Det är här jag trivs

Jag tänker flera gånger om dagen att åh det här behöver jag ta kort på och visa/skriva om i bloggen. Men nånstans på vägen försvinner det lite... ;)

Det är i alla fall gött som fan att vara här och hittills har vädret varit på sin allra bästa sida med lagoma 18-23 grader och finfin sol. Så underbart! Och idag kom jag iväg till stallet på en alldeles fantastiskt strålande dag, efter en del häng kunde jag inte hålla mig dock och frågade om jag kunde ta ut Dreamy på lite chillridning, vilket såklart var helt ok. Orkade inte ens byta om till ridbyxor eftersom det var westernsadeln som gällde.. Man kan väl lika gärna se ut som att man hör hemma på westernhästen eller? ;)

Red mest runt lite halvplanlöst och hade kul. Dreamy hade också lite kul men ville helst lattja runt som vi brukade göra. Finfina Dreamy. :)

Tvingade tränarens dotter att ta kort på oss när vi var klara. Bara för att få en fin solig bild att lägga upp på fejjan! :) Och jag måste säga att det är här jag trivs. På gården med en av mina bästa hästkompisar. Tänk det trodde vi aldrig hon o jag, att vi skulle bli vänner. :)


God Jul?

Det här med jetlag är ju inte världens bästa grej alltså... 4½ timme sömn har jag fått inatt, give or take några minuter... Inte helt optimalt på självaste julafton men får väl försöka mig på en tupplur sen kanske... Så sjukt svårt att vakna ordentligt från jetlagtupplurar bara.

Resan hit gick bra, lite trångt som vanligt på flyget, den här gången tack vare en granne som tyckte att det var ok att sitta med armarna utbrett så att han inkräktade på mitt space, men vafan... Har man ändå sin exitrow så man kan bre ut sig framåt går det an om det inte är FÖR illa.

Igår kom Marie hit o sen åkte vi iväg på julklappsshopping, blev en heldag där jag hann med både Menchies frozen yoghurt, äta lunch utomhus och en pumpkin spice latte. Livet är bra ibland! ;) Tror jag har ordning på alla klapparna, som dock inte är inslagna än men det ska nog inte vara några problem att hinna med det. Jag och pappsen ska bara först åka till IKEA i Burbank för att se om dom har senapssill.. Haha. Kan tyckas lite ovärt, men vafan. Pappa har ju sin provbil som måste köras så varför inte?

Hinner jag ska jag försöka åka till stallet en sväng idag också, beror lite på när Marie får sluta på jobbet. Ny häst kom igår, 3åring som faktiskt föddes på gården. Ägs numera av en kändis. Haha. Lite ballt är det ändå att vara i de här krokarna. Fast jag har inte lyckats hamna i California-mode än. Så är det varje gång jag kommer hit, känner att blä vad gör jag här när Sverige är så bra... Sen tar det ett par dagar o så vill jag aldrig åka hem o så kommer jag till Sverige och undrar vad fan jag gör där när Cali är så bra.

Nåja.. Snart dags att börja dagen som är självaste julafton! :)

Marie beställde lunchportionen av en sallad, som alltså är mindre än den vanliga middagsportionen... Någon som undrar varför folk är tjockisar här borta? :P

Resan påbörjas

Igår var sista dagen i skolan för terminen och den fylldes av redovisningar. Gick helt klart helt OK och det var så SKÖNT att bli färdig. Första terminen på masterprogrammet avklarat (så när som på tentan såklart, som vi inte vet om den är godkänd eller inte, drömde att vi fick tillbaka o jag var 1 poäng ifrån godkänd...) och det är så skönt! Fast lite läskigt hur fort det går. En fjärdedel är förbi. Den första tunga hösten med de tunga kurserna. Det svåra. Nu väntar en vår med roliga och lite mer laid-back kurser. ;) Börjar med 4 veckor på Kolmården och Zoo animal biology, sen tar vi fyra veckor Conservation biology och avslutar de vanliga kurserna med Primate ethology. Sen börjar exjobbet. :)

Har äntligen fått lite svar på mina krokar jag lagt ut på exjobb, och jag har fått ett förslag som låter SÅ jävla intressant och som är på djurparksdjur! :) Ska träffas för möte i januari och hoppas att vi kan spika det hela då. Fick precis höra att en annan djurpark kanske är intresserad av att vara med på projektet så även om jag gör allt för att inte bli alltför hoppfull, så ja, hoppas jag av hela min själ att det här kan bli av... ;)

Nu är det dags att sätta fart, packa det sista och sätta sig i bilen och tuta hemåt.
Resan till amerika påbörjas. ;) Imorgon vid 6:20 går flyget till Amsterdam. Så gött. Snaaaaaart är jag där! ;)

Herrejisses vad mycket pengar!

Som väldigt många andra så har jag varit lite fast i musikhjälpen den här veckan. Fast faktiskt inte förrän nu i helgen. Kände inte att jag hann fastna i något innan det.. :P

Det är första året jag faktiskt lyssnar, och skänker en liten slant. Men det är ju inget att hänga läpp över för vilket år det var för dem! Eller för oss rättare sagt! Wow! Vilken grej det blev i år! :D

Lite besviken är jag dock över att jag och pappsen inte lyckades vinna en grej i auktionerna som vi la bud på, tänkt som julklapp till mamma. Men det känns ändå bra att ha hjälpt till att trissa upp priset på den lite. Haha. :P Det var en av Kristoffer Berndtssons (konståkare) dräkter. Och mamma är ju en sucker både för konståkning och välgörenhet så det hade vart fint det!

Ännu finare hade det varit om man hade haft råd att vara med o slåss om middagen med Mark Levengood och Jonas Gardell, och helt fantastiskt är det att de matchade det vinnande budet. Wow vilka karlar! :) Middagen med Carola, Magnus Uggla, Petter och Ola Salo hade ju inte suttit fel den heller!

Sen var det kul att se en vän på TVn lite då och då, hållandes i delar av sifferlapparna som hölls upp när nya miljoner nåddes i insamlingen. :) Heja honom som var med och jobbade! ;)

Men fattar ni eller?
Fattar ni hur mycket pengar som kom in?
Arton jävla miljoner!
18 000 000!

Jag var hela tiden säker på att de skulle klå förra året, och när de gjort det så tänkte jag, jamen runt 15 kanske. Men 18! Det är ju helt sanslöst bra! Så sjukt! Så bra!

Heja Sverige och heja Musikhjälpen!

Irritation

Jag är liksom helt på det klara med att det är ett masterprogram jag läser. Jag vet att det krävs en del av studenterna när man pluggar på avancerad nivå. Jag vet och förstår att det är mycket eget ansvar. Men, betyder det att kursledare kan ge precis hur bristfällig information som helst?

Informationen genom den här kursen har varit värdelös. Bristfällig på alla sätt och vis, framförallt gällande instruktioner till större projekt. Och nu när det börjar dra ihop sig så rann det över lite för mig måste jag säga.

Första dagen blev vi åtsagda att LÄSA course guidlines NOGA, det som står där gäller.
Där står att vi senast dagen innan våra muntliga presentationer av våra uppsatser vi skrivit i kursen ska powerpointen för presenationen skickas in. I schemat står dock att de ska in på fredag. Någon mer information om det här har vi inte.

Frågar runt lite bland klasskamrater för att ens få reda på hur långa redovisningarna ska vara, det kommer fram hur långa de ska vara och att ena läraren sagt att han skulle lägga upp infon på kurshemsidan, vilket alltså inte skett. Det framkommer även att någon frågat vilken deadline som gäller, och att det då är fredagens som gäller för han inte vill ändra i schemat? Hmm... Ok.. Vad poängen är med att ha deadline idag när presentationerna är på tisdag vet jag inte, för man vill ju gärna ändra på slidesen i takt med att man tränar på det hela och ser vad som funkar och inte.. Men ok... Vill de ha sämre slides så fine.

Men, vi vet fortfarande inte vilken tid det är som gäller på att skicka in, vi vet fortfarande inte hur vi ska skicka in eller till vem, om vi inte frågat varandra hade vi inte heller vetat hur lång presentationen skulle vara, eller att det var dagens deadline som gällde. Jag har mailat två gånger, andra har också skickat frågor. Men har vi fått några svar? Nej.

