Hästkostnader i södra cali: del 1

Jag fick ju en fråga några dagar sen eller så, om vad det kostar med hästar här, typ stallplats, lektioner, träningar, medrytteri osv, och det tänkte jag att det kunde vara intressant att svara på.

Runt L.A. ska vara ett av de dyraste ställena i USA att ha häst på, enligt vad folk säger på det amerikanska dressyrforumet jag hänger på, och kan nog hålla med om att det känns lite väl dyrt nu när jag kikat runt lite. Jag har ju egentligen inte jättestor erfarenhet, jag har aldrig haft egen häst här och bara ridit för samma tränare förutom en lektion på ett annat ställe. Och L.A. är så enormt stort om man ska räkna "storL.A." att det är omöjligt att ge en bild om hur det ser ut i hela området, det är som att säga vad det kostar att ha häst i södra Sverige, vilket såklart varierar om du bor i Göteborg eller en by i Småland.

Så jag har främst kollar härikring, i områdena runt där jag rider. Det är väldigt hästtätt och det finns många anläggningar av varierande mått.

Tänkte börja med stallplatser.
I de allra flesta fall så ingår lite mer i stallplatserna här än i Sverige, mockning ingår så gott som alltid 6 dagar i veckan (billig arbetskraft i form av mexare), hö och höfodring likaså. I vissa fall ingår hage, men då är det ofta bara att släppas ut i en rundcorall eller något typ av paddock en stund, och i många fall kostar det extra. Täckesservice kan ingå, men täcken är ju inte dödsvanligt här så.

Billigaste alternativet är såklart "lösdrift", jag skriver det inom "" eftersom det inte är riktigt som hemma, utan helt enkelt att de går ute i en hage och eventuellt har ett regnskydd/skugga i form av nån hörna/länga med plåttak men inga väggar. Det fungerar ju dock oftast alldeles utmärkt här i det klimat vi har. Dessa kostar runt $300 i månaden, i dagsläget dryga 2100kr.

Sen har vi en variant med fållor, där en del av fållan är under plåttak för skydd mot regn och sol. Oftast är det inga hela väggar mellan fållorna. Storleken på fålla varierar väldigt, men från kanske 15kvm till lite större, men inga jättestora direkt. Billigaste jag sett var $325 i månaden, dyrast $400.

En länga med fållor

Uteboxar som är som fållorna, fast där hela är under tak och i "stallängor" som vanliga boxar, bara att det är öppet åt alla håll. Taket är ju oftast högt också. Blir ju väldigt trevlig miljö i dessa "stall" och eftersom man sällan behöver ett vanligt stall pga väder här så vad tusan! :) Priserna här kan variera massor, men vanligast verkar vara runt $500 (alltså ca 3500kr).

Ungefär såhär kan det se ut

Förutom fållorna och "uteboxarna" är det nog vanligast med en box + fålla, alltså en box som sen går att öppna ut till en fålla, himla trevligt tycker jag själv. Boxarna är ofta ca 9kvm men det finns ju såklart större precis som hemma. Fållorna kan variera i storlek också men MINST lika stora som boxen, ofta dubbelt så stora. I vissa stall har man lite större fållor, så att två boxar delar samma fålla, så är en häst ute i taget. Väldiga variationer på pris, billigast var $475, dyrast med 9kvm box var $550, ville man ha 12kvm box (lika stor fålla dock) kostade det $650 på det stället.

Boxar + fållor från utsidan

Sen finns det såklart helt vanliga boxar. Även om miljön i stallarna brukar vara lite mer öppen än i Sverige såklart så det känns luftigare. Vanligaste storleken är precis som i Sverige ca 9kvm. Vanligaste priserna verkar vara runt $500 men har hittat allt från $425-600 (upp till dryga 4200kr).

Det finns garanterat både billigare och dyrare varianter. De ställen jag hittat info om har garanterat inte varit de allra billigaste ställena (de har inga hemsidor), men självklart inte de dyraste och finaste anläggningarna heller (de har inga priser på sina hemsidor). ;)
Så det här var del ett i kostnaderna att ha häst här, tänkte ta ridning/träning i ett senare inlägg, mest för att jag inte orkar skriva mer nu och så blir det så himla långt! :)

Kommentarer
Postat av: Matilda

Men HAHAHAHA .TUR att du skrev den kommentaren så jag kunde ta bort bilden . Den var ju till Caroline och inte till bloggen. Hahaha! Det har dessutom hänt flera gånger att jag skickat fel. Våntar bara på att jag ska skriva nåt pinsamt!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback