etisk peppning

hehe. ni som känner mig eller som läser mycket vet nog att det kan gå väldigt fort i svängarna i mitt liv. som sist jag skrev när allt kändes så jävla piss. och sen dagen efter så släppte allt o allt kändes rätt gött igen! ;)

i tisdags hade vi etikdag i skolan. en dag då man diskuterar etiska dilemman som vi kommer träffa på i vårat yrkesval, det var vi och djursjukvårdarna. började med en föreläsning av en veterinär som jobbat på SLU i 20 år eller nåt. han gick mest in på etik och välfärd hos våra produktionsdjur. han var så otroligt inspirerande! han var sådär så att man får den där glöden "jag vill förändra". haha. gött mos!

sen kom en annan veterinär som fått ringas in på väldigt kort varsel då den som skulle pratat för oss fick förhinder i sista stund. han gick mer in på sällskapsdjur, främst hund för det var det han kunde mest om. mycket om hur långt vi egentligen ska gå i våra djurs sjukvård. för vi KAN göra ungefär precis allt för våra djur som man kan göra för människor, i vissa fall tom mer. men frågan är om man SKA göra bara för att det går? tex om det är rätt att sätta djur i rullstolar. också inspirerande men inte lika bra som den första!

sen hade vi disskussioner i grupper där vi var hälften från våran klass o hälften från djursjukvårdarna. skoj att få deras syn på saker och ffa skoj att höra att dom tyckte att vi hade så mycket bra att säga! :) men man får väl hoppas det med tanke på hur mycket etik vi faktiskt har på schemat!

för mig så är ett stort problem hur man ska få "vanliga människor" att inse hur det faktiskt ligger till. inte att vi ska bli några militanta veganer hela bunden, verkligen inte, men bara veta om hur det ligger till. det är så lätt att få folk att kräkas över pälsindustrin och det är ju väääääldigt många som tycker att det är sååååå vidrigt. osv osv. men hur många funderar ens över produktionsdjuren? fast nej just det, det är ju inte samma sak, för dom äter vi....

sen tror ju folk att det är så bra i sverige, så att så länge man köper svenskt så är det lugnt. och ja- svenskt är (oftast) bättre än från andra länder, absolut, men det betyder ju inte att det är bra! 20% av alla mjölkkor i sverige behandlas ÅRLIGEN för juverinflammation, och skulle man räkna alla som visar tecken på milda eller begynnande juverproblem skulle det bli många fler. (nej jag har inga källor utan litar på veterinären som pratade med oss som jag inte minns namnet på... men kan ta reda på det om någon absolut måste ha en källa på mitt ordbajseri! ;) ) i djurskyddslagen står det såhär: 2 § Djur skall behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom. Gör man verkligen det om juverinflammationer är så otroligt utbredda? Och nu minns jag inte siffran, men om man kollar på benfel hos slaktkycklingar så är det en enorm andel som har plågsamma benfel, men dom lever ju inte så länge så då är det ok?

Sedan har vi detta:
3 § Djur skall ges tillräckligt med foder och vatten och tillräcklig tillsyn.
Som tydliggörs i föreskrifterna för lantbrukets djur såhär:
5 § Djur ska normalt ses till minst en gång dagligen. Nyfödda, sjuka eller skadade djur samt djur som beter sig onormalt ska ses till oftare. Detsamma gäller för högdräktiga djur, särskilt vid tiden kring förlossningen. Djur ska hållas på ett sådant sätt att tillsynen över dem kan ske utan svårigheter.

Det jag vill uppmärksamma är tillsynen. Detta innebär alltså att alla djur ska ses till en gång om dagen. minst. så kan vi sedan fundera över värphönsens situation. ett normalt arbetssätt i dom stora produktionerna är att alla stallarna gås igenom 2 gånger i veckan. 2 gånger i veckan är inte varje dag! om man sen dessutom slår ut tiden varje höna ses till (inklusive tiden för alla åtgärder som måste göras med lagning av vattennippels, foderbord mm) på veckans alla 7 dagar så blir det hela 0,01 sekund/höna. nu får dom ju inte ens tillsyn varje dag, men hade 0,01 sekund räckt för att kunna räknas som tillräcklig?
Om man sedan ska gå vidare med det här och bestämma att varje höna ska få 1 sekund/dag, och så tänk att stora gårdar kan ha 35 000 höns.... En heltidsanställd som bara går åt till tillsyn hade behövts för en besättning på 20 000...

Men man kan ju tycka att det är bara för gårdarna att hosta upp pengarna till fler anställda, alternativt så kan vi ju skrota hela djurskyddslagen, varför ska vanligt folk behöva följa den om de stora gårdarna inte gör det?

Däremot så ska jag tillägga att det i princip enbart är på små gårdar man hittar dom riktigt svåra djurskyddsfallen.

ojojojoj. nu har jag vart militant vegan nog för idag tror jag. o tänker vara sur över annat istället. :D som idag. kunde knappt ta mig ur sängen, men tvingar mig till det. kommer till skolan. föreläsning inställd läraren är sjuk. hurra! fick iaf lite gjort inför projektarbetet innan jag åkte hem. tänkte sen vara lite rolig o önska en låt på city. önskade duran durans nya singel, den är sååå härlig. och skrev i mitt lilla mejl KLART OCH TYDLIGT att det var deras nya singel jag var ute efter. så alldeles nyss så hör jag min hälsning, men så läser hon "skulle bli mycket gladare om jag fick höra NÅGOT med duran duran" och bestämmer sig för att spela en jävla skitlåt.

om man nu inte vill eller kan spela den önskade låten, varför i hela friden hittar man på eget istället för att bara låta bli att läsa upp önskningen? nu kommer ju hela göteborg tro att jag gillar dålig musik! *sur*


ordbajset för dagen avklarat.
dags att plugga! hurra!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback