"Sommarägg"

Jag träffade en person på midsommar som inte bara var hemskt trevlig utan som även är hemskt vettig. Hon driver "Gröna Livsstilsbloggen" på minplanet.se som är en mycket trevlig site om man vill tänka lite extra på vår planet.
 
Häromdagen hade Sandra hittat något mycket otrevligt på ICA, nämligen ett superfint äggpaket med fin text där det stod "sommarägg" lite glatt o käckt sådär. Hon kikar närmare på äggpaketet och finner att det är helt vanliga ägg. De är inte ekologiska och det finns inte ens något som säger att de kommer från frigående höns. Alltså är det troligtvis burägg det handlar om. Men förpackningen är så himla käck att man vill ju köpa den, och ordet sommarägg låter ju ganska idylliskt.
 
Jag tror att det är ett väldigt medvetet säljknep. Man vill få kunder att köpa äggen genom att få dem att tro att de kommer från glada sommarhönor som lever ett fint sommarliv.
 
Och det tycker jag är fult. Jättefult.
 
Äggindustrin är bland de värsta när det kommer till produktionsdjur och välfärd. Det är Inte Roligt Alls att titta in i konventionella värpstallar och burstallar är ofta så vidriga att man mår illa. Ekologiska/KRAVägg har åtminstone lite större krav på hur hönorna ska hållas och även om det är långt ifrån bra så är det i alla fall bättre. Ibland hör jag motargumentet att burarna ju är inredda, de har sittpinne, rede och sandbad. Det jag brukar svara då är ett ganska bra exempel tycker jag. Det handlar om sandbaden, som är ganska små och normalt kan bara en höna i taget sandbada i burarna. Sandbad är ett väldigt viktigt socialt beteende hos hönor (och många, kanske de flesta?, andra fåglar med) och börjar en höna sandbada vill många andra ta efter och göra detsamma. Detta går inte i en bur vilket leder till stress, frustration och att de sandbadar på burgallret, dvs gör alla rörelser men utan att faktiskt få effekterna av det.
 
Att bara köpa ekologiska/KRAVmärkta ägg är ett enkelt sätt för oss konsumenter att visa att vi inte accepterar den sämre djurvälfärden och att vi faktiskt är beredda att betala några kronor extra för att hönorna ska leva ett något drägligare liv. Just ägg är nog det animaliska livsmedlet där det är enklast att göra en tydlig skillnad för djuren, det finns inga ursäkter till att låta bli.
 
Ni finner hela Sandras inlägg här och jag rekommenderar det varmt, så att ni ser vad det är ni ska undvika. :)
 
Nu är det svårt att hitta "bra" bilder på burhöns, eftersom få äggproducenter vill att sådana bilder ska spridas, och jag vet att ekologiska hönor inte heller har det fullt så idylliskt som det kanske ser ut på den bilden, men ändå. Skillnaden är ENORM.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback