Inspiration och pepp!

Usch. Det var inte alls kul att åka tillbaka till sverige. Jag kände ännu en gång att det inte är här jag hör hemma längre. Men men. Lite till får jag allt stå ut. Så är det bara! Det är inte säkert att jag skulle känna att jag hörde hemma i USA heller om jag bestämde mig för att flytta dit. Så vafan.

Den här terminen körs igång med en kurs i Zoobiologi, som går ut på att lära sig mer om arbetet "bakom kulisserna" i en djurpark, samtidigt som det är väldigt hands on. Precis det som jag vill lära mig mer om eftersom det är där jag drömmer lite om att arbeta. Den här veckan har, trots min lilla motvilja att vara på Kolmården eller ens i Sverige, väckt mycket inspiration och pepp i mig. Vilket är väldigt roligt.

Vi har haft föreläsningar om hur man jobbar med olika bevarandeprojekt, hur samarbetet ser ut mellan parker inom EAZA (Europaorganisationen för djurparker), lite historia osv. Vi har även varit med veterinärerna Torsten och Louise på lite uppdrag runt om i parken efter att fd parkveterinären Bengt Röken haft lite teori med oss. I tisdags var vi ut till safariparken och var med vid en immobilisering av älgtjuren Oskar som behövde en veterinärundersökning, vilken vi assisterade vid. några fick hålla i huvud, en annan i syrgasen, nån fick stå o hålla emot så han låg relativt upprätt, ta temp osv.. Väldigt intressant att vara med! Väldigt värdefullt!

Igår var det bägge veterinärer som var med, och först var det immobilisering av en liten myskoxe, också hane, som inte mår så bra. Där var det inte hands on på samma sätt, eftersom sjukan han nästan är frisk från är väldigt smittsam och en zoonos, dumt om vi alla blir smittade.. :P Men vi fick ändå se, lyssna och vara med. Superintressant igen!

Efter lite skotvätt åkte vi till safaristallet för att kika på en Eland som inte heller mått så bra. Jag vill väl inte gå in sådär supernoga på allt, men redan innan var veterinärerna inställda på att avliva kon och så blev det tyvärr. Först var det dock en något okonventionell immobilisering, varken gevär eller blåsrör behvödes utan de nådde faktiskt till att ge sprutan för hand... Sen lite undersökning där de bland annat lyckades ta lite ryggmärgsvätska (eller vad det heter, spinal fluid), först försökte de i svansroten men efter några misslyckade försök där fick de fram lite från nacken. Sen avlivades kon och fördes bort så att en obduktion kunde göras. Så otroligt intressant att få vara med på det! Bland annat att få se alla magar! Det blev ett litet hål på våmmen och då såg man allt hö som låg där i. :D Och nätmagen har verkligen ett nätmönster. Coolers! :) Sen var det lite andra intressanta saker med det som jag inte tror att jag borde gå in på här. :)

Vi ska även jobba med lite uppgifter såklart. En är att fundera ut vad för djur man skulle kunna stoppa i ett numera oanvänt hägn. Vi funderar lite på antingen myskhjort eller pallaskatt. Får fundera vidare på den dock.

Imorgon ska jag till Parken Zoo i Eskilstuna för ett möte med Jennie Westander där, och hoppas på att mitt tilltänkta exjobb faktiskt kan bli av! Det är verkligen den här branschen jag vill vara i, så ja. Håll tummarna som fan är ni snälla. :)

Immobiliserad Oskar


Liten myskoxe


Immobiliserad Eland, där provet i nacken precis ska tas

Kommentarer
Postat av: Sara - En Talanglös Dressyrryttares Betraktelser

Självklart håller jag tummarna. Som fan! :-)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback