Borneos orangutanger vs palmolja

Så var första avsnittet av SVTs nya serie fridlyst sänt. Det är en programserie med 6 avsnitt, alla på nya destinationer som visar hot mot biologisk mångfald och väldigt brett tar upp problematiken kring det hela. Naturfotografen Mattias Klum är programledare och i varje avsnitt är det en ny känd svensk som medverkar.

I premiären igår var det Börje Salming med dotter som fick åka till Borneo för att lära sig mer om vilka problem palmoljan ställer till med. Orangutanger fick vara huvudarten som hotas även om man såklart tog upp allt som berörs av regnskogsskövling.

Jag gillade programmet och är mer motiverad än någonsin att göra mitt allra bästa för att hålla mig ifrån palmolja. Vilket inte är enkelt eftersom precis ALLT innehåller palmolja. Allt från stearinljus till tvål till mat. Står det vegetabiliskt fett utan närmare specifikation så är det så gott som alltid palmolja. Vissa märken hävdar att de använder sig av hållbart odlad palmolja men det finns stora frågetecken kring om det faktiskt finns något som heter hållbart odlad palmolja.

Se upp kära vänner med vad ni köper, palmplantagen är kanske det absolut största hotet mot biodiversiteten i världen idag. Och vi kan inte överleva ensamma.

Det går inte att bädda in programmet, men här är länken till SVT Play och gårdagens avsnitt. Jag rekommenderar det varmt!

http://www.svtplay.se/video/268177/del-1-av-6
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback