"Sommarägg"

Jag träffade en person på midsommar som inte bara var hemskt trevlig utan som även är hemskt vettig. Hon driver "Gröna Livsstilsbloggen" på minplanet.se som är en mycket trevlig site om man vill tänka lite extra på vår planet.
 
Häromdagen hade Sandra hittat något mycket otrevligt på ICA, nämligen ett superfint äggpaket med fin text där det stod "sommarägg" lite glatt o käckt sådär. Hon kikar närmare på äggpaketet och finner att det är helt vanliga ägg. De är inte ekologiska och det finns inte ens något som säger att de kommer från frigående höns. Alltså är det troligtvis burägg det handlar om. Men förpackningen är så himla käck att man vill ju köpa den, och ordet sommarägg låter ju ganska idylliskt.
 
Jag tror att det är ett väldigt medvetet säljknep. Man vill få kunder att köpa äggen genom att få dem att tro att de kommer från glada sommarhönor som lever ett fint sommarliv.
 
Och det tycker jag är fult. Jättefult.
 
Äggindustrin är bland de värsta när det kommer till produktionsdjur och välfärd. Det är Inte Roligt Alls att titta in i konventionella värpstallar och burstallar är ofta så vidriga att man mår illa. Ekologiska/KRAVägg har åtminstone lite större krav på hur hönorna ska hållas och även om det är långt ifrån bra så är det i alla fall bättre. Ibland hör jag motargumentet att burarna ju är inredda, de har sittpinne, rede och sandbad. Det jag brukar svara då är ett ganska bra exempel tycker jag. Det handlar om sandbaden, som är ganska små och normalt kan bara en höna i taget sandbada i burarna. Sandbad är ett väldigt viktigt socialt beteende hos hönor (och många, kanske de flesta?, andra fåglar med) och börjar en höna sandbada vill många andra ta efter och göra detsamma. Detta går inte i en bur vilket leder till stress, frustration och att de sandbadar på burgallret, dvs gör alla rörelser men utan att faktiskt få effekterna av det.
 
Att bara köpa ekologiska/KRAVmärkta ägg är ett enkelt sätt för oss konsumenter att visa att vi inte accepterar den sämre djurvälfärden och att vi faktiskt är beredda att betala några kronor extra för att hönorna ska leva ett något drägligare liv. Just ägg är nog det animaliska livsmedlet där det är enklast att göra en tydlig skillnad för djuren, det finns inga ursäkter till att låta bli.
 
Ni finner hela Sandras inlägg här och jag rekommenderar det varmt, så att ni ser vad det är ni ska undvika. :)
 
Nu är det svårt att hitta "bra" bilder på burhöns, eftersom få äggproducenter vill att sådana bilder ska spridas, och jag vet att ekologiska hönor inte heller har det fullt så idylliskt som det kanske ser ut på den bilden, men ändå. Skillnaden är ENORM.
 

Är jag udda?

Ibland känner man sig allt lite konstig. Eller lite är en klar underdrift- VÄLDIGT konstig/udda är nog mer korrekt.

Satt och obsade mina apor igår som vanligt. Ett team från städ kommer in och ska putsa fönstrena, lite motvilligt sådär eftersom mina fina apor inte brukar tycka om fönsterputset och därför gå till attack på glaset och hotas lite lagom sådär. Mycket riktigt gjorde de det även igår. Jag träffar ju städteamen ganska ofta så jag pratade lite med dem och tipsade dem om lite käckt beteende som möjligtvis skulle kunna hjälpa lite (kanske inte, men värt att göra ändå). T ex att aldrig titta aporna i ögonen, och om aporna börjar hota så ta ett steg bak och titta bort, aldrig le (och visa tänderna) för dem och andra bra tips a la apspråk.

Jag hade vid ett par tillfällen tidigare under obsandet sett att hanen verkade vara intresserad av ena honan, honan han inte är så tight med och som han hittills inte parat sig med (vad vi sett), men att hon då gått iväg. Men nu när de blivit arga på fönsterputsarna så verkade de bonda genom det och han var på väg till en parning. Och eftersom jag redan pratade med putsarna så råkade jag liksom säga högt "ja ja ja kom igen kom igen kom igeeeen" till spektaklet.

Kom på mig själv och hur dumt det verkade att heja på ett par apor som var på g att para sig och fick försvara mig genom att lite småhögt sådär tala om att vi vill SÅ himla gärna ha ungar på dom här aporna och han har aldrig parat sig med den honan innan så det är verkligen JÄTTESPECIELLT att de var så nära att göra det nu.

Vet inte om det hjälpte dock. Jag är nog klassad som riksdåre av åtminstone några av de som hörde mig. Men jag får väl bjuda på det antar jag, yrkesskadad som jag är. Och jag tar gärna att vara en riksdåre om det kan bli bebisar hos mina apor! :)

kärlek?
                       

Nu jävlar!

Kollar på OSinvigningen och blir alldeles glad. För först kommer Spanien in och innan man ens egentligen får se deras fanbärare så känner jag såklart igen underbara Pau Gasol! "Ganska bra basketspelare" sa dom. Ja jo. En av NBAs bästa, men ok, det räknas kanske bara som ganska bra? :P

Sen kommer USA med fina Kobe, LeBron, Griffin och alla de andra. Nu jävlar. Så GÖTT att jag får se lite basket igen! Redan på söndag drar det igång.

WOO FUCKING HOO! :D


Gibbonsång

Idag sjöng våra fina vitkindade gibbons igen så jag passade på att gå upp dit för att få lyssna på dem ordentligt en stund. Och åh så vackert det är! Jag fylldes av en ofantlig ro i själen som sitter i än, flera timmar senare. :)

Plötsligt slogs jag också för första gången av en längtan efter att åka till Sydostasien, så att man kan åka nånstans där man kanske kanske kanske kan få höra vilda gibboners sång.

Jag filmade en sväng idag. Lyssna och njut.

 

Dansa- men inte pausa!

Jag älskar So you think you can dance. Vet inte varför jag började kika första säsongen men åh vad jag diggade! :D Och det är ju igång nu igen och ikväll avsöljades top 20. Min storfavvo trodde jag inte skulle komma med, men tänk att det gjorde han! :D Han är såååå coolers!
 
Inte det jag tyckte var bäst, men pretty darn good ändå.
 
 

Ljuvligheter

När man hänger med djur mest hela tiden så får man vara med om en o annan ljuvlighet. Som tex en liten griskulting som bökar o bökar i sanden för att sedan tycka att det blivit bra nog och då lägger sig till rätta i den nybökade sanden o toksomnar i solen.

Eller varför inte en alldeles pytteliten alpackabebis?

Fast bäst av allt är nog att få höra gibbonernas sång. Helt otroligt vad vackert det är!


Back in business

Så vart man tillbaka i Etuna och har kommit igång så smått igen! Mina alpackor har flyttat till sitt "fölningshägn" så vi får se hur jag gör i Lilla Zoo. Funderar på att ta med de två minihästarna som nu går fritt, men måste kanske tänka om på etogrammet i så fall.

Mina fina apor bor åter med sina små kompisar och allt verkar flyta på bra helt enkelt.

Det känns gött som tusan att vara tillbaka. Fick ett väldigt fint välkomnande av geten Julia som bestämde att jag skulle klappa henne. Hon är så fin! :D

Många goda djurnyheter!

Det har varit en del goda djurnyheter nu det senaste! Så jag tänkte dela med mig lite eftersom de är rätt så stora nyheter! :)

Först och främst har Nordens Ark fått amurleopardbebisar! Deras relativt nya amurleopardpar fick ungar ett par veckor sen och det är minsann en supernyhet! Det är första gången ungar föds i Sverige och dessutom är amurleoparden en av världens mest hotade däggdjur, troligtvis finns bara drygt 30 stycken kvar i det vilda, och har vi rejäl otur är det bara 7 av dem som är honor. Så födseln på Nordens Ark är superviktig och superrolig! :)

Sen har de även ett relativt nytt par med röda pandor som även de fått ungar. Röd panda är ganska svår att få ungar på i djurpark, men Nordens Ark har lyckats förut med sitt förra par, och nu även med det nya paret vilket tyder på att de nog gör ganska många rätt gällande pandorna. Superskoj även det! :)

Den sista nyheten kommer från Mongoliet, där ett internationellt forskningsteam jobbar med vilda snöleoparder, och de har för första gången någonsin hittat snöleopardungar i två olika lyor! Helt fantastiskt! De är väldigt svåra att spåra och se i det vilda och man vet väldigt lite om snöleoparder. Det här är jättestort även det! :)

Mer info kan ni hitta på Nordens Arks nyhetssida (eller följ dem på facebook vettja)
http://www.nordensark.se/nyheter/
 
Nordens Arks snöleopardhane

En klasskamrat på morgonpasset!

Blev i torsdags tillfrågad om jag kunde vara med på fredagens morgonpasset i P3, jag kunde dock inte så frågan skickades vidare till en annan tjej från min Skaraklass. Frågan kom för att en tredje klasskamrat känner en av de som kör morgonpasset nu. Först fick jag lite ångest över att inte kunna vara med, och visst hade det vart skoj! Men nu när jag fick tummen ur och lyssnade är jag rätt nöjd ändå- fick världens scenskräck av att höra Lovisa! ;)
 
Det hela handlade om vilka djur man kan ha som ledsagardjur och de ville ha en djurexpert att prata med. :)

Här är länken om ni vill lyssna, fredagen den 13e juli, inslaget börjar ca 34 min in på programmet.
http://sverigesradio.se/sida/sandningsarkiv.aspx?programid=2024

Lovisa som fick vara expertkommentator är min hundguru och jag tänkte passa på att tipsa om henne för de som läser här. Hon jobbar som hundtränare och rätt ofta vill jag skaffa hund enbart för att få träna med henne! :) Hon är helt fantastisk och hennes hundar likaså. Om ni är nyfikna på vad hon gör, eller letar hundtränare så kan ni alltid kika på hennes hemsida. :) Det finns en blogg, info om henne och hennes fina hundar och såklart även info om hennes företag.
http://4fota.se/
 

Semester!?

Nu har jag äntligen tagit några dagars välbehövd semester. :) Min mor och hennes bästa väninna från USA kom upp till E-tuna i tisdags kväll för att få hälsa på i parken och se hur jag har det osv. På kvällen gick vi o åt på en supergod liten restaurang och sen igår fick de sightseea lite i staden före lunch så att jag kunde få till en halvdag med obsande innan jag hämtade dem och visade dem Parken.

Nästan helt ruskigt vad mycket folk det var i Parken igår men lagom till att vi kom dit så hade det tack o lov lugnat sig lite. Vi fick se det mesta och hade en rätt så lyckad rundtur om jag får säga det själv. Jag misstänker att alla som läser min blogg är vänner till mig och har mig på fejjan, så ni har nog redan sett bilderna. ;)

Det är roligt hur mycket jag saknar mina små djur redan och jag förstår inte riktigt hur jag ska överleva när jag obsat klart och inte hänger där hela dagarna längre? Jag har visserligen tänkt se till att assistera en klasskamrat med hennes försök, men ändå! Man fäster sig ju så stenhårt!

Dessutom hände några saker igår som jag inte orkar skriva om (inget konstigt eller hemskt) som fick mig att känna att åtminstone min ena aphona har accepterat mig fullt ut nu. Åh. Mitt hjärta dog lite och jag hoppas jag tolkade henne rätt! Min fina fina fina Kapi! :)


Drillmys. ;) 

Full rulle

Ja hej och hå så bra jag var på att uppdatera här numera.
 
Finns kanske inte dödsmycket att berätta ändå, jag sitter och glor på mina djur hela dagarna och hinner med att göra en massa annat i parken också. Typ gå runt och titta på hemskt söta djur. Och få prata med intresserade besökare då och då. Och hjälpa till lite med ditten och lite med datten, mest i Lilla Zoo och ofast nattningen av djuren. ;)
 
Jag trivs väldigt bra fortfarande, även om det nu börjat bli lite långtråkigt ibland med själva obsandet. Parken blir dock aldrig långtråkig, eftersom det alltid händer något!
 
Till min stora lycka har mina nya favvosar flyttat in brevid mina apor- de underbart underbart söta rödbukade lemurerna! Deras läten är bara bäst och deras lilla bebis har börjat flyga runt som en kamikazepilot inne i hägnet. Man dör lite varje gång av ren o skär lycka! ;) Sen har våra minigrisbebisar börjat gå på utflykter och mycket sötare än så vet jag inte om man blir heller. Oj sicka goa små tjockisar! Synd att man inte kan gosa med dem (de springer sin väg innan man får tag i dem, och får man tag i dem så skriker de öronbedövande). :P Imorse fick vi 5 nya marsvinsungar dessutom. Jag blir NÄSTAN sugen på att fylla på med marsvin hemma...... Men bara nästan....
 
De underbara killingarna är visserligen helt underbara, men även riktiga ligister som rymmer (läs: går igenom staketet) hela tiden och det hade funkat om de inte var såna ligister när de var på rymmen. Idag skulle jag förvisa en till andra sidan av deras del, så det inte var så lockande att springa ut, och medan jag bar honom så tryckte han huvudet mot mig och blundade en stund. Åh! :D
 
I övrigt har jag även för första gången i mitt liv fått klappa en wallaby! :) Och idag åt alpackan Paloma ur min hand! Måste ta med min riktiga kamera in där snart o få lite fina kort på alpackorna, deras minspel är så fantastiskt! :D
 
Trädleopard
 
Jag älskar att de är bästisar! :D
 
Amurleoparden Boris tar en tupplur
 
Min absolut bästa bebis! <3