Fridlyst- tigrar

På 100 år har jordens tigerpopulation minskat med 97%.

Så var det lördag och dags för andra avsnittet av SVTs nya serie Fridlyst som jag skrivit om förut här i bloggen. Den här veckan var det komikern (eller?) Anders Jansson med dotter som fick åka till Indien för att lära sig mer om den bengaliska tigern och hoten mot dem.

Den bengaliska tigern är störst av alla tigrar och finns i Indien, Bangladesh, Nepal, Burma och Bhutan. Om jag inte minns helt galet så är den bengaliska tigern den underart som det finns flest av, totalt drygt 2000 varav ca 1700 i Indien. Hur många vilda tigrar det finns totalt i världen är svårt att säga, man kan hitta siffror på så lite som 3200, men även så högt som 4000. Oavsett så är det inte många. Och som jämförelse kan jag nämna att det finns fler tigrar i fångenskap i Texas än vad som finns i det vilda i världen. Helt sjukt tycker jag själv.

De stora hoten mot tigern är att deras habitat försvinner. Människor breder ut sig och hugger ner skogarna de behöver för att leva, det finns inte plats för dem helt enkelt. Stora djur behöver inte bara mycket och stora ytor, utan det måste vara rätt typ av miljö också. Sen har vi konflikter med människor, dels om människor faktiskt dödas, men än vanligare är problem som uppkommer när tigrar tar tamboskap. Det är ordentligt viktigt att människor som råkar ut för det får kompensation, vilket Mattias Klum tar upp i programmet. Sen har vi såklart även tjuvjakt, dels för troféer men även väldigt mycket som går till sk asiatisk läkekonst. Förjävligt rent ut sagt.

Men det är inte kört för tigern, åtminstone inte den bengaliska! WWF och andra organisationer jobbar stenhårt för att lyckas bevara tigern och det ser faktiskt inte helt nattsvart ut. Förutom att jobba med att skydda områden som är viktiga för tigrarna, och se till att olika områden där tigrarna finns knyts ihop så att vi inte får många små isolerade populationer, så jobbar man mycket med konflikterna mellan tigrar och människor. Till exempel gasspisarna som visades i kvällens avsnitt, där man utnyttjar biogasen man kan få från kodyngan man redan har. Det finns väl två stora anledningar till varför dessa gasspisar gör så stor skillnad. Att slippa veden man annars eldar med innebär inte bara att skogen inte behöver huggas ner, utan även att kvinnorna slipper ge sig ut i skogen och riskera att möta tigrar. Dubbelt win med andra ord.

Tigrar är verkligen fantastiska djur och det vore verkligen en obeskrivlig förlust för vår jord om de försvann. Se kvällens Fridlyst, förhoppningsvis lär man sig något nytt som man sen kan sprida vidare. När det gäller bevarande av hotade arter är det extra sant att ingen kan göra allt, men alla kan göra lite.

http://www.svtplay.se/video/281585/del-2-av-6
 Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback