanter? :)


Fina Saba, blev mest på henne för hon stod närmast hela tiden, iväg från de andra, lite som Ferdinand kändes det som ibland. ;)


Här har ni en film på Saba, hoppas den funkar...


mindre ridning = bättre ridning

Bestämde mig för att åka hem i helgen ändå till slut. Finns ingen anledning att sitta o ha ångest över att man inte trivs om man inte måste. Så jag o Glenn brummade hem helt enkelt. Blev mys med vänner i fredags, och igår lite halvmisslyckad shopping i Alingsås, middag på en höstsolig altan och mys med några av fredagens vänner. Jag hittar verkligen inga bra vinterskor. Varför gör jag inte det? Vill ha snygga, bekväma och praktiska vinterskor som man kan gå långt i utan att få ont nånstans. Har iofs hittat ett par kandidater men de är lite dyra... Lite surt att jag inte vet vad jag gjort av mina fabulösa kängor från vagabond som jag haft sen vintern 06/07. De är perf!

Lyckades även boka in lite ridning idag och fick fina Lakris som jag inte ridit ordentligt på ett par år, så det såg jag faktiskt fram emot. Och det var en sån dag då det kändes som att det mesta bara stämde. Började bra på framridningen och sen fortsatte allt bara stämma. Vi jobbade egentligen mest bara med basicgrejer men kvaliteten var tydligen väldigt bra och jag fick helt enkelt "bara" be om mer jobb från honom. Jobbigt var det visst för stackars häst blev mycket mycket trött. :D

Det var kul för det kändes enkelt att göra det som krävdes, jag kände när jag behövde göra något och vad. Och det är kul när man sitter på en häst med lite häftigare gångarter (läs: häftigare trav) och man känner att man får till allt så att den häftigare varianten kommer fram. Wow liksom! :) Både jag och Lena skrattade lite åt mig också, för att det går så bra med ridningen nu när jag rider så sällan.. :P Vid ett tillfälle utbrast hon till och med "JÄKLAR vad duktig du blivit" när jag fick till den där häftiga traven.. :P Så roligt! Men åh vad sugen man blir på mer häst! :/ Tur att jag får rida nästa söndag också. :)