Jag avslutade mitt andra mail med att jag inte har något emot att det ställs krav på studenterna, men tydlig information borde inte vara för mycket begärt från vårt håll.

Gah.
Irritation är inte rätt ord.
Pissed off ska det vara.

Adaptationtenta

Hej o hå vilken dag det kommer bli imorgon. Tenta. Första salstentan på flera år, minns inte vilken vi hade som sista salstenta, om det var våren i tvåan eller första kursen på hösten i trean?

Jag hatar salstentor, så otroligt meningslösa på alla sätt o vis. Hemtentor är grejer det. Så mycket jobbigare att göra men åh vad man lär sig hundra miljoner gånger bättre. Det här är dessutom en kurs där hemtenta passat så jäkla ypperligt. Men nejnej. Salstenta är det.

Så imorgon klockan 8:00 drar det igång. Jag är inte det minsta redo men jag har verkligen inte orkat lägga mer tid på det än det jag gjort. Visst hade jag kunnat, men till vilket pris? Magkänningar och migrän var och varannan dag som det var i slutet på förra kursen- nej sjukt ovärt! Det värsta som kan hända är en omtenta eller två. What the fuck liksom, det överlever man.

Jag förväntar mig inte att klara tentan, men gör jag det så blir det woohoo. Just nu känner jag att jag skiter i vilket, för efter imorgon är det jobbiga över. Då ska vi bara presentera vår uppsats på tisdag och sen är det jullov. I flera veckor. Och sen kurs på Kolmården, med min fina Emelie som kommit in på den! Så fabulöst bra!

Så jo.
Imorn går som det går. Sen är det fanimej dags att chilla lite på allvar! :D


En bild på en finfin topi i Masai Mara som påminner mig om adaptationism, som är lite ickegrunden till kursen vi läser nu kan man väl säga...

mitt kungarike för lite sömn

Att jag inte sover riktigt normalt är inget nytt. Jag har svårt för att somna, sover dåligt och drömmer så intensivt att även om jag sover så blir jag inte utvilad. Men nu känns det hela lite väl ironiskt. Fuskade med lite NyQuil igår eftersom jag verkligen behövde sova. Då vaknar jag istället strax före 6 av att Glenn dricker vatten sketahögt + att jag var kissnödig. Och kan sen inte somna om. 7 skulle jag gå upp, men när jag inte somnade förrän 00:30 kanske så hade jag behövt sova till då. En dryg timme gör rejält stor skillnad när det handlar om ca 6½ timmar eller knappt 5½ timmes sömn.


Not OK.

Lakers lakers lakers...

Ok, NBAsäsongen blev ju räddad, om än lite förkortad... På självaste juldagen är det tänkt att det ska dra igång igen efter en lockout pga spelarmissnöje. Ish.

Med en gång börjar det snackas trades o annat tjaffs. Och visst, jag var fullt medveten om att Lakers ville ha Chris Paul och Dwight Howard, och att det skulle kosta mycket. Men wtf???

Nu har NBA gått in o sagt nej till traden, men sista ordet är lååångt ifrån sagt. Lakers bytte till sig Chris Paul för både Pau Gasol och Lamar Odom, och jag förstår det inte. Chris Paul är grym, sjukt grym tom, men han är en liten spelare (bara 183!!!! Näst intill pygmé i NBAsammanhang... ;) Jämför med Gasols 213 och Odoms 208...). Han är inte på något sätt i närheten av samma spelare som Gasol och Odom. Gasol och Odom är två av de största spelarna i Lakers, när de inte är i form så märks det tydligt på resultaten. Och ny byts de bägge bort mot en liten skit? What? Hur har de tänkt täcka upp för storleken som försvinner med Gasol och Odom? Gasol är dessutom rankad i topp över viktigaste trades de någonsin gjort. Alltså när de skaffade honom.

Och hur ska de ha råd med Dwight Howard? (som jag inte riktigt kan se passar in i Lakers, men det gör han säkert... om han kan leva i skuggan av Kobe... ;) ). Vem ska de ge upp för att få in honom?

De blir troligtvis av med Shannon Brown, som är en lite mindre och snabb spelare som kan vara sjukt on fire. Men de hade inte kontrakt med honom längre så han är ju fri att göra som han vill, och det är inte förvånande om han inte blir kvar. Men ändå. Hallå liksom.

Gasol OCH Odom? :(

Förra året gav de bort min Sasha (som nu iofs spelar i Turkiet, vet inte om han kommer tillbaka nu när det blev säsong eller om han får vara kvar i Turkiet hela säsongen ändå). Nu Gasol och Odom. Blä. :(


Fast så länge vi har vår stjärna så spelar det kanske ingen roll? ;)


1½ vecka kvar

Min countdown började vid dag 33 tror jag, nu är det bara 11 dagar kvar vilket är så gött så det inte finns nästan! Fast ändå så längtar jag så mycket att jag nästan mår dåligt. Jag saknar precis allt som har med mitt andra hem att göra. Precis allt! Till och med trafiken! :O

Men nu är det bara 11 dagar kvar.
Jag ska hinna med en oppponering på en kort uppsats, bli opponerad på den korta uppsatsen, få mer info om olika masterprojekt som finns tillgängliga för oss, skriva en tenta, skriva klart vår uppsats efter opponeringen och sen redovisa uppsatsen. Det känns helt klart överkomligt. Jag har bestämt mig för att inte ha tentaångest, jag orkar inte ha tentaångest, det värsta som kan hända är att jag får skriva en omtenta, och värre saker har hänt här i världen.

Men 1½ vecka. 11 dagar.
I can do it!

Pusseldjur

Min söta lilla Glenn var ganska gnällig igår. :P
Ingenting dög och han bara pep o skrek efter mer hela tiden, förutom när han istället gnagde högljutt på inredningen i hans bur/hage. Allt för att irritera mig! (Om vi nu ska dra slutsatser som inte alls involverar min utbildning... ;) )

Jag hade uppe honom ett par gånger men sista gången var han inte alls nöjd med det heller utan ville upp på bordet...

Inte illa att ha ett marsvin som kan lägga pussel, eller vad säger ni? ;)

Söt är han i alla fall... :)

Djurskyddskonferensen- mina tankar

på djurskyddskonferensen fick vi höra Eva Eriksson gå igenom sin utredning av djurskyddslagen och förslagen hon ger till revideringen av den. Ni som sett eller läst om presskonferenser och annat som sagts och skrivits om det har hört/läst samma info som vi fick där, men ja. Tänkte ändå att jag ska ta upp det jag tyckte var viktiga punkter.

Hon tog upp att det ska finnas mer utrymme för flexibilitet, men för att få den flexibiliteten så kommer det krävas större ansvar av djurhållarna. En väg att nå dit är genom att branschorganisationerna inför fler egna kontrollprogram, något som jag verkligen välkomnar. Kontrollprogram kräver engagemang, vilket är nog så viktigt att ha med sig från djurhållarnas sida. Jag tror att bra kontrollprogram verkligen kan vara ett jättebra medel för att få bransch och djurskydd att mötas på ett väldigt bra och konstruktivt sätt. Det kräver ju dock att branschorganisationerna VILL skapa dessa kontrollprogram, men ja... Jag tycker att det är bra. :)

Vetenskapliga råd ska finnas med när man ska göra om och skapa nya föreskrifter. Väldigt bra, behövs absolut och i sådana råd kan man få in mer expertis. Kräver ju dock att det finns pengar till det...

Hela andan om att djurskyddsbrister ska förebyggas känns så självklart att det nästan är fånigt att det behöver tas upp. Men det behövs ju uppenbarligen så det är verkligen jättebra att det ska vara tydligt redan i lagen.

Att naturligt beteende klargörs är också något positivt såklart. Det kan bli väldigt abstrakt när man bara säger att djurens naturliga beteenden ska främjas eller liknande. Så förtydligande och klargörande behövs. De har fokuserat på några beteenden och det känns ändå vettigt.

Tidelag har ju varit på tapeten nu ett tag. Jag har varit lite kluven eftersom jag har sett vissa svårigheter i att få till en bra lag, samtidigt som vi har djurplågeri som inte är tillåtet, men som inte riktigt fångar upp allt. Jag tycker att Eva Erikssons kommentarer om detta var mitt i prick. Vi ska förbjuda sexuell användning av djur för att attityden gentemot djur, respekten för dem, försämras om vi tillåter det. Och inte bara i de rena sexuella akterna, utan även att lägre respekt och sämre attityd ökar risken för att djur ska fara illa.

En av mina favoriter, som jag verkligen hoppas går igenom, är att sjölejon och elefanter ska förbjudas på cirkus. Det går inte, det är STÖRT omöjligt, att hålla dessa två arter på ett lämpligt vis på cirkus. Det går inte att åka runt med tillräckligt stora bassänger, det går inte att ge elefanterna tillräckliga utrymmeskrav. Det är dessutom två VILDA arter. Nej nej och åter nej till hållandet av dem annat än i bevarandebiologiska syften säger jag. Så håll tummarna för att det går igenom!

På samma spår så välkomnar jag förslaget att förbjuda hållandet av vissa andra djurarter, som faktiskt inte passar som sällskapsdjur. Också vilda djur, där ingen form av domesticering skett och där det är alldeles för svårt att ge dem en tillfredsställande miljö. Me like!

Jag tycker även om att alla katter ska märkas. Kattens status behöver höjas och ett steg i den riktningen är att se till att katterna går att identifiera och även veta vem som äger dem. Det underlättar dessutom i arbetet att åtgärda alla problem med de över 100 000 herrelösa katterna vi har idag...

Som avslutning tycker jag även om förslaget med en sekretessbrytande regel där hälso- och sjukvårdspersonal/ socialtjänst får anmäla djurskyddsbrott.


En annan viktig poäng, som kom från en av våra favvolärare Janne Hultgren, är att djurvälfärd inte är det samma som djurskydd. Och för mig är det då extra viktigt med de delar av den nya djurskyddslagen som minimerar riskerna för dålig välfärd. Som naturligt beteende, kontrollprogram och allt förebyggande arbete.

Inspiration i själ o hjärta

Åh... En och en halv dag i Stockholm var precis så inspirerande som jag hoppades. Massa kärlek från finfina fd klasskamrater för det första. Det är riktigt fint det! Även lite kärlek från fd lärare som dessutom säger att nuvarande lärare är väldigt impad av oss. Gött!

Igår åkte ju jag och Emelie in till Fotografiska för att få se Nick Brandts utställning med foton från Östafrika. De allra felsta bilderna i utställningen var tagna på platser vi besökte när vi var i Kenya. Supercoolt! På vissa bilder kände man till och med igen sig. Extra supercoolt!

Det var riktigt inspirerande att se hans bilder och känslan som infann sig var precis den jag väntade mig. Att komma hem. Att det är här jag hör hemma.

Kvällen spenderades sen tjötandes och skrattandes. Lite för många glas vin dracks men jag var förvånansvärt välmående när det var dags att kliva upp imorse och bege sig mot universitetet och den årliga djurskyddskonferensen. Började där med fika och fick träffa massa gamla klasskamrater och några lärare, som sagt. Själva konferensen sen var SÅ inspirerande. Speciellt att höra mer från utredningen av djurskyddslagen och förslagen på hur den bör ändras. Även resten av dagens föredrag var bra och inspirerande. Det blev dock väldigt tryckt stämning när en klick människor verkade ha åkt dit för att ta upp personliga "problem" och "vendettor" och kom med frågor/ kommentarer/ påståenden som inte bara var helt befängda, men även totalt malplacé. Och då menar jag totalt.

Det jobbiga med idag är att jag återigen fick den där känslan. Att det är där jag hör hemma.

Eller inte inom djurskyddet per se, utan inom välfärdsvärlden. Djurvälfärden.


Summan av kardemumman är att jag är precis där jag visste att jag skulle vara. Lika förvirrad som innan! ;) Jag behöver bägge i mitt liv helt enkelt. Jag behöver bevarandebiologi, men jag behöver också välfärdstänkandet. Min gamla lärare tyckte att jag skulle satsa på djurparksdjuren nu under mitt masterprojekt, så får jag doktorera med välfärdsfokus. Det låter vettigt. ;)


En sjukt inspirerande bild tagen av Nick Brandt. Den är tagen i Amboseli. Jag köpte ett vykort med ett foto ur samma serie, som en påminnelse till mig själv om vad jag vill ha/ behöver i mitt liv. Vad som är viktigt.