Vad gjorde ni igår?

Det här gjorde jag. Bland annat. :)
 

Mycket hit och lite dit

Det är full rulle fast ändå inte här nu. Imorgon blir det dags för "turné" igen då jag ska åka till Eskilstuna och assistera lite igen, och sen på torsdag ska jag och en till fd eodare åka till Gävle för att få en rundguidning på Furuviksparken, där jag aldrig varit förut. Ska bli så himla skoj!
 
Sen på fredag ska jag försöka komma iväg till bokmässan för ytterligare en föreläsning med Mattias Klum, allt för inspirationen liksom!
 
Jag känner att jag inte riktigt vart igång ordentligt med mitt datainläggande dock. Jag köpte en kontorsstol på IKEA för att kunna sitta lite bättre och nu har jag faktiskt inte mycket kvar av drilldatan, den andra datan däremot ligger lite mer efter. Men men, det tar den tiden det tar. Jag måste även klura ut vad tusan jag ska använda mig av för statistika tester, eftersom det jag tänkt var feltänkt. ;) Jag vet att det egentligen inte är svårt, men att kolla i statistikböckerna tar emot. Det tar emot som tusan. ;)
 
Sen måste jag börja läsa igen och börja skriva på min bakgrund så att jag kommer igång ordentligt med skrivandet också. Det kommer krävas en del självdiciplin om jag ska hinna göra allt jag vill hinna med innan jul. Nångång i mitten på november drar ju även kursen jag ska läsa igång. Även om det inte blir mycket jobb med den så är det ju ändå jobb, och en massa åkande som tar en jäkla massa tid. 
 
Nu när jag skriver det så fattar jag inte alls hur jag ska hinna. Hahaha... Men men. Jag får se till att skaffa mig den där självdiciplinen och hinna med så mycket jag hinner. Jag har ju gott om tid på mig egentligen, bara att jag skalat ett par månader på tidsplanen, för att kunna slappa senare. Haha. Vi får väl se om jag lyckas!
 

Dagar i bilder...

Ja ni som inte orkade läsa förra inlägget kan kika på lite bilder istället! ;) Tyvärr har jag inte orkat lägga in bilderna från Kolis än, och bilderna på tamarinerna kan jag inte visa. Så ja, ni får klara er med annat!
 
Lyxmiddag i Nyköping! Förbaskat god lasagne med bland annat getost i. Och hemkokad saft! Slurp!
 
 
Mattias Klum bjuder på sig själv på scen, här imiterandes ett lejon (faktiskt lejonet på bilden han visar, fast någon minut och många meter nämrare senare).  
 
Inspiration från Mattias Klum.
Fantastiskt fina flugsvampar! Men såklart rörde vi dem inte, jag och pappsen, när vi var ute på svampletning i skogen... ;) 


 Utan vi plockade trattisar istället! Såååå gott! Och jag håller som bäst på att testa på det här med att torka svamp! Och har förvällt en del som ligger i frysen också. Käckt!


 Fick mms från en klasskamrat, våra info"posters" sitter uppe i biologkorridoren!

Mycket mycket mycket

Jisses vad tiden går fort när man har roligt! Men även när man inte har roligt!

I fredags kraschade min dator, helt totalt. Åkte med ilfart till datordoktorn här i byn och möttes av en trevlig nisse som lovade att göra sitt bästa att rädda dokument + bilder och köra en ominstallation. Dessutom till ett rätt så bra pris! Gött mos!

I ren förtvivlan lyckades jag sedan köpa mig ett par kängor, som jag letat efter som en galning ett tag men inte hittat några bra. Plötsligt fanns dom! Gött! Kvällen spenderades på stan med god middag och mycket gott sällskap, firandes en god väns födelsedag. Himla käckt! Efter en slapp lördag som dock bjöd på något jag valt att kalla thaitacos blev det sedan full rulle igen.

Söndag= köra upp till Kolmården och möta upp Emelie, kika på hennes lemursnack och sen gå o titta på "mina" djur (dvs gorillorna och elefanterna) och några till, innan E slutade och det var dags att åka hem till henne + sambo. Där blev det lyxmiddag och USAsnack eftersom de ville boka resa och komma o hälsa på i januari! Woohoo! :D

Tidig läggning så det inte skulle bli alltför segt att gå upp i ottan för att köra till Eskilstuna och Parken för att hjälpa en klasskamrat som ska exjobba och skulle ha börjat på sitt pilotande. Dock blev det inte direkt pilotande utan mer annan förberedelse, som dock var rolig och lärorik för mig också.

Vi satt hela dagen med de små tamarinerna hon ska jobba med och fick såklart även prata med lite folk o sådär. När jobbdagen var över fick vi packa in oss i bilar och åka till Stockholm för att gå på den av Äventyrsresor anordnade "föreläsningen" med underbara Mattias Klum. Det var verkligen helt fantastiskt och vilken inspiration han är den mannen! Wow! Tyvärr var bieffekten att man nu känner ett behov av minst 500 000:- i reskassa....

Tisdagen bjöd återigen på tamariner, och mer snack med folk. Det har verkligen varit en bra sommar och det kommer vara jätteskoj att hjälpa klasskamraten lite ibland och ja. Det känns helt enkelt som att jag är väldigt trygg i vart jag är för tillfället. Tror jag. ;)

Efter att vi fått assistera lite i slutet på arbetsdagen åkte jag hem via Linkan för att hämta post och käka middag med en annan klasskamrat. Kom hem sent igårkväll och kunde då äntligen få krama min fina dator igen. ;)

Idag har gått åt till att dels ladda hem diverse program och installera, men även lite huvudbry och misslyckandekänsla då jag lite snabbt tänkte kika på lite statistik efter att ha installerat statistikprogram.... Tänkte göra ett snabbt test med datan jag hittills har lagt in, som är väldigt talande.. Men njae, det gick la sådär kan man säga.... :P

Jag o pappsen gav oss sedan ut på upptäcksfärd i svampskogen och fick tillräckligt med trattkantareller för både middag och att jag kunde prova både torkning och förvällning + frysning av svampen! Och det på typ en kvarts aktivt plock! Och då fanns det idiotmycket kvar i skogen! Tänk vad fantastiskt att man kan gå ut i skogen och plocka lyxmat, alldeles gratis och bara sådär.

Om ni har tur så kommer det komma upp ett inlägg som beskriver allt det här i bilder istället, lite roligare sådär! ;)

En ny primat har upptäckts!

Jag brukar hitta min inspiration till att kämpa vidare med mina passion för bevarandebiologin i problematiken som finns. Jag blir inspirerad av att läsa om hur få djur det finns kvar av olika arter, konstigt nog. Kanske är det någon form av instinkt som går igång, att jag helt enkelt måste göra något.
 
Men det blir även jävligt tungt ibland, rent ut sagt. Det är inte så upplyftande att alltid jobba i motvind och att försöka vinna en kamp som i stort sett verkar dödsdömd. Man behöver lite positiva berättelser, händelser och nyheter ibland. Så att man faktiskt vet att det är värt det. Och positiva besked kommer! Till exempel när Jane Goodall berättar om lyckade projekt i "hennes" del av Afrika där en stor skogskorridor faktiskt är på väg att växa upp. Eller när man hör att tigerprojekten i Indien faktiskt verkar gå bra.
 
En annan väldigt positiv nyhet jag fick läsa om idag är att man hittat en ny apart i Kongo. Att det finns många många oupptäckta arter är självklart i min värld, men jag trodde inte att man faktiskt skulle hitta nya däggdjur, inte en ny primat. Det är så himla häftigt! :)
 
Jag hoppas att detta kan innebära att fler inser vikten av att bevara skogarna och naturen som finns, att vi behöver dem.
 
Läs mer om apan här:
http://www.bbc.co.uk/nature/19556915

Gibbonsång del 2

Idag var min allra sista dag med datainsamling på parken. Tack och lov kommer jag åka upp hit lite nu och då under hösten för att hjälpa en klasskamrat med sitt projekt, men det var inte utan att det kändes förjäkla tungt.

Dels har min ena drillhona verkat acceptera mig på riktigt. De senaste dagarna har hon varje dag, oftast direkt när jag kommer och hon lägger märke till mig, kommit fram till glaset där jag är och tittat på mig en stund. Helt utan hot eller stress, utan det känns mer som att hon hälsar på mig. Idag gjorde hon det igen, sen en gång till när jag var nästan färdig för dagen. Dessutom hade vi en annan liten stund ihop, som inte riktigt går att förklara... Kvalitetstid helt enkelt!

När arbetsdagen var över gick jag och två zoolärare som jobbat under sommaren en runda i Parken, jag för att få fler kort och de hakade på helt enkelt. När vi kom till gibbon så var de vithandade ute och den gamle hanen svingade fram och började småprata, pratet började övergå i sång och så stämde även hans fru in i det hela och vi bjöds på en fantastisk konsert. De har inte alls samma metodiska melodi som de vitkindade gibbonerna, och deras sång övergår ibland i mer skrikliknande ljud, men det är ändå helt fantastiskt.

Hela min själ drömmer om att någon gång få höra vilda gibboner sjunga.

 

Fridlyst- tigrar

På 100 år har jordens tigerpopulation minskat med 97%.

Så var det lördag och dags för andra avsnittet av SVTs nya serie Fridlyst som jag skrivit om förut här i bloggen. Den här veckan var det komikern (eller?) Anders Jansson med dotter som fick åka till Indien för att lära sig mer om den bengaliska tigern och hoten mot dem.

Den bengaliska tigern är störst av alla tigrar och finns i Indien, Bangladesh, Nepal, Burma och Bhutan. Om jag inte minns helt galet så är den bengaliska tigern den underart som det finns flest av, totalt drygt 2000 varav ca 1700 i Indien. Hur många vilda tigrar det finns totalt i världen är svårt att säga, man kan hitta siffror på så lite som 3200, men även så högt som 4000. Oavsett så är det inte många. Och som jämförelse kan jag nämna att det finns fler tigrar i fångenskap i Texas än vad som finns i det vilda i världen. Helt sjukt tycker jag själv.

De stora hoten mot tigern är att deras habitat försvinner. Människor breder ut sig och hugger ner skogarna de behöver för att leva, det finns inte plats för dem helt enkelt. Stora djur behöver inte bara mycket och stora ytor, utan det måste vara rätt typ av miljö också. Sen har vi konflikter med människor, dels om människor faktiskt dödas, men än vanligare är problem som uppkommer när tigrar tar tamboskap. Det är ordentligt viktigt att människor som råkar ut för det får kompensation, vilket Mattias Klum tar upp i programmet. Sen har vi såklart även tjuvjakt, dels för troféer men även väldigt mycket som går till sk asiatisk läkekonst. Förjävligt rent ut sagt.

Men det är inte kört för tigern, åtminstone inte den bengaliska! WWF och andra organisationer jobbar stenhårt för att lyckas bevara tigern och det ser faktiskt inte helt nattsvart ut. Förutom att jobba med att skydda områden som är viktiga för tigrarna, och se till att olika områden där tigrarna finns knyts ihop så att vi inte får många små isolerade populationer, så jobbar man mycket med konflikterna mellan tigrar och människor. Till exempel gasspisarna som visades i kvällens avsnitt, där man utnyttjar biogasen man kan få från kodyngan man redan har. Det finns väl två stora anledningar till varför dessa gasspisar gör så stor skillnad. Att slippa veden man annars eldar med innebär inte bara att skogen inte behöver huggas ner, utan även att kvinnorna slipper ge sig ut i skogen och riskera att möta tigrar. Dubbelt win med andra ord.

Tigrar är verkligen fantastiska djur och det vore verkligen en obeskrivlig förlust för vår jord om de försvann. Se kvällens Fridlyst, förhoppningsvis lär man sig något nytt som man sen kan sprida vidare. När det gäller bevarande av hotade arter är det extra sant att ingen kan göra allt, men alla kan göra lite.

http://www.svtplay.se/video/281585/del-2-av-6
 Ensam i ghettot!

Här sitter jag i en stooooor lägenhet i ett av Eskilstunas mer ghettoliknande delar. ;) Jag har fått låna ett rum hos en klasskamrat som precis flyttat hit för att jobba med sitt projekt, vilket gjorde min vecka aningens lättare. Konstigt att bo på ännu ett ställe men det känns helt ok ändå trots att jag inte är direkt van vid ghettomiljöer. ;)

Fast med tanke på att det är närmare där jag bodde hela sommaren som alla skjutningar var så är jag säkert tryggare här. ;)

4 dagar kvar, sen är jag färdig med all min datainsamling. Hur sjukt är inte det? 4 dagar!!! Det är ju ingenting. Vart tog sommaren vägen? Hur ska jag överleva utan mina djur?

Tack o lov får jag hjälpa min klasskamrat med sitt projekt. Hon drar igång den 17e med pilotstudie, planen är att jag kommer upp då och hjälper henne, om inte annat så har jag ju lite koll på vilka folk är och kan få in henne i gänget. ;) Eller nåt... :P

WWF Djungelfadder

Nu gjorde jag minsann slag i saken och blev fadder hos WWF. Jag har tänkt länge att jag vill bli månadsfadder hos dem men inte riktigt fått tummen ur. Men igår satte jag mig och kikade igenom alla 8 varianter de erbjuder och försökte bestämma mig för vilken fadder jag skulle bli...

Bestämde mig nu och gjorde slag i saken, så snart kommer papprena om autogiro hem och blir Djungelfadder! 100:- i månaden som går till ack så behövande projekt. Jag valde tillslut just djungelfadder eftersom Afrika ligger mig så väldigt nära och varmt om hjärtat.

Om ni känner att ni kan undvara 100:- i månaden och vill göra något gott så tycker jag absolut att ni ska göra det!

http://www.wwf.se/insamlingsportal/fadderskap/1346667-fadder-samlingssida
 Sveriges underbara skogar!

Idag var en rejäl dag. Först fick jag och pappsen fixa och dona med min bil som skull in på besiktning. Den har gått 29 000 mil nu så man undrar alltid hur det kommer gå men vi hade inte behövt oroa oss för den gick igenom helt utan anmärkning! Det såg riktigt bra ut sa han! :)

Sen bestämde jag att vi skulle ut o plocka lite svamp till middagen där soppa var planerat. Ut med oss lite på chansning till ett ställe där vi hittade mycket sommarkantareller tidigare i sommar. Det började lite småsegt men sen började de dyka upp! Trattisar och gulbruna trumpeter! I massor! (I alla fall massor enligt oss som inte är några svampnördar ;) ). Tillslut bestämde vi oss för att inte plocka mer utan låta resten stå för vi hade ändå mer än nog.

Och så gott det var! SLURPANS säger jag bara! Tänk vad grymt att man bara kan gå ut i valfri skog och plocka mat som är helt fantastisk. Och dessutom gå runt i ofantligt vacker skog när man gör det. Helt tyst, solen som sipprade in genom träden och färgade allt alldeles gyllene och så alla underbara dofter. Åh. Ibland älskar jag verkligen Sverige.
 
Ja nej iphonebilder gör inte skogen någon som helst rättvisa... Men ändå.. Me loves it!
 
En fantastisk flugsvamp. Gigantisk och superfin!
 
Jag har alltid vart lite smått facinerad av svamp, dom är så jävla coola! :D Ingen aning om vad det här är, och i verkligheten var den alldeles lila! Ballt! (men nej, vi plockade den INTE :P )


Slutprodukten :9
 

Borneos orangutanger vs palmolja

Så var första avsnittet av SVTs nya serie fridlyst sänt. Det är en programserie med 6 avsnitt, alla på nya destinationer som visar hot mot biologisk mångfald och väldigt brett tar upp problematiken kring det hela. Naturfotografen Mattias Klum är programledare och i varje avsnitt är det en ny känd svensk som medverkar.

I premiären igår var det Börje Salming med dotter som fick åka till Borneo för att lära sig mer om vilka problem palmoljan ställer till med. Orangutanger fick vara huvudarten som hotas även om man såklart tog upp allt som berörs av regnskogsskövling.

Jag gillade programmet och är mer motiverad än någonsin att göra mitt allra bästa för att hålla mig ifrån palmolja. Vilket inte är enkelt eftersom precis ALLT innehåller palmolja. Allt från stearinljus till tvål till mat. Står det vegetabiliskt fett utan närmare specifikation så är det så gott som alltid palmolja. Vissa märken hävdar att de använder sig av hållbart odlad palmolja men det finns stora frågetecken kring om det faktiskt finns något som heter hållbart odlad palmolja.

Se upp kära vänner med vad ni köper, palmplantagen är kanske det absolut största hotet mot biodiversiteten i världen idag. Och vi kan inte överleva ensamma.

Det går inte att bädda in programmet, men här är länken till SVT Play och gårdagens avsnitt. Jag rekommenderar det varmt!

http://www.svtplay.se/video/268177/del-1-av-6