Från QTL till Stockholm

Det kan nog bli en ganska bra dag imorgon tror jag. Idag har i alla fall varit en bra dag. Sov ganska bra, ingen morgonstress (jag älskar fortfarande vår kursansvarige som schemalägger oss från 10:15), föreläsning där jag hängde med till stor del, luncha lite och få gjort denna veckans inlämning... Sen hamnade jag iofs i ett zombielikt stadie och lyckades inte ta mig från skolan utan satt mest o stirrade på min skärm. Haha. Blev uppryckt ur zombiehålet av min granne som kom o snackade lite skit. Fick cyklat hem till slut och har sen varit ganska produktiv. Inte på pluggfronten, men på pussel, pyssel och städfronten, vilket känns helt ok ändå. ;)

Imorgon får jag återigen slippa stressa på morgonen (Love him I tell you!!!) och sen försöka förstå och hänga med på en ganska hemsk föreläsning. Haha. Vår kursledare säger själv att det nog inte blir så ball, men han ska försöka se till att vi hänger med... Och efter morgondagens föreläsning kommer fredagens kännas mycket bättre? Hmmm... ;) Det handlar iaf om QTL imorgon. Såhär säger wikipedia: Quantitative trait loci (QTLs) are stretches of DNA containing or linked to the genes that underlie a quantitative trait.

Det är inte helt enkelt och jag har hittills aldrig riktigt lyckats greppa det hela. Men kanske blir det här gången då allt faller på plats? Hoppet är det sista som lämnar människan?

Efter föreläsningen är bara att cykla hem, stoppa i sig lite lunch, plocka ihop grejer, proppa Glenns bur full med hö och sen sätta sig i bilen o åka. Hämta upp Emelie i Nypan och sen vidare mot el Stockholmo! Vi kör nog via Aggan i Handen och tar pendeln in till stan sen. Handla lite vin ska vi hinna göra också för sen ska vi tjöta skit o dricka vin så sent som vi orkar innan vi får lite skönhetssömn inför konferensen på torsdag.

Åh.

Jag är så sjukt pepp! :)

Ajajaj

Tips:
När du hyvlar ost, se till att inte hyvla av dig halva fingret (och jag överdriver såklart inte när jag skriver halva fingret) i bara farten. Det gör ont.

Jag är inte lika bitter idag. Lite småsur och känner att det är väldigt nära att det bara blir bitar av mig igen. Men jag tror att det är bäst att jag låter bli det, för jag har ingen lust att plocka upp de bitarna igen. Inte av samma jävla anledning i alla fall. Så det så! Sofia sa att jag inte alls var på ruta ett igen, jag sa att hon hade fel. Fast hon hade rätt. ;)

Jag är dock inte alls på topp av det hela. Så det gäller att hålla igång och inte tänka för mycket. Idag åkte jag efter skolan till IKEA och köpte lite julpynt. Den ena grejen blev kanske inte så fabulös som jag hoppats på men vafan. Får kanske köpa nåt mer mys helt enkelt. :) Efter lite plugg o slappande så kom jag faktiskt iväg o tränade också, trots att min träningspartner inte är i stan. Heja mig?

Ikväll har jag faktiskt fått gjort lite mer plugg, gäller att vara lite effektiv nu eftersom jag ska till Stockholm onsdag eftermiddag och inte kommer hem förrän torsdag kväll. På onsdag ska jag och Emelie gå på fotografiska och se en helt fantastisk utställning med foton från Afrika. Sen får vi se vad som händer mer på onsdag. Bo ska vi göra hos finaste Aggis, en liten handfull av oss, så det blir fina fisken det med. Sen på torsdag är det djurskyddskonferens. Kommer få träffa en hel hög med gamla klasskamrater och lärare. Ser fram emot det som bara den. Tror det kommer bli ruskigt bra. :)

a zombie state of mood

Nu har jag suttit här och försökt skriva ett bra tag, men det kommer inget. Besvikelsen över att allt är precis som det alltid har varit gör mig så sjukt bitter. Som det alltid har varit med en ny otrevlig upptäckt som twist. Hurra.

Ä n t l i g e n ! ! !

Så var den äntligen slut, helveteskursen!

Idag skrevs hemtentan och nu ÄR vi verkligen fria! Det är så skönt så det finns inte. Tyvärr inte mycket vila eftersom nästa kurs börjar imorgon 8:15, och innan morgondagens slut ska vi ha läst en hyfsat tråkig artikel på 18 sidor. Hurra. :P Tack o lov har det ändå varit långhelg med 3 i princip helt lediga dagar och tentan idag var inte dödskrävande gällande tid eller egentlig tankeverksamhet.

Firade det hela med att köpa mig en pusselmatta så att jag kan pussla när det passar och inte behöva ha det liggandes framme alltid. ;) Har blivit väldigt sugen på att ta tag i det jag fick när jag fyllde år förra året med olika valar på, men inte riktigt haft plats. Men i fredags blev lägeneheten storstädad och allt iordningplockat också, så nu är det lite lättare med det. :)

Trivs så bra med att ha det städat faktiskt. Fick dessutom hjälp med att äntligen få upp de mer eller mindre tomma flyttlådorna till förrådet på vinden. Så bra! Och så pinsamt egentligen att jag inte fått gjort det förrän nu... Det fina med det var att det blev plats till en hage åt lilla Glenn. Så nu har han lite mer yta att skutta på och verkar rätt glad med det. :) Fast idag verkar han vara lite missnöjd, pip mest hela tiden trots hur mycket gott som helst... Hö, salladskål, vitkål, morot, äpple, knäckebröd och kraftfoder... Vad mer kan man vilja ha? :P

Söta Glenn i fina hagen... ;)

Jag ser ljuset!

Herrejisses. Snart är den här kursen överlevd, och jag förstod inte riktigt hur det gick till!

Jag har hemtentan på måndag, och så måste vi få tillbaka vårt sista utkast så vi kan fixa det och sen skicka in det igen. Sen är jag färdig. F Ä R D I G!

Och jag vill helst aldrig se idioten till kursledare igen, tyvärr måste jag det. Men vafan. Fram till dess får jag övertala mig själv att kursämnet i nästa kurs han håller är tillräckligt intressant för att väga upp det. I övrigt måste jag nog prata med någon som har koll på programmet och höra om han kan bli ens examinator på exjobben, för om det ens finns en risk att jag får honom som examinator så känns det som att jag tänker byta skola till SLU och skriva exjobb annorstädes. För det finns inte en suck i helvetet att jag sliter häcken av mig i ett helt år, för att sen bli obefogat sågad av honom. Nej. Inte en suck!

Ikväll har jag varit HELT ledig. Det är helt sjukt. Jag behöver inte jobba med projekt, sitta med skolgrejer eller släpa på min dator på flera dagar. Det är helt underbart. Heeeeeeelt underbart! :) Ikväll har jag tom hunnit virka lite! WOW!

Ett ljus...

Min mor berättade för någon timme sen att de blivit uppringda av våran underbara fd granne, som var våra grannar under hela tiden vi bodde i huset där jag växte upp. Hon och hennes man var lite av en extramormor och extramorfar till mig och min bror. Underbara människor som varit en stor del av mitt liv, framförallt när jag var barn. Jag och min bror sprang alltid in till dem för att hitta på ditten och datten, de var barnvakt, bakade med oss, visade oss hur kojor skulle göras vattentäta och allt möjligt. Tyvärr ringde hon för att berätta att hennes man gått bort idag.

Han har varit dålig länge, i många år, och det har inte blivit direkt bättre. Pappa hade pratat med honom ett tag sen och då lät han förvånansvärt positiv, han var annars den som gärna kunde få småsaker att vara världens undergång och såg inte alltid glaset halvfullt när det kom till hans hälsa. Men en vecka sen ungefär hade han sagt till sin fina fru att nu orkade han inte mer, han var redo att gå vidare. Och så hade det blivit idag.

De har varit ett par i ja minst 60 år, troligtvis mer. Jag hoppas av hela min själ att hon orkar igenom det hela, men hon är en otroligt stark kvinna, så det är jag egentligen övertygad om att hon gör.

Vila i frid och vaka över dina kära
Post-gorilla

Haha.. Varje gång (nästan) jag sitter med etologiska studier tycker jag att det är det tråkigaste jag gjort i hela mitt liv. Inte hela tiden förstås, men att sitta o bara glo är rätt trist. Elefanterna var roligt ändå, men gorillorna var faktiskt tråkigare än jag trodde. Men sen när det är över drabbas jag av separationsångest, blir ledsen och saknar "mina" djur. :P

Nu drömmer jag dessutom om gorillor hela nätterna, typ att jag är mitt uppe i obsande och inte vet hur jag ska registrera vissa beteenden, eller att jag missat något, eller varför inte att stora silverryggen Efata sitter vid min säng? :P

Har faktiskt ingen panik längre över det här projektet, vi jobbade i grupper om fyra med observationerna, och sen skulle vi själva dela upp oss i par för skrivandet av rapporten, vilket känns mer som att vår "käre" lärare vill kunna jämföra de två arbetena och ställa dem mot varandra. Tack för den. :P Jag hamnade i alla fall med enda killen i gruppen, en tysk som är molekylärgenetiker typ eller nåt sånt. Han kan ingenting om etologi eller etologistatistik men är jäkligt redig så det känns väldigt bra ändå. Vi har bägge fått bra betyg på våra tidigare inlämningar så vi känner att det är lugnt.

Tänkte att jag nu skulle lägga in lite gorillabilder... Men jag orkar inte... Haha... Så ni får hålla till godo med en söt bild på lilla Glenn, som toksomnade när jag hade honom i knät igår. Åh vad söt han är när han gör så, för det är sällan man ser dem sova med ens halvslutna ögon typ. Sjukt söt!


Pluspoäng?

Herrejistanes. Fråga mig inte hur det gick till, men vi slog till med en 9a igen på den skriftliga rapporten vi fixade och skickade in igårkväll. Va? Hur lyckades vi? Han tyckte enligt kommentarerna att utkastet behövde mycket jobb, med många andra övergripande kommentarer. Vi fixade det han tyckte vi var tvugna att fixade, kikade med ett halvt öga på det andra och skickade in. Och så får vi en 9a. :P

Det här betyder att jag har 18 poäng hittills, 24 behövs för att bli godkänt på momentet skriftliga inlämningar. Blir jag bara godkänd på en kan jag alltså faktiskt skita i att lämna in en av de andra. Moahaha. 

Nu blir det vidare jobb med gorillorna. Stoppa in data och läsa lite bakgrund. Weho. Så roligt. Inte.

Halva helvetet genomlevt?

Hej o hå! Ikväll blev vi klara med revideringen av förra veckans projektarbete. Min lärare är inte längre lika förtjust i mig då jag tydligen skriver för vardagligt och icke-vetenskapligt, delvis grundat på att han tycker att jag hittar på uttryck som han inte tycker stämmer, när de faktiskt bara är tagna från artiklar. Inte mitt fel men men, jag ändrar till hans tycke, ler och låtsas att jag är glad. :P

Men i alla fall, i och med att vi fick in det arbetet så är nu halva kursen officiellt gjord, förutom hemtentan som jag dock inte räknar med här eftersom den inte är så stor och inte är något vi direkt ska plugga till. Men på presentationer och inlämningar är det i alla fall hälften gjort nu. Så skönt. Bara hälften att överleva innan vi är fria. Fast inte alls fria eftersom vi då börjar nästa kurs, som är rätt så hyfsat klurig och numera inte längre leds av den fabulösa pedagogen utan en brittisk kille som pratar snabbast i stan. Men det blir nog bra.

Den här veckan är vi på Kolmården igen, den här gången obsar jag gorillor och kollar på om de är höger- eller vänsterhänta. Skittråkigt eftersom de flesta gorillorna inte rör sig, men det var lite pest eller kolera på att välja djur så det fick bli så. Så obsa i tre dagar, börja analysera data, skriva rapport, presentera rapport nästa tisdag, och vettefan när rapporten ska in, då också kanske... Blir fullt ös, speciellt som vi obsar i grupper om 4, men sen ska göra resten i grupper om 2. Och jag lär hamna med den enda killen vi har i klassen på den biten, eftersom de andra i min grupp är kombos o hela köret. :P Inga problem med det dock tror jag inte, bara lite omständigare när man inte direkt känner varandra och har sån tidspress.

Sen nästa torsdag ska nästa "litteraturstudie" presenteras och sen en skriftlig sammanfattning på den också. Bra person att jobba med fick jag, och vi fick även ett roligt ämne tror jag, eller vi fick faktiskt välja och valde Alzheimers. Hmm. Vettefan hur det kommer gå men det blir nog bra ändå. Man får i alla fall sjukt många träffar när man söker på neurobiologi och Alzheimers, men om det är bra eller dåligt vet jag inte. Det märker vi!

Nu borde jag gå o lägga mig. Synd att jag inte är trött än. Det är jag och tysken (killen i klassen) som sitter vakna. Hopplöst. Men jag har sovmorgon till klockan 9 om jag vill imorn, eftersom vi inte får vara inne hos aporna förrän 10 ändå. Gött!

Aliens?

De här två sakerna som mest liknar aliens på bilden har blivit mina polare i helgen! :) har spenderat delar av både lördag o söndag med Jossan som flyttat från Norrköping till Mjölby = närmare mig! :)

Förutom att bli vän med hundar har jag även fått göra mitt första besök på Sharpman! Woohoo! Fast dödsimpad blev jag inte kanske... Har även sett mitt första avsnitt av Så mycket bättre... Inte dödsimpad där heller men helt ok. Vill nog se när det är e-types dag i alla fall... ;)

Dags att fortsätta städa o packa... Imorn bär det av till Kolmården igen för fyra dagars lab...

 


Var är mitt liv?

Efter imorgon är hälften av den här kursen gjord, sett i tid, inte arbetsbörda... Sett till arbetsbörda är det nog mer (knappt) 1/3 gjort. Huga. Efter tisdag är i alla fall hälften gjort även i arbetsbördan. Den dagen ser jag fram emot! ;) Jag saknar att känna att jag har ett liv, även om jag faktiskt gjort en hel del annat ändå den här veckan känns det som.

Annars går kursen egentligen bra (peppar peppar, domedag igen imorgon så jag ska väl inte skriva såhär nu). Våran fuhrer till kursledare har fortsatt sitt goda humör och lättsamma stämning. Föreläsningarna är intressanta och jag diggar vad jag lär mig. Jag diggar också gårdagen faktiskt. Började kass med migrän, så jag skippade föreläsningen. Väl i skolan kommer läraren ut till där vi sitter o jobbar, han ser mig, går rakt fram, jag blir lite nervös eftersom han inte gillar folk som inte går på hans föreläsningar, men istället frågar han hur jag mår (han visste alltså om migränen) och säger åt mig att jag måste verkligen känna efter på allvar och absolut åka hem igen om jag inte mår bra. Jag kände mig som en fågelholk! :P Senare samma dag får vi våra betyg på första veckans skriftliga sammanfattningar. Jag och L fick en 9a! 10 är max men det har han aldrig gett någon så 9 är det egentliga maxet kan man väl säga. SÅ grymt kändes det! Wow liksom!

Idag frågade han mig igen hur jag mådde för han visste att vissa blir påverkade i flera dagar av migränen. När jag sa att jag tack o lov oftast inte får mer än ögonflimmret o att jag egentligen tycker att det är ganska spännande skrattade han o tyckte att det märktes att jag var vetenskapligt intresserad. Haha. Jag hoppas att detta innebär att han tycker att jag verkar vara en bra student, för då känns det ändå som att jag kanske har lite mer spelrum nu framöver. Det är dock inget jag vågar hoppas på direkt. Men det vore trevligt?

Nu ska jag gå o lägga mig o förhoppningsvis inte drömma om hur ögonpreferenser correlerar med handpreferens o annat roligt. Helgen tänkte jag viga åt skrivandet på rapporten som ska in i färdig version på tisdag. Innan det måste ett utkast skickas in också. På måndag åker vi dessutom ut till Kolmården igen för ännu en labvecka. Hej o hå säger jag bara!

Mitt liv!
Mitt kungarike för mitt liv!