små grisarna små grisarna är lustiga att se

idag var det studiebesöksdags igen. idag på en grisfarm- uuuunderbart! grisar, och då framförallt smågrisar, är bland det mest fantastiska som finns! :)

just den här gården är en del av en suggpool, där man hyr in suggor som grisar där o sen skickas tillbaka när småttingarna ska avvänjas o så får dom in nya. sen har gården kvar smågrisarna tills dom är 11 veckor eller vad det var (då de skickas iväg till slaktsvinsgårdar o växer till sig innan de skickas till slakt). och det finns verkligen inget mer fantastiskt än smågrisar! min grupp var först inne hos gyltorna och deras 4-5veckorsgrisar. uuuuunderbara små varelser! var mer än en man ville ta med sig hem! och suggorna är så härliga med!! åh!!! sen in till suggorna som grisat nyligen. små små små små små dagsgamla saker som man bara vill äta upp! åh! fantastiskt! jag blir VARM i hela hjärtat av smågrisar! på fullaste allvar! :)

bra ställe med bra personal som gick att fråga o prata med på vettigt sätt. förmannen (eller snarare förkvinnan) tyckte inte att kastreringen var så jobbig (man kastrerar alla hangrisar, oftast inom ett par dygn eftersom bonden då får göra det utan veterinär och helt utan bedövning, men det finns vissa bevis på att en bedövning skulle vara värre på andra sätt så...), man släpper ner den lilla grisen och man märker inte mycket på den att den skulle ha ont av det. däremot så måste alla små saker märkas för att kunna härleda smitta. detta kommer från EUnivå och är enligt dem helt idiotiskt, eftersom gårdarna som tar emot grisar från dem ENBART får grisar från dem, så man vet ändå vartifrån alla grisar tas. iaf så den här märkningen... det är en tatuering som ska sättas så att det syns inne i grisen, dvs när den är slaktad och flådd. man kan antingen slå med en hammare (men dom har typ 1200 grisar åt gången, och med den hammaren ska man slå på bägge sidor om halsen på grisen, dvs 2400 slag = går inte) eller med en typ.. ja jag vet inte hur jag ska beskriva det! tortyrredskap? :D den slår HÅRT in i lilla grisens hals, hon visade mot en bit kartong mot väggen. och hon visade oss för att visa hur vidrigt det var. tydligen så är dom stackars småttingarna helt utslagna i flera timmar efteråt. :( o dom är 2½ veckor bara eller vad hon sa när dom gör det. :( hon berättade tack o lov att grisbönderna jobbar mot den lagen för INGEN tycker om att göra det, och jag hoppas innerligt att man kan komma på en bättre lösning! för det märktes verkligen på henne hur hemskt hon tyckte att det var, men inga val hade hon! och stackars grisisarna! :(

men det var ju också en bra grej, att hon faktiskt visade det hela och var så ärlig om det...

nåja. summan av kardemumman är att grisar är bäst! jag vill ha en egen gris! :)


annars så sitter jag i soffan o har sett en bra men ändå skitkass film. a love song for bobby long. sådär i smyg bra. skitbra. fast ändå värdelös. jobbigt. o så har jag lite astma sådär o min medicin är slut o jag har glömt gå o hämta ut ny. störigt som fan! får se om det blir någon sömn inatt så får jag gå till apoteket på lunchen imorn eller nåt.. för efter skolan är det först eurohorsemöte o sen styrelsemöte. sen blir det förhoppningsvis twilight också! :)

på onsdag får jag äntligen träffa han jag ska ta över efter i styrelsen o lära mig shittet. vilket dock pajjade mina planer om att åka o rida fia, men vi får se vad åsa säger om det hela.. kanske kan rida mitt i natten! ;) sen torsdag-fredag är det nordens ark. o det kommer bli löööövli! hotell! frukost! mys med klassen! :)


ska man bara få ordning på all skit så kanske det blir bra igen!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback