Späckhuggare i fångenskap eller SeaWorlds baksida

På buke dök det, som det gör lite då och då, upp en fråga om vad man kan/bör hitta på i Orlando, och som alltid kommer tips om SeaWorld.
 
Ni som känner mig vet nog om vad jag tycker om SeaWorld och övriga marina parker som håller delfiner och valar. Jag är en stark motstånder och skrev mitt kandidatexjobb om välfärden hos flasknosar och späckhuggare i fångenskap. Det jag märkte då var inte bara en hel radda med välfärds och rena djurskyddsproblem (som tex rena fysiska skador som uppkommer, tex hörselskador) utan även vilken dynga som sprids av parkerna som håller dessa djur. De mörkar problem, hittar på rena sagor som svar på frågor som ofta uppkommer och sprider rena lögner.
 
Så när jag hör någon tipsa om SeaWorld eller andra parker så brukar jag föreslå att man låter bli att besöka dessa av etiska skäl. Gårdagens tips om att låta bli fick mig att gå in på en hemsida som har lite info om späckhuggare som idag finns i olika parker. Det är en anti-fångenskapsdriven sida, men för mig som också är anti är den användbar då man får lite nyheter.
 
Eftersom jag inte varit inne där på länge hade jag missat en hel del. Bland annat att en bok i ämnet kommit ut nu i sommar. Den är skriven av en journalist och är inte vetenskaplig, men ska ändå ha bra research bakom och vetenskapliga böcker är sällan de som får folk i allmänhet att reagera. Den står nu överst på min inköpslista och jag ser verkligen fram emot att få läsa den. När man kikade runt lite har den fått lovord från en del stora namn inom djurvärlden.
 
Späckhuggarsidan tipsade även om bokens egna hemsida, där det bland annat finns en beskrivning av en incident samt en film från den incidenten. Det var på SeaWorld San Diego år 2006 när en tränare "attackerades" av en av deras späckhuggare, Kasatka, under en pågående show. Jag väljer att skriva "attackerades" inom citationstecken eftersom jag inte tycker att det är rätt ord. Hade det varit en attack hade tränaren varit död, det är jag övertygad om. Späckhuggares kognitiva förmåga vet man dessutom lite om så jag vill heller inte dra på för stora växlar, men det känns som att hon (späckhuggaren alltså) visste precis vad hon höll på med. Men kanske inte såklart.
 
Filmen är otäck, trots att man vet att tränaren överlever. Den är obehaglig som sjutton men ändå kunde jag inte låta bli att titta. Jag funderade ett tag över om jag faktiskt skulle bädda in filmen eller inte, men ni behöver inte trycka på play om ni inte vill. Tränaren hålls fast av Kasatka och dras ner under vattnet, hon viftar runt med honom och han är helt beroende av hennes välvilja.
 
Som sagt, obehagligt men i min värld en viktig del i debatten om delfienr och andra valars vara eller icke vara i fångenskap.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback